La Paeria dona la benvinguda als vint infants sahrauís que passaran l’estiu amb famílies de Lleida

Avatar photo

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha saludat avui als nens i nenes que participen al projecte Vacances en Pau al Saló de Sessions i ha agraït a Sàhara Ponent i a les persones que els acolliran l’afecte que els hi trameten i la seva tasca solidària

L’Ajuntament de Lleida ha celebrat avui al Saló de Sessions el tradicional acte de benvinguda als nens i nenes participants en el projecte Vacances en Pau-Colònies d’estiu per a nens i nenes sahrauís 2019, que enguany permetrà que vint menors que resideixen als campaments del Front Polisario al Sàhara Occidental puguin passar unes setmanes amb famílies d’acollida a Lleida.

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha donat la benvinguda als infants i ha agraït la tasca solidària que duen a terme Sàhara Ponent i, molt especialment, les famílies d’acollida. “Hi ha accions i sentiments que no es poden comprar amb diners. L’afecte, l’amor i l’estima que vosaltres donareu a aquests nens i nenes durant aquests dies no té preu, però el que ells us donaran tampoc. En definitiva és una mena de contracte afectuós de convivència que per ells és positiu en molts sentits i no oblidaran mai, però als acollidors també ens dona oportunitats d’aprenentatge i creixement”, ha afirmat l’alcalde, qui ha recordat que ell mateix va acollir un nen sahrauí fa 13 anys. A més, Pueyo ha assegurat sentir-se especialment feliç pel fet que projectes com aquest formin part important de la política de cooperació de la ciutat.

L’acte ha comptat amb la participació del delegat adjunt del Frente Polisario a Catalunya, Mah Yahdih, qui ha aprofitat per reivindicar una solució política pel Sàhara que passi per un referèndum d’autodeterminació i també per agrair el compromís de totes les persones que fan possible l’acollida dels infants. També han participat el president de l’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent, José Pocino, que ha agraït la col·laboració de la Paeria en aquest projecte, els tinents d’alcalde Jaume Rutllant, Montse Pifarré i Paco Cerdà, així com els regidors Carme Valls, Cristina Morón i Xavi Palau.

Els 20 infants sahrauís d’entre 10 i 13 anys van destinats concretament als municipis d’Alfarràs (2), Alpicat (3), Montoliu (1), Puigverd de Lleida (1), Torres de Segre (1) i Lleida capital (12). El projecte està impulsat pel Front Polisario i Sàhara Ponent i compta amb el suport del l’Ajuntament de Lleida.

Els petits, procedents de diversos campaments de refugiats situats al desert algerià, gaudeixen durant juliol i agost d’unes vacances en els municipis esmentats en companyia de famílies acollidores. En el decurs d’aquests mesos els infants es beneficiaran de revisions sanitàries, ja que els campaments de refugiats pràcticament no disposen de serveis per fer diagnòstics mèdics.

Així, els petits seran sotmesos a un examen pediàtric general al CAP de la seva zona (que inclourà proves de detecció de celiaquia), a més de revisions d’àmbit otorrinolaringòleg, oftalmològic i odontològic. Fins i tot podran beneficiar-se de servei de perruqueria gratuïta. Totes les revisions es fan en centres que col·laboren desinteressadament en el programa.

L’estada a les Terres de Ponent inclou també diversos actes institucionals i lúdics, com ara la recepció a la Paeria de Lleida celebrada avui, una altra recepció a la Subdelegació del Govern (el 15 de juliol) i la Festa Central que aplegarà tots els infants acollits a Catalunya (el 21 de juliol). L’associació també participarà en trobades com la Festa CircPicat (el 29 i 30 de juny), la Festa a la Panera (el 12 de juliol) i la Festa de comiat final (al mes d’agost, pendent de data).

Les despeses del programa Vacances en Pau van a càrrec de les famílies acollidores i d’alguns ajuntaments de destinació, a més de les donacions de persones i membres de l’associació.

El projecte Vacances en Pau té diversos objectius. En primer lloc, contribuir al benestar físic dels infants (que passen dos mesos beneficiant-se de revisions mèdiques i una alimentació més equilibrada); en segon lloc, facilitar que aquests ampliïn la seva visió del món (coneixent altres cultures i estils de vida); finalment, conscienciar la societat i les institucions sobre la problemàtica d’una part important del poble sahrauí, que des de l’ocupació del seu país pel Marroc, ara fa 43 anys, viu en campaments de refugiats situats en ple desert algerià.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Paeria completa la segona fase de les obres de millora del clavegueram de Sucs

Notícia següent

L’IPC se situa en el 0,8% al juny a la demarcació de Lleida

Notícies relacionades