L’Auditori de Girona presenta la nova temporada

Avatar photo

Es presenta per primera vegada la figura de l’artista convidat: el poeta gironí Narcís Comadira, que esdevindrà el fil conductor de tota la programació

L’Auditori de Girona ha presentat la programació de la nova temporada, de gener a juny del 2022, que comptarà amb 24 propostes d’estils diversos: 13 de músiques modernes, 8 de clàssica i 3 de familiars; a més de 3 activitats complementàries. Mishima, Els Amics de les Arts, Magalí Sare, Rosario, Zaz, Goran Bregovic, Orchestra of the Age of Enlightment, Morgan, Nacho Vegas, Juan Diego Flórez, la Novena de Beethoven i l’estrena del quartet de corda de Benet Casablancas són algunes de les propostes que s’hi podran veure. Per primera vegada, l’equipament gironí presenta la figura de l’artista convidat, en aquesta ocasió, el pintor i poeta gironí Narcís Comadira. Les entrades ja s’han posat a la venda a www.auditorigirona.org.

“És un programa que està connectat i arrelat al territori i en el seu teixit creatiu, però al mateix temps amb la mirada oberta a la imaginació, l’aventura i el somni”, ha assegurat el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, durant la presentació de la programació. “L’Auditori de Girona i La Marfà són agents de referència en l’àmbit nacional i estatal, i eixos centrals del nostre compromís amb la creació. Aquesta és una programació fruit d’aliances, gràcies a la suma d’esforços i talents individuals, que converteix Girona en una de les grans capitals culturals del país”, ha refermat.

“Que en un mateix escenari i una mateixa temporada puguem tenir des de Juan Diego Flórez a Bill Frisell és un luxe a l’abast de molt pocs. Això reforça una idea, que és la de la capitalitat cultural. Avui, les comarques gironines exerceixen la segona capitalitat cultural del país, només per darrere de Barcelona i la seva àrea metropolitana. I això ha estat possible gràcies a l’esforç de molts anys i de moltes institucions, entre elles, l’Auditori de Girona”, ha afirmat el vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.

De la programació destaca especialment l’aposta per un artista convidat que estableixi un diàleg entre les arts: l’Auditori de Girona entès com un espai acollidor, amb vocació transformadora, on passen coses més enllà de la pròpia música. En aquesta primera ocasió, l’artista convidat és Narcís Comadira (Girona, 1942), poeta, pintor, dramaturg, traductor, assagista i melòman. Una figura rica i pertinent per desentranyar la relació i els misteris de dues arts: música i poesia. D’aquesta manera, els seus poemes es relacionaran amb cada una de les propostes de la programació i, a més, es realitzaran tres activitats complementàries: l’exposició Narcís Comadira: del gest sensible i la paraula dibuixadaGirona i la seva poesia, una conversa entre Comadira i Joaquim Nadal; i un recital poètic a càrrec del mateix artista, amb la interpretació d’una peça d’Albert Guinovart. Aquestes activitats es completaran amb d’altres -a càrrec de diversos agents culturals de la ciutat- que, al llarg del primer semestre del 2022 també es faran ressò del 80è aniversari de Narcís Comadira.

Figures internacionals rellevants, reconeguts noms de casa nostra, actuacions úniques i estrenes. L’Auditori de Girona, un dels principals equipaments musicals de Catalunya, segueix oferint una programació amb caràcter de servei públic, i en constant vinculació i cooperació amb els principals agents de l’entorn, com La Marfà – Centre de Creació Musical, el festival Neu!, el Black Music Festival, l’Ítaca, el Girona a cappella festival i diverses formacions corals i orquestrals de la ciutat.

El cartell de la nova temporada, pel que fa a les músiques modernes, ofereix una programació estilísticament diversa. Comptarà amb el concert de final de gira d’Els Amics de les Arts, que oferiran una actuació especial per acomiadar El senyal que esperaves (22 de gener). Coorganitzat amb el festival Neu! s’hi podrà veure l’actuació de Pol Batlle amb Rita Payés, que presentaran en primícia a les comarques gironines el nou disc, Salt Mortal (23 de gener); i l’estrena a Catalunya del nou treball discogràfic de Nacho Vegas, Mundos inmóviles derrumbándose (30 de gener).

