La Paeria planta prop de 900 arbres i 1.200 plantes arbustives aquest hivern

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’Ajuntament de Lleida plantarà durant aquest hivern un total de 899 arbres i 1203 plantes arbustives a la ciutat, amb l’objectiu de millorar les condicions del verd urbà a la ciutat. En la seva distribució s’han prioritzat els carrers que no tenien arbres o en tenien molt pocs, com ara Anselm Clavé, Narcís Monturiol, Les Roses o l’accés a la Passarel·la dels Ferroviaris. També es fa una aposta decidida per omplir els escocells buits que hi ha repartits per tota la ciutat i per ampliar l’arbrat als patis de centres educatius com les escoles Països Catalans, Torre Queralt, Pardinyes i l’escola bressol de la Mitjana. Aquestes actuacions en l’àmbit més urbà s’han complementat a més amb nous projectes de millora d’espais verds com els Miradors del Secà, el Parc de l’Aigua i els Aiguamolls de Rufea.

  Les plantacions ja s’han iniciat i s’aniran duent a terme durant les pròximes setmanes, amb la previsió d’acabar-les abans de finals de març. La intenció de la regidoria de Transició Ecològica és potenciar també el valor social de les plantacions de manera que, sempre que sigui possible, aquestes plantacions s’aniran fent amb els col·lectius i les escoles de la zona, que podran així contribuir directament a la plantació dels arbres i la millora del barri generant vincles entre les persones i amb l’entorn més proper.

  El tercer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha destacat la importància de la plantació i millora del verd urbà, una de les prioritats de la regidoria i de tot el govern municipal en aquest mandat. “Aconseguir una ciutat més verda és un dels nostres objectius irrenunciables, pels avantatges que comporta en reducció de la contaminació de l’aire, la lluita contra el canvi climàtic i per un major confort als carrers”, ha assenyalat.

  La disponibilitat d’un arbrat abundant i de qualitat a la ciutat comporta un seguit de beneficis ambientals i de confort urbà:

  • Els arbres milloren la qualitat de l’aire que respirem, perquè retenen partícules en suspensió

  • Contribueixen a la fixació del CO₂ atmosfèric, clau en la lluita contra l’escalfament global

  • Ajuden a regular la temperatura de la ciutat i crear refugis climàtics, perquè eviten la insolació i l’augment de temperatura del paviment a l’estiu i incrementen la humitat ambiental amb l’evapotranspiració

  • Fan més confortables els carrers, amb ombres a l’estiu, color i paisatge agradable

  • Contribueixen a l’augment de la biodiversitat urbana, per la seva presència i perquè donen refugi i aliment a ocells i insectes

  • Donen benestar físic i emocional i contribueixen a la millor salut i qualitat de vida de les persones

  Els 899 arbres que es planten són de 36 espècies diferents, les més abundants són: els lledoners (136), els àlbers (112), les acàcies del Japó (91) i les alzines (65). Pel que fa a les plantes arbustives, són de 7 espècies diferents: esbarzer (275), berbena (215), espart (205), romer (183), roser (125), sanguinyol i saüc (100 cada un).