Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Tarragona es posiciona contra la sentència de La Manada

Avatar photo

Els membres de la Junta de Portaveus Extraordinària faran arribar els seus acords a l'Audiència provincial de Navarra, al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial

Aquest matí l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha convocat una Junta de Portaveus Extraordinària a proposta de la portaveu del Grup Municipal d’Iniciativa, els Verds, Esquerra Unida i Alternativa, Arga Sentís. El motiu de la convocatòria ha sigut la sentència judicial de l’audiència Provincial de Navarra en l’anomena‘t cas de “La Manada”. Aquesta sentència condemna als acusats per abusos i es descarta la qualificació d’agressió sexual, amb el vot particular d’un jutge que en demana l’absolució.

A la reunió hi han assistit representants de tots els grups municipals. Ballesteros ha comunicat que “per unanimitat dels portaveus i les portaveus de la Junta Extraordinària hem arribat a un acord”. Així doncs, davant la sentència de La Manada, l’Ajuntament de Tarragona manifesta que aquesta sentència d’una banda “minimitza els fets, en no considerar-los agressió sexual sinó simplement abús.”

Per altra banda, alerta sobre la indefensió de les víctimes de violència sexual, que quan s’atreveixen a denunciar són elles les jutjades, perquè la càrrega de la prova se situa en el seu comportament i no en el dels agressors. Perquè el testimoni de la víctima sigui creïble han de posar en risc la seva integritat física i fins i tot la seva vida.

A més, la sentència afavoreix la impunitat de les agressions masclistes, envia un missatge de descrèdit de la vivència de les dones que pateixen agressions i les revictimitza.

Per tots aquests motius, l’Ajuntament de Tarragona ha acordat els següents punts:

1. Exigir la revisió del Codi Penal perquè s’incorpori la perspectiva de gènere per tal que s’eviti l’existència d’interpretacions arbitràries i que es basen en estereotips de gènere, que acaben portant a sentències amb un clar biaix masclista.

2. Reclamar la necessària formació i sensibilització dels professionals de la justícia en qüestió de gènere.

3. Estendre aquesta formació necessària a tots els col·lectius professionals implicats.

4. Donar suport incondicional a les víctimes, moltes vegades invisibles, de les agressions sexuals.

5. Donar suport a les mobilitzacions en contra d’aquesta sentència

I per últim, “fer arribar aquests acords a l’Audiència provincial de Navarra, al Ministeri de Justícia i al Consell General del Poder Judicial”.

 

Per altra banda, la CUP de Tarragona ha emés un comunicat referent a aquest acord. La CUP de Tarragona celebra que l’Ajuntament de Tarragona s’hagi posicionat en contra de la sentència dictada per l’Audiència Provincial de Navarra a “La Manada” però considera que no n’hi ha prou amb revisar i reformar el codi penal ja que,  el problema és el caràcter estructural patriarcal de la justícia espanyola.

“Amb l’actual codi penal, la sentència podria haver estat radicalment diferent i haver adoptat un enfocament feminista, de protecció de la dona agredida i de reconeixement de la violació. El despropòsit jurídic i polític que suposa minimitzar un delicte de violació grupal a un abús sexual té el seu origen en la interpretació i instrumentalització de la justícia en funció dels interessos a defensar” defensa la CUP.

Al·leguen també que “la sentència del cas de “La Manada” és l’enèsima evidència que el sistema judicial espanyol és clarament patriarcal i vulnera el dret de les dones a viure una vida digna i lliure. La negació de la violència i la coacció evident que impliquen les penetracions anals, vaginals i orals de cinc homes en un espai reduït només s’entén quan s’emmarca en tot un procés judicial que ha estat en si mateix una mostra de la violència institucional que vivim les dones quan denunciem per violència masclista”.

 

Saben perfectament que una reforma del codi penal espanyol no evitarà la vulneració del relat de la persona agredida i del seu dret fonamental a la intimitat atacat per uns mitjans de comunicació còmplices de la justícia patriarcal, “perquè el problema és que el règim del 78 està instaurat en la lògica patriarcal que el va gestar: la dictadura”.

 

Per tot plegat, la CUP considera que “cal treballar per la construcció d’un nou ordenament jurídic que neixi impregnat de la perspectiva feminista i que en cap cas hi té cabuda en un Estat espanyol en plena deriva autoritària. Al cap i a la fi, la mateixa justícia que exculpa uns violadors, és la que acusa de terroristes uns joves per una baralla de bar o per aixecar peatges”.

 

La CUP es posa a disposició del moviment feminista radical, el que vol un canvi des de l’arrel, i “davant l’evidència d’un sistema judicial que ens ataca en comptes de protegir-nos, legitimem l’autodefensa feminista davant les agressions masclistes que dia a dia pateixen les dones”. Per tot plegat, fan una crida a recuperar l’esperit de la Vaga Feminista del passat 8 de març i a autorganitzar-se per respondre amb contundència a un sistema judicial i a un estat “que ens vol callades, atemorides i submises”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament d’Altafulla reinvertirà 1,8 milions d’euros del romanent del 2017

Notícia següent

L’Oficina de Turisme de Lleida atén 713 persones durant el pont del Primer de Maig

Notícies relacionades