La Diputació de Lleida s’obre a col·laborar en la recuperació de Cal Macià

  Joan Talarn diu que sufragaran part de les obres d'urgència per consolidar l'edifici

  Pla general de la casa de Vallmanya on estiuejava Francesc Macià, actualment deteriorada per la manca de manteniment. ACN

  La Diputació de Lleida obre la porta a col·laborar en la recuperació de la casa de Vallmanya, masia que fou propietat de la família de l’expresident de la Generalitat Francesc Macià. Demana però, que sigui l’Ajuntament d’Alcarràs (Segrià) qui faci una primera inversió per adquirir l’immoble, que actualment es troba en mal estat de conservació. El president de la diputació, Joan Talarn, es va reunir fa un mes amb l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, i amb els membres de la plataforma Salvem Cal Macià per mostrar el compromís de la Diputació amb la recuperació d’aquest patrimoni i per ajudar al consistori a fer front a aquest projecte. Per això, Talarn es mostra sorprès davant les afirmacions del consistori que apunten en la línia contrària.

  El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va mantenir reunions amb l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, i representants de la plataforma Salvem Cal Macià el 18 i 19 de gener, respectivament. Segons fonts de la diputació lleidatana, en ambdues reunions Talarn va exposar la voluntat de l’ens de col·laborar en la recuperació de l’immoble una vegada sigui de titularitat pública, ja que considera que es tracta d’un espai rellevant de cara a recuperar la memòria històrica.

  A la trobada, Talarn va animar a l’Ajuntament d’Alcarràs, municipi al qual pertany el nucli de Vallmanya, a adquirir l’immoble amb el compromís que una vegada sigui de propietat municipal la Diputació, juntament amb altres administracions com ara el Departament de Cultura, ajudarà a impulsar i sufragar part de les obres d’urgència necessàries per consolidar l’edifici i frenar la degradació que pateix actualment. Talarn també va instar Janés a reclamar a l’actual propietari que impedeixi la degradació de l’edifici.

  Així mateix, Talarn va comunicar a l’alcalde d’Alcarràs que, una vegada consolidat l’edifici, el consistori hauria de presentar un projecte de rehabilitació i un pla d’usos futur de l’immoble, amb el qual la Diputació de Lleida pot col·laborar a través dels diferents plans econòmics existents de suport municipal i el programa econòmic de Memòria Històrica.

  Tots aquests compromisos van ser també traslladats a la plataforma Salvem Casa Vallmanya, iniciativa popular que recentment ha promogut un manifest per demanar al consistori la recuperació i rehabilitació de la masia. Al manifest s’hi han sumat una vintena d’entitats de Ponent a més del suport individual de l’expresident Quim Torra, de l’historiador Alberto Velasco o del periodista Francesc Canosa, entre altres.

  Talarn diu que la sensació que va tenir de les dues trobades és que el compromís de la Diputació era ben rebut i entès. Per aquest motiu, afegeix estar sorprès davant les afirmacions recents del consistori que apunten en la línia contrària i que afirmen que no poden assumir el cost de la compra de la casa i que tampoc compten amb el suport econòmic de la Diputació de Lleida.