La Policia Nacional deté a un home per vendre gravats falsificats de Picasso

  L'arrestat usurpava la identitat d'un difunt per comercialitzar a preus molt baixos les litografies i gravats

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Agents de la Policia Nacional han detingut a Tarragona a un home que comercialitzava litografies i gravats falsificats de reconeguts autors a través d’Internet utilitzant el
  nom d’un difunt. Les obres eren ofertes a preus molt inferiors a l’establert al mercat i per donar veracitat al frau anaven acompanyades amb certificats d’autenticitat també fraudulents.

  En els registres practicats s’han intervingut 60 litografies de Tapies, Barceló i Picasso, entre altres reconeguts pintors; la maquinària i els equips necessaris per a l’activitat criminal, abundant documentació, 15.000 euros en metàl·lic i una pistola de salva.

  Empresa fictícia a nom d’un ancià mort
  El passat mes de novembre es va detectar la venda per Internet, a preus molt inferiors als del mercat, de nmbroses obres gràfiques de 2 reconeguts artistes que no eren comercialitzades pels legítims titulars dels drets de propietat intel·lectual.

  Les primeres recerques ja van permetre esbrinar que les falsificacions eren venudes per una empresa amb seu a Tarragona, que va resultar ser fictícia, i que el seu titular era un ancià mort dos anys abans.

  Exemple de quadres falsificats. Imatge: Policia Nacional.
  Exemple de quadres falsificats. Imatge: Policia Nacional.

  Falsos Tapies, Barceló, Picasso, Chagall
  L’avanç en l’operació policial va determinar que un familiar del difunt havia treballat en una empresa de litografia amb seu a Vila-rodona (Tarragona), localitat propera a la població de residència del mort.

  Així, el propietari del citat taller hauria obtingut, abusant de la confiança o al moment menys pensat, la filiació de l’ancià sense autorització ni coneixement de la seva família amb la finalitat de suplantar la seva personalitat i buscar impunitat en la comissió de la seva activitat criminal.

  Traslladada l’empresa litogràfica a la localitat de Reus (Tarragona), el detingut hauria continuat generant obres de reconeguts artistes a partir de fotografies a les quals inseria la seva cotitzada signatura, dotant-les d’un certificat d’autenticitat que també resultava estar falsificat. La producció era comercialitzada a través d’una coneguda plataforma d’Internet a uns preus molt inferiors als del mercat.

  Les corresponents entrades i registres practicades en el taller i al domicili del detingut, situats a la mateixa ciutat, han permès la intervenció d’abundant documentació relacionada amb l’activitat delictiva, maquinària, equips informàtics, diferent utillatge professional, 60 litografies de diferents autors -destacant Tapies, Barceló, Picasso i Chagall- proveïdes del respectiu certificat d’autenticitat fraudulent, 15.000 euros en metàl·lic i una pistola semiautomàtica de salva acompanyada d’abundant munició.

  El detingut, a qui se li imputen delictes contra la propietat intel·lectual, estafa, falsificació i usurpació d’estat civil, va ser posat a la disposició de l’Autoritat Judicial corresponent, qui va decretar la seva posada en llibertat amb càrrecs a l’espera de judici.