Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La tinent d’alcalde Montse Parra: “Celebrarem l’11 de Novembre de 1707 també per reivindicar el nostre futur”

Avatar photo

La responsable de Cultura de l’Ajuntament de Lleida participa a la Seu Vella en l’acte de commemoració de la caiguda de la ciutat en la Guerra de Successió

La tinent d’alcalde i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Lleida, Montse Parra, ha participat aquest diumenge al migdia en l’acte de commemoració de la caiguda de Lleida en la Guerra de Successió, ocorreguda l’11 de novembre de 1707, que ha tingut lloc a la Seu Vella, darrer vestigi de la resistència davant l’exercit de Felip V, i que ha servit per reivindicar el Turó com a Patrimoni de la Unesco.

Montse Parra ha explicat que quan el Consorci del Turó de la Seu Vella es va plantejar fer un acte amb motiu de l’efemèride, va imperar la necessitat de fer memòria per recuperar la història de la ciutat i del monument. “No tant per rememorar una derrota, sinó per plantejar el futur i parlar de la pau, valors que des del Consorci del Turó es promocionen des de fa temps amb esdeveniments com el Festival de la Concòrdia”, ha dit.

La regidora de Cultura ha emmarcat l’acte dins del camí cap al reconeixement de la Seu Vella com a Patrimoni Mundial. “L’acte d’avui és la síntesi de què volíem. A més d’aportar coneixement sobre uns fets històrics, ens permet a tots aplegar-nos en el treball de la candidatura. Aquí hi som tots –referint-se a la presència de representants de les institucions de la ciutat-, però probablement hauríem de ser més. I per això hem de treballar, per implicar a tots els lleidatans i lleidatanes en aquest projecte, sumant-se a quants actes grans o petits es facin, per donar a conèixer la nostra història, el nostre monument i estimar-lo”, ha dit.

L’acte, que ha estat presentant pel director del Consorci del Turó, Joan Baigol, i que ha comptat amb l’assistència dels regidors Paco Cerdà i Cristina Simó, així com del delegat del Govern, Ramon Farré, i del president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon Gonzàlez, s’ha centrat en la conferència de Guillem Roca, historiador i membre de l’equip redactor de la candidatura a patrimoni mundial del Turó de la Seu Vella.

Roca, des de la perspectiva del valor universal i excepcional de la Seu, ha fet una descripció de la ciutat de l’època. Un abans, durant i després de la derrota militar, i què va suposar per Lleida i pel turó aquest esdeveniment. Un monument que de ser el símbol del poder polític i eclesiàstic fins al segle XVII, va lliurar-se a desaparèixer el 1746, en sobrevenir la mort de Felip V, monarca que ja havia determinat el seu enderroc.

La Seu no seria enderrocada, però a partir de llavors patiria molts canvis i transformacions que duen a Guillem Roca a manifestar que “el monument ens permet avui fer memòria de molts fets, però la seva presència sobre la ciutat i les cicatrius que presenta serveixen per recordar la duresa de la guerra i per fer de la Seu Vella un monument per la pau”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Girona estudia si traslladar a un edifici més gran l’espai dels sensesostre de les Sarraïnes

Notícia següent

La Fira de Novembre tanca l’edició amb 90.000 visitants i un impacte econòmic de més de 6 milions d’euros

Notícies relacionades