La Creu Roja exposa dades preocupants de violència de gènere

  El servei ATENPRO que presta Creu Roja ha atès més de 2.000 persones a la demarcació de Tarragona des de l’any 2005

  0
  567

  L’últim butlletí sobre vulnerabilitat social presentat per Creu Roja Espanyola exposa dades preocupants pel que fa a la violència de gènere a l’Estat. El 88,7% de les víctimes ha patit violència física, el 61,7% violència sexual, el 96,7% violència psicològica i el 70% control de l’economia domèstica.

  “Un altre aspecte destacat per l’estudi és la violència exercida sobre els fills i filles, com a forma de control i amenaça a la mare. El 67% dels nens de les dones ateses han patit algun episodi de violència i més del 23% pateix estrès post-traumàtic”, remarca el president de Creu Roja Espanyola, Javier Senent. El control exercit pel maltractador provoca aïllament social: “Més del 80% no podia relacionar-se amb els seus familiars i un percentatge similar tenia controlat el mòbil i l’ús de les xarxes socials”, emfatitza Senent.

  Xifres a Tarragona
  El 2016 a la demarcació de Tarragona es van denunciar 2.067 situacions de violència de gènere, segons dades del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del govern espanyol. És la xifra més baixa a la demarcació des de l’any 2007. Aquestes denúncies suposen un 10,6% del total de les que es van presentar a Catalunya i l’1,4% de tot l’Estat, dades que suposen també el registre més baix des del 2007, i que estan lleugerament per sobre del pes que té la població de Tarragona respecte a la catalana (10,5%) i una mica per sota de l’espanyola (1,7%).

  El Ministeri també facilita dades respecte a les ordres de protecció i mesures dictades per la justícia per protegir les víctimes de la violència de gènere. En aquest àmbit el 2016 a la demarcació es van dictar 904 ordres, una xifra que en aquest cas augmenta per tercer any consecutiu, però inferior al registre màxim de 1.001 de l’any 2009. Suposen doncs, el 16,7% del total de Catalunya i el 2,4% d’Espanya.

  Remarcar també que segons el Ministeri, entre l’1 de gener de 2003 i el 31 de juliol de 2017 a la demarcació han mort 27 persones com a víctimes de la violència de gènere.

  Dades ATENPRO
  Per tal d’assistir les víctimes de violència de gènere, l’entitat presta el Servei Telefònic d’Atenció i Protecció per a Víctimes de Violència de Gènere de Creu Roja, conegut com a ATENPRO, que ha atès des de l’any 2005 i fins al 31 de juliol de 2017 un total de 2.194 persones a la demarcació de Tarragona. Una xifra que suposa un 19,7% del total de persones que han rebut teleassistència en el global de Catalunya (11.121) i un 2,7% del volum de l’Estat (80.487), segons dades del Ministeri. A 31 de juliol d’enguany el nombre de persones actives en el programa ATENPRO a Tarragona és de 311, un 2,5% del total d’Espanya i un 16,6% del volum de Catalunya.

  ATENPRO és un servei que presta Creu Roja, es va posar en marxa l’any 2005 i és de titularitat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i que gestiona la Federación Española de Municipios y Provincias.

  Risc de tornar a ser agredides
  Les dones ateses per ATENPRO consideren majoritàriament que es tracta d’un servei molt positiu en termes de seguretat, encara que més de la meitat creuen que corren un elevat risc de tornar a ser agredides i un 35% adjudica el mateix nivell de risc als seus fills i filles.

  Les usuàries del servei creuen que el que més les ajudaria a superar la violència patida seria millorar la seva situació econòmica, millorar la seva autoestima i estabilitzar la seva situació d’habitatge. El risc de pobresa i exclusió arriba al 84% de les persones ateses.

  Les conclusions de la investigació se circumscriuen a les usuàries del servei ATENPRO i no a
  totes les víctimes de violència de gènere.

  Durant l’any 2016 van ser ateses al servei ATENPRO 18.942 dones a tota Espanya. Més del 15% reben un suport complementari des d’altres programes de la institució, com els dirigits a persones en situació d’extrema vulnerabilitat (cobertura de necessitats bàsiques) o el Pla d’Ocupació.

  Creu Roja gestiona a més centres d’emergència i cases d’acollida, tallers d’ajuda psicosocial a les dones i fills menors d’edat, assistència jurídica, orientació sobre recursos, projectes dirigits a l’empoderament, formació en defensa personal, etc.

  FER UN COMENTARI