La nuclear d’Ascó haurà d’ampliar el magatzem de residus a partir de l’any 2024

  L'operadora de les centrals catalanes aspira a allargar la seva vida útil amb l'argument de que no generen emissions

  temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
  La central d’Ascó haurà d’ampliar o construir un nou magatzem temporal individualitzat (ATI) per als residus nuclears que genera a partir de l’any 2024. Els responsables de l’operadora de la central, ANAV, han reconegut que la capacitat de l’ATI d’Ascó s’està esgotant i que ja han iniciat converses al respecte amb l’empresa pública Enresa davant la incertesa sobre el projecte de magatzem centralitzat de Villar de Cañas (Conca). ANAV, que ha fet balanç de l’últim any d’operació a les centrals catalanes, ha reivindicat de nou la necessitat d’allargar l’activitat de les plantes atòmiques més enllà de l’any 2035 amb l’argument que produeixen energia sense generen emissions de diòxid de carboni i ajuden a lluitar contra el canvi climàtic.
  De les 32 posicions de contenidors per emmagatzemar combustible gastat que disposava l’ATI d’Ascó, 21 es troben ja ocupades després de l’última operació de recàrrega d’enguany. Això, segons ha precisat el director general d’ANAV, José Antonio Gago, els obliga a moure fitxa per poder continuar operant més enllà del 2024 o 2025. “Necessitarem capacitat addicional”, ha assenyalat Gago, qui planteja l’ampliació de l’actual magatzem d’Ascó o la construcció d’un d’addicional.

  I és que, tot i que el govern treballar amb la previsió que es posi en marxa entre 2026 i 2027, el calendari per a l’execució del magatzem centralitzat (ATI) a Villar de Cañas encara és una incògnita. Una incertesa que també afecta l’emmagatzemament dels residus nuclears de Vandellòs II. En aquest cas, ANAV preveu l’any vinent substituir els bastidors de les piscines per poder ampliar la seva capacitat fins l’any 2026 o 2027. Si en aquell moment l’ATC encara no funciona, caldrà plantejar una nova solució.

  Renovació de l’autorització

  Els responsables de l’empresa operadora de les nuclears catalanes han fet aquest dimarts al matí balanç de l’activitat durant aquest 2019 i les previsions pels pròxims any. Precisament, una de les prioritats de cara el pròxim 2020 serà la renovació deu anys més del permís d’explotació de Vandellòs II, una decisió que el govern espanyol haurà de comunicar definitivament abans del pròxim 24 de juliol. En el cas d’Ascó, que finalitza el 2021, sol·licitaran l’ampliació el setembre de l’any vinent.

  Però independentment de poder disposar d’una dècada de funcionament addicional, ANAV creu que, d’acord amb l’estat de les instal·lacions, les centrals catalanes encara podrien operar més a llarg termini, sobrepassant la data límit de 2035 fixada pel govern espanyol per tancar definitivament el parc nuclear estatal segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) . En aquest sentit, Gago ha volgut presentar, novament, l’energia atòmica com un gran aliat en la lluita contra el canvi climàtic, precisament quan s’està celebrant durant aquests dies la cimera de Madrid.

  “Aproximadament, més de la cinquena part de la generació d’energia elèctrica és d’origen nuclear, que està lliure de gasos hivernacle o CO2, que són els objectius per lluitar contra el canvi climàtic”, ha argumentat. Creu que, abans de decidir definitivament el tancament de les nuclears, caldrà revisar el grau de compliment les previsions d’aquest PNIEC i si aquesta mesura “és compatible o s’assoleixen els objectius de reducció d’emissions”. “Entenem que contribuïm de forma significativa en la lluita contra el canvi climàtic generant molta energia fiable que aporta estabilitat a la xarxa i que hem de seguir fent-ho”, ha sentenciat Gago, tot recordant la magnitud del repte que suposa la reducció d’emissions prevista a mig termini per la Unió Europea.

  Investigacions per fuites

  Els responsables d’ANAV han fet el balanç anual d’operacions a les centrals d’Ascó i Vandellòs II aprofitant els treballs de la 23a recàrrega en aquesta última que s’efectuen des del passat 9 de novembre. Gago ha defensat l’actuació de l’operadora davant les recents fuites detectades en aquesta planta i que han suposat l’obertura d’una investigació per part del jutjat de Reus. De moment, i segons ha explicat en relació al primer cas de 2018, denunciat per l’associació Sociedad Humana, cap responsable de la central ha estat citat a declarar. Tampoc creu que aquests incidents entorpeixin el procés de renovació de les autoritzacions.

  La central es va aturar el 2 de març del 2018 per localitzar un degoteig d’aigua del circuit de refrigeració i descartar una possible fuita a la barrera de pressió, però els problemes haurien començat el 13 de febrer. Segons l’entitat denunciant, al llarg de 17 dies la planta va estar operant sense complir amb les especificacions tècniques de funcionament. Un any després, el passat 4 d’abril es van detectar de restes de bor als taps de les vàlvules de drenatge dels generadors de vapor B i C, així com al terra del primer. També es va localitzar un forat petit en una soldadura de la línia de drenatge del generador de vapor B que causava un “lleuger degoteig”.

  “Tenien dos orígens: el principal era a través de la línia de drenatge d’un dels generadors de vapor. En aquesta recàrrega hem procedit a eliminar totalment aquestes línies de drenatge i el punt d’origen d’aquestes fuites. També hem tingut una petita fuita en una línia de venteig, de molt petit diàmetre, que a través d’una soldadura va produir una petita fuita d’aigua del circuit primari. Hem desenvolupat una tècnica especial per a la inspecció de les soldadures de petit diàmetre i hem fet accions preventives en moltes d’elles”, ha tancat Gago, que ha atribuït aquest últim incident a una “fatiga d’una soldadura de fa 30 anys per un increment de les vibracions”.

  El responsable d’ANAV, paral·lelament, ha anunciat que aquest mateix mes de desembre les Unitats de Resposta de la Guàrdia Civil es desplegarà de forma premanent a l’interior de la nuclear de Vandellòs amb la mateixa dotació que ja ho va fer prèviament a Ascó.