Dimarts, 16 d'abril de 2024
És notícia

L'artista lleidatà Joan Pallé, finalista als premis ACCA 2019 pel seu projecte "Negativeland"

Avatar photo
Part del cartell del projecte “Negativeland”, de Joan Pallé. Foto CEDIDA

L’artista lleidatà Joan Pallé ha estat escollit com un dels finalistes a la 36a edició dels Premis ACCA 2019 (Associació Catalana de Crítics d’Art), en el seu apartat de Projecte artístic. Els guardons es lliuraran aquest dimecres (19.00 hores) al MACBA.

La distinció li ha estat atorgada a Pallé per l’exposició ‘Negativeland’, un projecte que ja li va valer ser el guanyador, l’any 2017, de la primera edició de la Biennal LARVA de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i que posteriorment, comissariada per Anselm Ros, es va exposar a la Sala Gòtika de l’IEI del 21 de desembre de 2018 al 3 de febrer del 2019.

Ara aquesta mostra ha estat novament distingida com a finalista als Premis ACCA, que apleguen trenta finalistes repartits entre sis categories: Espais i iniciatives, Educació, Recerca, Crítica d’art, Comissariat i Projecte artístic. En aquesta darrera categoria, la de Projecte artístic, Joan Pallé i ‘Negativeland’ competiran amb ‘Guillotina’, de Lluís Hortalà, ‘Kao malo vode na dlanu’, de Mireia Sallarès, ‘Panoramix (1993-2003)’, de La Ribot-María José Ribot, i ‘Planet Stories’, d’Allen Ruppersberg.

La llista de candidatures finalistes s’ha realitzat amb el suport d’una comissió designada per la junta de l’Associació Catalana de Crítics d’Art i ratificada per l’assemblea. Han format part d’aquesta comissió de selecció Mercè Alsina, Teresa Grandas, Olivier Collet i Maria Palau.

Aquesta distinció ve a donar una empenta a uns premis, els LARVA-Biennal d’Arts Plàstiques i Visuals de l’IEI, que volen ser una finestra a les primeres oportunitats per a artistes emergents el talent dels quals és susceptible de rebre un impuls. En el cas de Joan Pallé (Lleida, 1989), és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. El 2017 va rebre un premi d’artista resident a Fabra i Coats (Barcelona) a través del programa de residència Sant Andreu Contemporani. Va rebre una beca Erasmus per estudiar a la Universitat de Middlesex, a Londres, a més d’obtenir ajuts a la producció del Centre d’Art la Panera, Roca Umbert Fàbrica de Creació, i una beca de residència i producció de ‘Homessesions’, com també un ajut d’investigació de la Sala d’Art Jove (Generalitat de Catalunya) i el MACBA.

El seu treball va ser seleccionat per a la Jove Biennal Europea i va ser un dels artistes seleccionats del projecte Javelina, impulsat pel Centre d’Art la Panera i l’IEI. La seva obra es relaciona amb la teoria crítica mitjançant l’ús d’imatges visuals hegemòniques de manera irònica o subversiva i introduint referències de la cultura subterrània.

Pel que fa al projecte ‘Negativeland’, es tracta d’un exercici estètic que busca obrir esquerdes en la superfície del discurs dominant en la societat actual, marcat per un excés de positivitat que acaba convertint-se en una eina de control social. Joan Pallé ho fa a través d’imatges de negativitat, intensitat i violència en un espai públic sobresaturat de positivitat.

Total
0
Shares
Notícia anterior

Assenyalen la necessitat d'aprofundir en la gestió individualitzada de l'Aeroport

Notícia següent

Constantí aposta per l'estabilitat laboral del seus treballadors públics

Notícies relacionades