També hi actuarà Rosario, amb Te lo digo todo y no te digo na (5 de febrer), amb una proposta que empeny la rumba cap a una nova dimensió. Joana Gomila & Laia Vallès oferiran Paradís, un disc trencador amb unes cançons que transformen i experimenten amb el material d’arrel tradicional (18 de febrer). En el marc del segell “Compromís Creació”, el cantant i compositor Momi Maiga -virtuós de la kora- presentarà Nio (25 de febrer), un projecte que coprodueix, entre d’altres, La Marfà – Centre de Creació Musical i Olot Cultura.

La programació continuarà amb Morgan, que presentarà el nou disc, The River Tour, en primícia a les comarques gironines (5 de març). Aquest mateix mes, arribarà el ja anunciat concert de Zaz, també coorganitzat amb el Black Music Festival. La cantant francesa presentarà, per primera vegada a Girona, el seu cinquè disc en el marc de la gira Organique Tour (19 de març). El guitarrista i compositor Bill Frisell actuarà amb Tony Scherr i Kenny Wollesen, i oferiran l’únic concert a Catalunya, en col·laboració amb La Marfà – Centre de Creació Musical, on durà a terme una classe magistral (1 de maig).

Pocs dies més tard, serà el torn de Mishima. La banda catalana estrenarà oficialment el nou àlbum a Girona (6 de maig). En col·laboració amb el Girona a cappella festival, arribarà l’actuació d’Straight no chaser, una formació nord-americana, referència dins del gènere de la música vocal a cappella (7 de maig). També s’hi podrà veure l’únic concert a les comarques gironines de Goran Bregovic, coorganitzat amb el festival Ítaca (12 de maig). Finalment, Magalí Sare estrenarà oficialment a l’Auditori de Girona el seu segon disc com a compositora (14 de maig), en el marc del segell “Compromís creació” i en coproducció amb As de Guia i La Marfà – Centre de Creació Musical.

La nova temporada de música clàssica passa per formats i estils molt diversos, i segueix apostant per la qualitat i per acostar-se a nous públics. S’hi podrà veure el nou concert de Simfonova: L’òpera és medicina, un recorregut per alguns dels millors i més populars números de la història de l’òpera, amb presentació de l’expert Marcel Gorgori (20 de febrer). La Cobla Ciutat de Girona oferirà un repertori basat en la cançó tradicional, amb motiu del centenari del naixement de Manuel Oltra i de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Tot plegat, en el marc del “Compromís Creació” de l’Auditori de Girona (5 de març).

El pianista Lucas Debargue debutarà a Girona amb un programa eclèctic amb obres de Bach, Schumann, Fauré i Scriabin (13 de març). El mateix mes, el tenor peruà Juan Diego Flórez –considerat un dels millors del món- pujarà per primera vegada a l’escenari gironí amb un programa que inclou àries d’òpera de Donizetti, Bellini, Verdi i Puccini, entre d’altres (20 de març).

El cartell de la nova temporada també inclourà un dels esdeveniments musicals de l’any, La Passió segons Sant Joan, amb l’Orchestra of the Age of the Enlightenment, dirigida per Mark Padmore. Serà l’únic concert a Catalunya d’aquesta formació, que actuarà per primera vegada a Girona (3 d’abril). Per la seva banda, el quartet de corda francès Diotima Quartet estrenarà l’obra encarregada per l’equipament gironí al compositor Benet Casablancas, en el marc del segell “Compromís Creació” (8 de maig). També sota aquest segell, l’Orquestra de Girona presentarà MisaTango & Piazzolla, un concert al voltant del tango que comptarà amb la mezzo-soprano Gemma Coma-Alabert i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida (21 de maig). Tancarà la programació de clàssica el concert participatiu amb la Novena de Beethoven (12 de juny), interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès, el Cor de Cambra del Palau de la Música, el Cor de la Diputació de Girona i cantaires de diversos cors gironins.

