La Diputació de Lleida inverteix 100.000 euros per salvar l’únic molí fariner que queda a Ciutadilla

  Va quedar abandonat als anys 60 i ara es vol refer la coberta amb teula ceràmica i recuperar la icònica xemeneia de maó

  El molí fariner del Valls, a Ciutadilla. CEDIDA

  La Diputació de Lleida invertirà 100.000 euros per salvar el molí fariner del Valls, a Ciutadilla (Urgell). Tot i que és l’únic que queda dempeus dels tres que existien al municipi, el cert és que es troba actualment en estat “ruïnós”, tal com reconeixen des de la Diputació. El seu deteriorament i degradació ha estat constant des dels anys 60, quan en va decaure l’activitat fins a quedar abandonat. L’actuació engegada ara per la Diputació de Lleida, inclosa dins el projecte ‘Ponent Actiu’, proposa consolidar l’estructura de pedra del molí, refer la coberta amb teula ceràmica i recuperar la icònica xemeneia de maó.

  La Diputació de Lleida ha iniciat aquest mes de juliol les actuacions de consolidació i adequació del molí fariner del Valls al municipi de Ciutadilla, amb l’acta de comprovació del replanteig del projecte. El molí del Valls formava part del conjunt de molins que existien antigament a la Vall del Corb, construïts tots per iniciativa privada de famílies benestants, per treure un rèdit industrial dels conreus. Només a Ciutadilla n’hi va haver tres, dels quals només aquest en resta dempeus.

  Inicialment, el molí aprofitava les escorrenties naturals de la zona per tal de donar força a la maquinària interior. Amb el pas del temps l’edifici ha passat per successives reformes i en una d’aquestes etapes va haver de recórrer a la combustió per tal de generar la força motriu. És en aquell moment quan es construeix la icònica xemeneia de maó.

  Entre els anys 50 i 60 del segle passat decau l’activitat fins a ser abandonat. A partir d’aleshores comença el seu deteriorament i la seva posterior degradació. L’edifici es troba actualment en estat ruïnós. La coberta de l’edifici s’ha ensorrat en més d’un 75%, provocant a la vegada l’entrada d’aigua a l’interior de l’edifici, i per tant l’enderroc progressiu dels forjats interiors.

  El projecte engegat per la Diputació de Lleida proposa consolidar l’estructura de pedra del molí per evitar l’actual esquerdament i vinclament i fer una reconstrucció dels forjats horitzontals amb bigues de fusta. La coberta també es refarà amb teula ceràmica, intentant conservar la similitud amb l’estat original. L’emblemàtica xemeneia del molí es recuperarà i es reposaran els maons que hi manquen.