La producció d’oli Siurana caurà enguany gairebé un 50%

  La davallada es deu al mal quallat durant la floració per excés d'humitat

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  La producció d’olives a Catalunya afronta un any difícil. La DOP Siurana preveu una davallada de fins al 50% a la campanya de l’oli nou que just acaba d’arrencar. La reducció de collita es deu en bona part al mal quallat en la fase de floració per excés d’humitat, si bé des de la DOP es recorda que un altre factor a tenir en compte és l’alternança pròpia d’aquest cultiu -d’un any bo i un de dolent. Si la temporada passada va ser gairebé excepcional, amb 6,5 milions de quilos d’oli d’oliva -la mitjana se situa normalment en els poc més de 5 milions-, enguany, davant una collita minvada, la producció quedarà només en els 3,5 milions, quantitat molt inferior, però de qualitat excel·lent, segons la DOP.

  La DOP Siurana ha anunciat aquest divendres les seves previsions per a la collita d’enguany. Fa molt pocs dies que els molins han començat a obrir en un any que es presenta “difícil”, segons ha reconegut el president de la DOP, Antoni Galceran, en un acte entre oliveres al terme de Vinyols i els Arcs (Baix Camp). És un dels 123 municipis que conformen la zona productora d’oli d’oliva, en una regió que abasta 11.000 hectàrees de conreu i més de 7.000 productors.

  La caiguda considerable de la producció, però, segons la DOP, no afectarà ni en la qualitat ni en el preu de oli. “A causa de les darreres pluges hi ha molta humitat, però l’oliva porta un bon oli, i esperem que aquestes pluges repercuteixin en la collita de l’any que ve”, ha augurat Galceran. Aquest divendres també s’ha fet el tast del primer oli, que es presenta entre amarg, picant i dolç. “Sempre busquem l’excel·lència”, ha reiterat el president de la DOP Siurana.

  Els preus també es mantindran força estables. La garrafa de 5 litres d’oli rondarà entre els 24 i els 28 euros. A part del preu al detall -envasat-, s’hi troba el preu a l’engròs, que en aquest cas pateix una baixada a causa de la forta producció a l’estat espanyol, tal com ja s’ha alertat des d’Unió de Pagesos, que apunta un descens superior al 30%. Un 70% de la producció de la DOP s’envasa, percentatge que enguany serà superior perquè la producció és més baixa.

  La primera fira de l’oli nou se celebra a Reus. El president de la DOP, Antoni Galceran, junt amb el periodista Xavier Graset, nomenat padrí de la temporada d’enguany, han escenificat, com cada any, una collita simbòlica, amb eines a l’antiga, de les primeres olives en d’aquesta finca d’oliveres de Vinyols i els Arcs. Graset ha agraït el nomenament, tot recordant el vincle familiar amb el cultiu de l’oli d’oliva arbequina. “Per mi l’oli és com la benzina”, ha afirmat.