Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Festa Major de Sant Pere 2017 ja té cartell i programació

Avatar photo

Més de 200 actes confegeixen la programació de la Festa Major de Sant Pere 2017, que enguany presenta novetats amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017. Els infants tenen un protagonisme especial en aquesta programació: el cartell ha estat realitzat per un alumne de l’Escola Maria Cortina, Ton Garcia Olivé, que ha guanyat el concurs escolar convocat de manera extraordinària per commemorar la capitalitat cultural de Reus. Entre els més de 200 actes programats n’hi ha uns 70 de cultura popular i una trentena de concerts i actes musicals.

Tal i com ha recordat l’alcalde Carles Pellicer durant la presentació del cartell i la programació a l’Escola Maria Cortina, els nens i nenes i la seva vinculació amb la festa és un dels elements centrals de la festa de Sant Pere 2017, després que coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 s’hagin recollit diferents propostes del Consell d’Infants Ciutadans per dinamitzar el protagonisme infantil en aquesta celebració popular.

En aquest sentit, la regidora de Cultura Montserrat Caelles ha explicat que una de les novetats d’aquesta edició de la Festa Major és la presentació del Ball de Marcos Vicente el dia 21 de juny a les 18:30 h al jardí de la Casa Rull, un ball infantil promogut pels centres escolars La Vitxeta i l’Institut Escola Pi del Burgar. També seran novedosos el Toc de Festa Major Petita des del campanar de Sant Pere i la Tronada Petita, que precedirà la sortida del seguici festiu petit el dia 27 de juny a les 18:00 h.

La regidora d’Ensenyament M. Dolors Sardà ha assistit també a la presentació del cartell i la programació i ha volgut felicitar l’alumne guanyador del concurs escolar i el conjunt de l’Escola Maria Cortina. Al mateix temps, ha agraït al conjunt de centres escolars de la ciutat que han participat en aquesta iniciativa que s’ha convocat enguany de manera especial amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana.

Concerts vermut i revetlles
Com en altres edicions de la festa major, també tindran protagonisme els concerts vermut que es faran al jardí de la Casa Rull amb conjunts com Tamborino So Obstinat, Landry i l’Orquestra Gitana i la Banda de la Festa Major. Les revetlles portaran el segell de l’orquestra Centauro (plaça de la Llibertat), la revetlla jove amb All i Oli i De Noche, la Nit de Marxa a la Palma i la revetlla Open Air al passeig de Mata.

Aniversaris
En aquest Sant Pere arribarà la tercera edició de la Nit de Fer l’Índiu, que en aquesta ocasió tindrà com a element convidat el Ball de Gitanes, el qual celebra els seus 35 anys. Altres elements o balls estan d’aniversari aquest 2016: el Drac arriba als 25 anys, mentre la Víbria i el Basilisc assoleixen els 10 anys. D’altra banda, el 17 de juny el Ball de Prims celebrarà amb un taller de ball obert a la ciutadania el 35è aniversari de la recuperació i els 25 anys de la seva incorporació al seguici festiu.

També fan aniversaris els Nanos realitzats per l’artista Modest Gené que s’exposen a la renovada exposició “Ara Toca Festa” del Museu de Reus (70 anys), el Ball de Pastorets Infantil (10 anys), el Canó de les Festes (15 anys) i el Ball de Prims Petit (10 anys).

La ciutat aprofitarà també la festa major per celebrar el 10è aniversari de l’obertura del Gaudí Centre i el 25 de juny (data del naixement d’Antoni Gaudí) s’oferiran visites familiars lliures gratuïtes a la ciutadania.

Pregonera i convidat d’honor
La periodista reusenca Montse Llussà serà l’encarregada de llegir el pregó de la Festa Major d’enguany, en un acte que es farà al Saló de Plens de l’Ajuntament de Reus el dissabte 24 de juny a les 20:00 h. La pregonera encendrà tot seguit la primera tronada de la Festa Major.

Montse Llussà va nèixer a Reus l’any 1965. És diplomada en logopèdia per la Universitat Ramon Llull, universitat de la qual actualment n’és professora dels cursos «Educació de la veu i expressió verbal» i «El periodista davant del micròfon». Llussà compagina l’activitat docent amb la de guionista i col·laboradora del programa «Versió RAC1» a l’emissora RAC1. La pregonera és i ha estat la veu de nombrosos espots publicitaris, gravacions comercials i programes de televisió de Canal Reus TV, TV3 i TVE.

D’altra banda, el convidat d’honor a Completes, el dia 28 de juny al vespre, serà el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Santi Vila, el qual participarà a la processó d’anada i tornada del seguici a l’ofici de Completes -en què també hi són convidats els alcaldes del Baix Camp i el president del Consell Comarcal- i serà l’encarregat d’encendre la tronada d’aquest moment de la Festa Major.

Moments intensos
La Festa Major de Sant Pere de Reus té alguns moments de gran intensitat, que es consideren els moments centrals de la festa. Sens dubte les tronades es troben entre aquests instants culminants. L’esclat de la tronada es pot viure el dia 24 al vespre, just després de la lectura del pregó i de la crida a la festa i els dies 28 al vespre, després de la tornada del Seguici de l’ofici de Completes cap a la plaça del Mercadal, i el 29 (dia de Sant Pere) a les 11:00 h abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre en finalitzar la professó es realitzarà la darrera tronada de les festes d’enguany.

El Seguici festiu de la ciutat està integrat pels grups següents: el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l’Àliga.

Completes i la professó
Després de l’ofici de Completes es fa la tornada del Seguici al Mercadal. El Solemne Ofici de Completes, a l’església Prioral de Sant Pere, inclou l’obertura de l’arca de l’altar major, on es guarda durant tot l’any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l’urna, les guarden el prior, l’alcalde i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els Goigs de Sant Pere, amb l’acompanyament musical de l’orgue de la Prioral. Tot seguit, es porta a terme la tornada del Seguici i el tradicional pilar caminant de la colla castell era dels Xiquets de Reus, des de la Prioral fins a la porta de l’Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels Gegants i del Bestiari.

El dia 29, dia de Sant Pere, la professó esdevé un dels actes principals de la festa, en el qual el conjunt del seguici llueix i aplega la ciutadania per postrar els seus balls i elements festius. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, es porta a terme el repic de les campanes amb el Toc General i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, es realitzarà la ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l’Ajuntament, esclatarà la darrera tronada de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la Prioral i, quan arribi a la porta, hi haurà el gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l’urna de l’altar major de la Prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la comunitat de preveres, fins a l’any vinent.

En acabar, tornada festiva a la plaça del Mercadal. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac, carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables i mostra piromusical, que posarà punt i final a la festa de Sant Pere d’enguany.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Noves traves frenen el projecte comercial de Torre Salses de Lleida

Notícia següent

Enxampen un conductor sextuplicant la taxa d’alcoholèmia a Horta de Sant Joan

Notícies relacionades