Pel que fa a la programació per al públic familiar, la nova temporada oferirà espectacles de més gran format, a la Sala Montsalvatge, com L’animalari urbà dels The Tyets, que uneixen força amb les escoles La Bressola de la Catalunya Nord per oferir una festa sobre els “animals amics” (6 de febrer). Per viure la música en família, amb la col·laboració de Temporada Alta, amb el suport de l’ICEC i en el marc del “Compromís Creació”, es podrà veure Els colors de Duke Ellington, a càrrec de Cascai Teatre-Marcel Tomàs i la Girona Jazz Project (6 de març), orquestra resident a La Marfà – Centre de Creació Musical i que presenta regularment les seves produccions a l’Auditori de Girona. Finalment, també s’ha programat l’estrena absoluta de la cantata Vet-ho aquí, d’Albert Guinovart i David Pintó, amb els cors del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (22 de maig).

Les entrades i abonaments ja estan a la venda a través del web www.auditorigirona.org. L’Auditori de Girona segueix aplicant totes les mesures per a la prevenció de la COVID-19 per fer de l’equipament un espai segur.

Formació i divulgació, a La Marfà – Centre de Creació Musical

La programació de La Marfà del primer semestre de 2022 oferirà un total de 26 activitats obertes al públic, i enfocades a la formació i la divulgació musicals. Amb aquesta programació, el centre de creació musical de l’Ajuntament de Girona persegueix potenciar la música com a disciplina artística en el territori gironí a través de les seves tres línies principals d’actuació: el suport a la creació, la formació i la divulgació.

En l’àmbit formatiu s’han organitzat 21 activitats amb l’objectiu de donar eines de creixement tècnic i artístic als músics, i també a les persones professionals de la gestió cultural. Hi destaca una nova edició del Curs de gestió en el sector musical, un recorregut en 12 sessions per les matèries clau del sector adreçat a tothom que es vulgui iniciar en l’àmbit de la gestió musical.

Diferents artistes vinculats als programes de suport a la creació de La Marfà participaran també en l’oferta formativa del centre. És el cas de la sessió que conduirà el músic empordanès Jaume Pla Mazoni, amb una anàlisi comparativa de les tècniques de composició més destacades en la música pop; o la proposta del músic senegalès Momi Maiga i l’etnomusicòloga Núria Domènech, amb una invitació al diàleg intercultural a partir del repertori de tradició oral de la cultura mandinka.

El reconegut guitarrista nord-americà Bill Frisell conduirà una classe magistral a La Marfà aprofitant el seu pas per l’Auditori de Girona el mes de maig. L’oferta es complementarà amb la presència de músics tan destacats com Jorge Rossy, amb una anàlisi dels rols de la bateria en el jazz; o una sessió sobre improvisació amb Lucas Martínez, jove saxofonista vinculat al programa de residències internacionals de creació de La Marfà.

En l’àmbit de la divulgació musical, la programació ha previst noves Sessions LP, cicles d’audicions comentades d’àlbums, on els músics Eric Fuentes, Tona Gafarot  i Zésar Martínez comentaran discos de referència de Metallica, Alanis Morissette i Rage Against The Machine respectivament. Cal destacar també l’activitat per a públic familiar Petita introducció a la família dels instruments tradicionals catalans a càrrec dels músics Marçal Ramon i Ivó Jordà de l’OMAC – Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya.

Les inscripcions a les activitats es poden realitzar a través de la web de La Marfà – Centre de Creació Musical.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Auditori Josep Carreras acull la Gala Benèfica a benefici de la Fundació Josep Carreras Contra la Leucèmia el proper 11 de desembre

Notícia següent

Almenys 10 morts en una explosió d’un autobús

Notícies relacionades