Dimarts, 23 d'abril de 2024
És notícia

La Diputació de Tarragona estrena el documental ‘Hereus d’un cardenal proscrit’

Avatar photo

Dirigit per Llúcia Oliva i realitzat per Germen Coll, es projectarà el 7 de juny a l'Auditori Diputació

“Es podia cantar sense censura en dues institucions: la Universitat i l’Església”, explica Raimon al documental històric ‘Hereus d’un cardenal proscrit’, sobre la resistència de l’Església tarragonina davant del franquisme. El cantautor de Xàtiva és un dels nombrosos testimonis que comparteixen els seus records al llarg dels 90 minuts de durada d’aquesta producció audiovisual, que veurà la llum el proper 7 de juny, a les 19.30h, a l’Auditori Diputació. Dirigit per la periodista Llúcia Oliva i realitzat per Germen Coll, amb el finançament de la Diputació i la col·laboració de l’Arxiu Històric Diocesà, ‘Hereus d’un cardenal proscrit’ parteix del cardenal Vidal i Barraquer, proscrit pel general Franco, per endinsar-se en el paper dels cristians -preveres i laics- que van contribuir a recuperar la cultura catalana durant la dictadura.

El documental recull el testimoni de persones que després de la Guerra Civil van obrir camins de llibertat a pobles i ciutats, i que animats pel Concili Vaticà II van nodrir la lluita pels drets humans i sindicals als barris de Tarragona i Reus. També s’hi recull la campanya ‘Volem bisbes catalans’ a Tarragona, i l’arribada de l’arquebisbe Josep Pont i Gol, que va catalanitzar la diòcesi, va abandonar el nacionalcatolicisme i va recuperar la memòria de Vidal i Barraquer. “Pont i Gol ens va fer descobrir el missatge de Vidal i Barraquer”, assegura el capellà i teòleg Mn. Josep Gil durant el documental. Gil és un dels impulsors d’aquesta producció audiovisual, juntament amb el jesuïta Francesc Xammar i Mn. Miquel Barbarà, secretari general i canceller de l’arquebisbe Pont i Gol. ‘Hereus d’un cardenal proscrit’ acaba amb el retorn de les despulles de l’arquebisbe-cardenal Vidal i Barraquer, tres anys després de la mort de Franco.

El documental s’ha rodat a Tarragona, Reus, la Selva del Camp i Conesa, i també als municipis lleidatans de Maldà, l’Espluga Calba, la Pobla de Cérvoles i Cervià. La seva directora, Llúcia Oliva, és periodista i documentalista. Va ser reportera del programa de TVE ‘En Portada’. Ha estat corresponsal de TV3 als Estats Units i de TVE a la Unió Soviètica i a Rússia. El 2016 va presentar el documental ‘Santuaris de l’antifranquisme’, sobre els religiosos que es van oposar a la dictadura. Quant a Germen Coll, és el responsable de la productora Gen-Lock Vídeo, nascuda el 1968 i actualment dedicada a serveis audiovisuals per a televisions, empreses i particulars.

El documental, que s’ha inclòs dins dels actes de l’Any Vidal i Barraquer, es podrà veure el 7 de juny, a les 19.30h, a l’Auditori Diputació (C. Pere Martell, 2, Tarragona). L’entrada és lliure, si bé cal invitació, que es pot recollir sense reserva prèvia al mateix Auditori, a partir del 4 de juny. També es pot fer la reserva prèvia per telèfon (977 296 605) o per correu electrònic ([email protected]), i recollir-la el mateix dia 7 a l’Auditori una hora abans de la projecció.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El CAP Rambla Nova estrena una zona de jocs per als infants

Notícia següent

Fins a 128 projectes es podran votar en els 2ns Pressupostos Participatius de la Paeria

Notícies relacionades