La Cooperativa de l’Aleixar denuncia els deutors que es neguen a retornar els préstecs

  De moment, s'ha interposat una demanda contra un empresari del municipi que deu 300.000 euros

  La Cooperativa de l’Aleixar (Baix Camp) ha començat a denunciar els deutors que no volen retornar els préstecs que la secció de crèdit els va concedir. Segons ha avançat RAC1 i ha confirmat l’ACN, la cooperativa ha interposat una primera demanda contra un empresari del municipi que té un préstec d’uns 300.000 euros i que s’ha negat a retornar els diners. Dos casos més podrien seguir la mateixa via: es tracta de dos préstecs pendents de retornar que sumen uns 90.000 euros. L’entitat va xifrar en 4,5 milions d’euros el forat econòmic, però la seva previsió és que es pugui recuperar almenys 1 milió d’euros de 38 préstecs, a més dels interessos que s’han d’aplicar. Alguns dels préstecs no s’havien arribat a reclamar mai, fins ara.
  El cas del préstec de 300.000 euros que no s’ha retornat és el més destacat per la quantitat de diners. La resta fa referència a números més petits. Hi ha deutors que han amortitzat el deute de cop quan se’ls ha reclamat i d’altres que han començat a fer-ho, buscant-se mitjans per complir, com ara a través de crèdits de Coselva.

  Ara, la Cooperativa de l’Aleixar treballa per presentar el comptes del 2017, que no estaven formulats pel consell rector. La voluntat és que passin per assemblea de socis i s’aprovin amb la situació real de l’entitat.

  De moment, la Cooperativa ha valorat els béns immobles –oficines i un magatzem- en 320.000 euros. El jutjat que porta la investigació sobre la gestió de la secció de crèdit manté el secret en les actuacions.

  La Cooperativa va presentar un preconcurs de creditors davant del jutjat mercantil de Tarragona i disposen de tres mesos, més un d’addicional, per a negociar el deute amb els creditors i aconseguir un acord de refinançament.

  La secció de crèdit de la cooperativa s’ha quedat sense liquiditat i en l’auditoria dels comptes del 2016 es constata que hi ha números que no quadren. Els serveis jurídics van apuntar en el moment d’inici a documentació alterada o falsificada, a més d’una comptabilitat que no està al dia, amb desajustos d’actius i passius que han provocat una manca de liquiditat pràcticament total.