Lleida ha mostrat un any més el seu rebuig contra la violència masclista en l’acte institucional organitzat amb motiu del Dia Internacional, declarat per l’assemblea general de l’ONU. En aquest marc, i amb la pancarta que ha presidit la plaça amb el lema “Lleida diu no a les violències masclistes”, s’ha fet la lectura d’un manifest conjunt per visibilitzar aquest dia i el que representa. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha estat l’encarregada de llegir el document, que enguany ha posat l’accent en les violències sexuals, ja que no són fets aïllats i s’han de denunciar, així com el “sistema d’arrel patriarcal que oprimeix, silencia i mata” i que situa les dones en una posició de desigualtat.
La regidora de Feminismes, Sandra Castro, ha assegurat que l’Ajuntament de Lleida emprendrà polítiques actives per lluitar contra aquesta violència. “Ens preocupen els feminicidis i la violència que es produeix dins i fores de les llars”, ha assenyalat Castro, pel que intensificarem el treball de sensibilització en aquesta àrea. La regidora ha apuntat que, incidint especialment en els homes, es faran tallers i qüestionarà la masculinitat hegemònica; s’atendran les dones que es troben en situació d’emergència amb l’ampliació de places, perquè dones que han de sortir urgentment de la llar o aquelles que hi continuen perquè no tenen recursos, puguin fer-ho. També se seguirà oferint des del Casal de la Dona assessorament psicològic i jurídic i es facilitaran eines i recursos per empoderar les dones i perquè puguin trobar una ocupació i sortir de la llar per elles mateixes (tall de veu S.Castro). Castro ha lamentat les 1.028 víctimes mortals a l’estat espanyol, 8 de les quals a Catalunya, xifres que ja superen les de l’any passat.
El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha condemnat qualsevol tipus de violència i ha recordat el telèfon d’atenció contra la violència masclista, el 900 900 120, perquè “són trucades que poden salvar vides”. Farré ha afirmat que s’ha incrementat un 26% el nombre de persones ateses (343 persones), i que les administracions han de continuar vetllant per protegir les dones d’aquesta xacra.
Igualment, el subdelegat del govern, José Crespín, ha assegurat que, malgrat haver avançat en els últims anys, encara queda molta feina a fer i que les institucions, la comunitat educativa i el conjunt de la societat han de treballar i seguir amb aquest compromís per lluitar per l’erradicació de la violència de gènere, “un dels principals problemes i més greus del país”, ha dit.
L’acte institucional que s’ha fet a la plaça de la Paeria ha aplegat diversos regidors de la Corporació Municipal, autoritats locals i representants d’entitats de la ciutat, que s’han volgut sumar al missatge unànime de rebuig contra la violència masclista. La periodista Laura Cortès ha conduït l’acte, que ha comptat amb la interpretació de dues peces musicals a càrrec del grup Sporadik Brass de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell.
Els orígens de la commemoració es remeten al Primer Encontre Feminista de Llatinoamericà i el Carib, l’any 1981, amb l’acord de dedicar un dia, arreu del món, a denunciar i eliminar la violència contra les dones. Es va triar aquesta data en record del brutal assassinat, ordenat pel dictador Rafael Trujillo el 1960, de les germanes Mirabal, activistes polítiques i socials dominicanes.
El manifest d’aquest 2019 (document adjunt) apel·la al treball conjunt i coordinat de les administracions i agents socials per acabar amb les violències masclistes i reconeix “la lluita constant i incansable dels moviments feministes”, així com la força, el coratge i la valentia de les dones, encoratjant a cridar juntes “si ens toquen a una, ens toquen a totes!” per seguir amb el compromís de lluitar contra la violència masclista.
Actes amb motiu del 25-N
Aquesta tarda, a les 19.30 h, hi haurà una manifestació en commemoració del 25-N, que sortirà de la plaça Víctor Siurana i està organitzada per la Coordinadora 8M de Lleida i Marea Lila-Feminismes-Lleida.
A partir de les 17.30 h tindrà lloc la trobada cultural 25-N, impulsada per LleidaJove, el departament de Joventut de la Paeria, als Bucs d’Assaig El Mercat, de la Bordeta. S’hi faran actuacions musicals en directe, exhibicions de dansa, de teatre i performances. També un grafit commemoratiu i l’encesa d’un mosaic d’espelmes, que tancarà la jornada. L’activitat està finançada pel Ministeri i Govern d’Espanya, dins el projecte del Pacte d’Estat contra la violència de gènere i compta amb la col·laboració del Casal de la Dona, el Col·legi Episcopal i Dancescape!.
Entre altres activitats, diversos regidors també han participat aquest dilluns en l’activitat “Suma’t al repte!” promoguda per Aquàlia, amb el gimnàs EKKE, a la plaça de la Paeria. Amb la crida “Tu fas el primer pas i Lleida el fa amb tu”, l’objectiu és aconseguir 9.197 km, per fomentar la inserció laboral de dones víctimes de violència de gènere.