L’Ajuntament de Lleida homenatja Albert Coma Estadella, en el 27è aniversari de la seva mort

  Amb motiu de la visita al cementiri per la festivitat de Tots Sants, on el paer en cap, Fèlix Larrosa, ha anunciat l’inici de les obres del nou mausoleu al departament de Santa Cecília el pròxim 15 de novembre

  L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat pel tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha dut a terme avui la tradicional visita al cementiri prèvia a la festivitat de Tots Sants, durant la qual s’ha celebrat un emotiu homenatge a l’artista lleidatà Albert Coma Estadella, que hi va ser enterrat fa avui justament 27 anys.

  Larrosa ha destacat que la Paeria manté la tradició d’homenatjar lleidatans il·lustres enterrats al cementiri i ha glossat la figura de Coma Estadella, “un gran artista que va generar amb els seus companys de l’època un període d’eclosió artística i també de reivindicació de llibertats i d’expressió en l’art”. “Una ciutat que és capital, també des del punt de vista de la cultura i els seus creadors, és una ciutat que homenatja a les seves grans figures, amb aquest acte íntim però sentit de reconeixement a una figura important per l’art de Lleida”, ha afegit.

  El paer en cap, acompanyat de la vídua de l’artista i altres familiars, ha dipositat un ram de flors a la seva tomba. Antoni Llevot, assessor municipal de Cultura, ha parlat com a amic personal de Coma Estadella per fer un emotiu record de la seva figura, de qui ha assegurat que “l’hem trobat a faltar” i l’ha definit com un “artista complet, acurat, rigorós i autoexigent”, que va exercir també “d’ambaixador cultural de Lleida al món, especialment a la resta de Catalunya i Espanya a través de la programació de la segona etapa de la Petite Gallerie”. L’acte també ha comptat amb la participació del regidor Paco Cerdà, qui manté una relació molt estreta amb la família del desaparegut artista.

  Construcció del nou mausoleu

  El paer en cap també ha aprofitat la visita per fer un repàs de les actuacions urbanístiques previstes al cementiri i que busquen, ha explicat, comptar amb “un cementiri modern però que respecti absolutament la tradició de la nostra cultura que és vetllar, venir a veure i compartir aquest espai per visitar els nostres difunts”.

  El pròxim 15 de novembre, ha anunciat Larrosa, està previst iniciar la construcció d’un mausoleu al mateix departament de Santa Cecília, on s’inhumaran les restes dels nínxols d’aquest sector que no han pogut ser actualitzats, així com en els casos en els quals el titular així ho desitgi. Es tracta d’una construcció “absolutament necessària per poder inhumar les restes d’aquelles persones que estan al departament de Santa Cecília i procedir a futur a la renovació, i la recuperació d’aquest departament”. Ja s’ha actualitzat el dret funerari de 296 dels nínxols que hi ha en aquest espai i 129 d’aquests titulars han manifestat on volen que siguin traslladades les restes, abans de dur a terme la construcció dels nous nínxols.

  Aquesta obra, que compta amb un pressupost de 41.987 euros, ja està adjudicada i el seu disseny serà respectuós amb l’arbrat existent. Comptarà amb cinc fosses i un monòlit en forma de prisma cúbic on s’inscriuran el nom de les persones que s’hi enterrin, com ja es va fer en el seu dia en el mausoleu que hi ha al departament de Sant Anastasi.

  Una altra obra important que Larrosa ha assenyalat que es confia a abordar l’any que ve és la reconversió de l’espai de la Sala de la Pau en una zona amb 188 columbaris per a dipositar-hi les restes de les persones que volen ser incinerades. A més, ja s’han estrenat els nous plànols guia que ofereixen la informació cartogràfica del recinte del cementiri amb una senyalització moderna i clara per facilitar la visita a la ciutadania.

  El paer en cap també ha fet referència a una altra millora prevista, una zona d’aparcament al carrer Francesc Bordalba i Montardit. El projecte està pràcticament enllestit, ha afirmat l’alcalde, però la seva execució es farà simultàniament a la prolongació i ordenació d’aquest carrer fins al vial d’accés al sector SUR 42, que ha de finançar la promotora que impulsa aquest projecte. “És bo recordar quins són els compromisos urbanístics que adquireixen els promotors amb l’Ajuntament i que nosaltres serem exigents en el seu compliment”, ha afirmat l’alcalde.

  Coincidint amb la celebració de Tots Sants i com ja és tradició, s’han fet públiques les dades d’inhumacions i incineracions al cementiri de Lleida, que es mantenen força estables en els últims anys. Durant l’últim any, un 73% van optar per la inhumació, mentre que un 27% van preferir ser incinerats, tendència que ha anat a l’alça en els últims anys. La majoria dels que opten per l’enterrament en un nínxol ho fan aprofitant-ne un de ja existent.

  L’Ajuntament té en marxa actualment un procés d’actualització per caducitat del dret funerari que afecta 4.523 nínxols del cementiri que constaven com a no actualitzats. Fins ara, ja s’han recuperat 264 nínxols per a poder tornar a ser usats i s’ha adjudicat el dret funerari de 80 per a noves famílies que ja poden fer ús dels nínxols. “Hi ha cementiri per molts anys, el que és important és fer una gestió adequada dels espais per optimitzar al màxim els anys de vida del cementiri, de forma natural, racional i respectuosa”, ha assegurat el paer en cap.

  Diada de Tots Sants

  La Diada de Tots Sants al cementiri comptarà enguany amb estudiants del Conservatori que posaran música al recinte en horari de 12.00 a 13.00 hores per acompanyar la visita dels ciutadans i ciutadanes al recinte municipal en aquesta diada tan assenyalada.

  El cementiri municipal amplia aquests dies el seu horari. Fins al 2 de novembre funcionarà en horari ininterromput de 9.00 a 18.30 hores, mentre que es permetrà l’arranjament dels nínxols fins al dia 31. Com és habitual, s’ha reforçat el servei de transport públic fins al recinte funerari. La línia 7 Costa Magraners-Av. Sant Pere farà servei i horari de dia feiner l’1 de novembre, amb freqüències de pas cada 13 minuts. El mercat de les flors romandrà obert fins al mateix dia de Tots Sants a la seva ubicació a l’avinguda Miquel Batllori, en el recinte que ocupen les Firetes durant les festes majors.