L’Ajuntament de Barcelona insta el govern a fer un pla de xoc social al Raval

  També demana un cens de finques ocupades a la ciutat per evitar l'ocupació d'immobles per instal·lar-hi 'narcopisos'

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
   La comissió de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts dues proposicions que insten el govern municipal a, d’una banda, fer un pla de xoc de serveis socials per fer front a la situació de proliferació de ‘narcopisos’ al Raval, i de l’altra, a elaborar un informe de les finques ocupades a la ciutat, tant municipals com privades. La primera iniciativa, del PPC, reclama que en un mes es presentin les mesures suficients en el marc de les competències municipals per evitar les ocupacions irregulars de pisos al barri del Raval que després s’utilitzen pel tràfic i venda de drogues. També demana que es traslladi a la taula de drogues aquesta realitat i es defineixin les actuacions necessàries. L’objectiu és “resoldre amb urgència” aquest fenomen, diu el text, que ha comptat amb els vots de tots els grups excepte la CUP, que s’hi ha abstingut.
  L’altra proposició relacionada amb les ocupacions que s’ha aprovat és un text presentat per Cs, que insta el govern a presentar en tres mesos un informe per districtes dels habitatges i equipaments de titularitat municipal ocupats il·legalment. També ha d’incloure els privats, en aquest cas coordinant-se amb la Generalitat. Aquest informe, a més, ha de contenir un compromís perquè el govern iniciï els tràmits per aconseguir el desallotjament de les finques “el més ràpid possible” en els casos d’ocupacions il·legals per par de grups o col·lectius organitzats. També aposta per coordinar-se amb la resta d’administracions per poder donar una resposta “adequada” a la necessitat d’habitatge social. La proposició de Cs ha obtingut els vots de tots els grups excepte el PPC, que s’hi ha abstingut, i la CUP, que hi ha votat en contra.

  De tota manera, el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha apuntat que Barcelona és la ciutat de l’Àrea Metropolitana amb menys ocupacions, i ha assegurat que el percentatge no arriba al 0,2%. El 70% de les quals, ha afegit, són propietat d’entitats financeres.

  En un altre moment de la comissió, la regidora del PPC Àngels Esteller ha demanat al govern que adopti les accions legals necessàries per recuperar la finca del carrer d’en Robador 43, ocupada el passat 11 de setembre, un immoble municipal on al novembre es preveu que comencin les obres per construir habitatge de lloguer social.

  Montaner ha apuntat que la intenció del govern és negociar amb els ocupants, però si això no dona resultats, ja està signat l’expedient de denúncia per si calgués una “solució legal per la força”. “Però el món en el que vivim és un món de diàleg, no de repressió. I la premissa d’aquest ajuntament és negociar i dialogar”, ha afegit Montaner, que no ha volgut acceptar el prec del PPC.

  Esteller ha acusat la CUP d’estar al darrere d’aquesta ocupació i ha recriminat a l’Ajuntament que vulgui negociar amb “un grup totalitari que ocupa edificis per dir ells a qui s’han de destinar”. “I la vergonya és que aquesta juntament cedeix davant el xantatge de la CUP i negocia amb ells perquè abandonin.