La Universitat Rovira i Virgili, a judici per frau

El proper novembre, la Universitat Rovira i Virgili haurà de seure al banc dels acusats. Ho farà al jutjat social número 2 de Tarragona, ja que se l’acusa d’oferir beques de col·laboració fraudulentes a uns dos-cents estudiants durant el curs escolar 2017-18.

Al setembre del 2018, el diari Tarragona Digital ja va avançar que Inspecció de Treball havia obert un expedient informatiu sobre aquestes beques de pràctiques. El mateix mitjà és qui ara ha publicat aquest nou pas de la investigació. Arran d’aquest expedient, la URV es va veure obligada a cessar els nous contractes, pel que des del curs 2018-19 ja no s’oferta aquesta col·laboració.

Inspecció assegura que es tracta d’una relació laboral encoberta, ja que els becaris no eren donats d’alta a la Seguretat Social, l’ajut no suposava cap benefici per a la formació dels estudiants ni tenia relació amb les seves titulacions, i denuncia que els llocs ocupats servien per suplir la manca de personal contractat. Des de la URV, i tal com ho recull Tarragona Digital, defensen que “Els estudiants en cap cas realitzen funcions estructurals ni tenen la dedicació ni l’exigència pròpies d’una activitat laboral, ans al contrari”.

En el cas que la universitat guanyi el cas, tornarà a obrir tant aviat com sigui possible les beques, però si el jutge la sanciona, haurà de regular correctament aquest acord de col·laboració, pagar la multa i regularitzar les cotitzacions a la seguretat social.