L’Ajuntament de Tortosa reduirà el 2018 el pagament d’interessos bancaris

  Els comptes generals freguen els 70 MEUR, rebaixen la pressió fiscal sobre els ciutadans i augmenten la partida per als pressupostos participatius

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  L’Ajuntament de Tortosa aprovarà el proper dilluns, el pressupost general de 2018. Amb uns comptes de 69,9 milions d’euros, un 0,82% més que enguany, l’alcalde Ferran Bel ha destacat la reducció prevista en pagaments d’interessos i passius financers, de gairebé 2 milions d’euros, que repercutirà en l’augment de les inversions, amb una partida prevista de 4,5 milions d’euros, dels quals, 1,6 milions de recursos propis del consistori. “És un rècord en aquest Ajuntament”, ha assenyalat Bel. També es tornarà a reduir un 1% la taxa d’escombraries –que acumula una baixada del 13% en 5 anys-, i es congelen altres impostos. El consistori tortosí repetirà amb els pressupostos participatius i augmenta fins als 200.000 euros la partida destinada.

  El pressupost consolidat de l’Ajuntament de Tortosa per a l’exercici 2018 es debatrà en un ple extraordinari el proper dilluns 20 de novembre i ascendeix a 69.905.628 euros, un 0,82 % superior a 2017. Fragmentat sense les societats municipals, els comptes de l’Ajuntament pugen a 35.285.500 euros, amb un increment del 0,52 per cent.

  Pel que fa als ingressos es preveu tornar a rebaixar un 1% la taxa de les escombraries, acumulant una reducció del 13% en els últims cinc anys, i mantenir congelats la resta d’impostos taxes i preus públics. L’alcalde de Tortosa ha destacat que la recaptació segueix augmentat (un 2,77% de previsió) tot i aquesta política de congelar la pressió fiscal, gràcies a la millora de la gestió tributària, dels padrons i la inspecció, entre altres. “Es tracta de consolidar el lema de si paguem tots, tots paguem menys”, ha apuntat Ferran Bel. En els comptes de l’any que ve també es preveu augmentar les aportacions a entitats cíviques, els campus i menjadors escolars no lectius i es mantenen bonificacions socials a més de consolidar-se el Tiquet Fresc.

  En l’apartat de despeses, després de l’execució “amb èxit” dels exercicis més exigents del Pla d’Ajust, s’han alliberat recursos que abans es dedicaven a atendre interessos i amortitzacions bancàries i es podrà fer més inversió, atendre les necessitats socials i mantenir la reducció de la pressió fiscal.

  En concret, l’endeutament continua reduint-se, amb una previsió de situar-se en el 60,09%, o per sota, a finals de 2018, en unes ràtios “mai vistes” a l’Ajuntament de Tortosa. Pel que fa a les inversions sumen inicialment 4,5 milions d’euros amb una xifra que Bel ha remarcat, l’1,6 milions d’euros de recursos propis que es podran destinar a aquesta partida. La major part d’aquest pressupost es destinarà a la nova piscina i el complex esportiu, amb 2.281.000 euros.

  També serà important la urbanització de l’espai públic de davant la Catedral, amb una partida inicial i aproximada de 350.000 euros que creixerà en base a subvencions i depenent del projecte escollit i la licitació del concurs per executar-lo. Es preveuen també accions al casc antic com la urbanització del carrer de la Mercè (40.000 euros), junt a la plaça dels Estudis i carrer Sant Felip Neri, on es construeix el nou edifici judicial de Tortosa.

  El consistori destinarà 95.000 euros en ajuts a la rehabilitació d’edificis del centre, crearà una nova zona d’aparcament a Ferreries (50.000 euros), ampliarà el casal de Vinallop (50.000), es faran diferents accions de millora al Teatre Auditori Felip Pedrell (millora eficiència climatització 68.000 euros / equipament tècnic 50.000), s’ampliarà el rocòdrom municipal per poder acollir competicions internacionals (45.000 euros), es faran diferents actuacions de millora en les instal·lacions esportives (renovació enllumenat estadi 71.000 / millora serveis públics estadi 35.000), es construirà un espai de columbaris al cementiri municipal (20.000), i es destinen 136.000 euros a millores del manteniment a la via pública (un dels punts febles de que Bel ha apuntat que cal reforçar).

  Com l’any passat, amb la intenció de complir amb una política municipal descentralitzada, les aportacions a les EMD serà de 440.000 euros – que suposa un increment del 47% des de 2012-. També es repetirà, després de l’èxit de la primera edició, amb una partida de Pressupostos Participatius que aquest any comptarà amb 200.000, 50.000 més que aquest 2017. El funcionament serà exactament igual.

  L’alcalde ha qualificat els pressupostos de 2018 “d’expansius” en l’àmbit de les inversions, ja que tenen una major distribució i previsiblement es veuran incrementats amb noves modificacions pressupostàries durant l’any. Bel també ha assenyalat que són uns pressupostos de consolidació. “Els pressupostos es podran fer de forma assenyada, sense pujar impostos i incrementant la despesa corrent i la inversió”, ha destacat. “És una dinàmica que no s’hauria de perdre mai més a l’ajuntament de Tortosa. Si perquè estem en aquesta situació tornem a fer bogeries que es van fer en anys pretèrits, si no es fa això, la situació financera a l’Ajuntament està molt encarrilada”, ha afegit.