La Diputació de Tarragona dedica un nou volum de la col·lecció Tamarit a l’escultor Apel·les Fenosa

  Apel·les Fenosa. Entre París i el Vendrell de Josep Miquel Garcia i Jean-Marie del Moral, és el volum 39 d'aquesta col·lecció, coeditada per la Diputació de Tarragona i Viena edicions

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha presidit aquest dimecres al Museu d’Art Modern de la institució (MAMT) l’acte de presentació del llibre Apel·les Fenosa. Entre París i El Vendrell, dels autors Josep Miquel Garcia i Jean-Marie del Moral. El volum, coeditat per la Diputació de Tarragona i Viena Edicions, forma part de la col·lecció Tamarit, a través de la qual la Diputació apropa als lectors els artistes i creadors del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. A l’acte també hi ha assistit l’alcalde del Vendrell i diputat de la Diputació de Tarragona, Martí Carnicer, el diputat responsable de Cultura de la institució, Joan Olivella, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs.

  L´escultor Apel·les Fenosa (Barcelona 1899 – París 1988) va deixar una obra important, amb centenars de peces realitzades entre França i Catalunya. Recolzat per Picasso, que va promoure la seva primera exposició a París l´any 1924, va inspirar els poetes més destacats del seu temps: Carles Riba, Josep Carner, Salvador Espriu, Max Jacob, Jean Cocteau, Paul Eluard, Henri Michaux, Francis Ponge, o Jules Supervielle, entre altres.

  La trajectòria creativa de Fenosa es desenvolupa, bàsicament, en les arts escultòriques i en part, també, en el dibuix. Els seus treballs s’escampen arreu d’Europa, però a Catalunya, sobretot, hi té un enclavament sòlid i transcendent pel que fa a la creació, des del moment de la inspiració fins a l’execució de la idea, com és el Vendrell. A la capital del Baix Penedès l’any 1958 Fenosa hi va comprar una casa del segle XVI, el Portal del Pardo, on va treballar durant temps i on, finalment, l’any 2002 es va instal·lar la Fundació Apel·les Fenosa, que promou, divulga i dóna a conèixer la seva obra.

  El nou volum de la Col·lecció Tamarit combina els textos de Josep Miquel Garcia, Historiador de l’Art i director de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, amb les il·lustracions del fotògraf francès Jean-Marie del Moral. Precisament, un cop celebrat l’acte de presentació del llibre al MAMT, a la Fundació Forvm de la Casa Canals de Tarragona s’ha inaugurat l’exposició: “Jean-Marie del Moral. Fotografies 1972/2017”.