Junts per Reus proposa crear una elèctrica municipal per vendre la llum a un preu just

Carles Pellicer ha presentat les línies mestres en matèria de medi ambient: creació d’una elèctrica, promoure la generació i consum d’energia renovable i potenciar l’eficiència energètica

Imatge cedida

Carles Pellicer, alcaldable de Junts per Reus, ha proposat la creació d’una elèctrica 100% municipal per comercialitzar electricitat i vendre-la a un preu just a empreses i particulars. “Si podem gestionar, distribuir i comercialitzar aigua fent polítiques socials, sostenibles i eficients, perquè no repliquem el model amb la llum?” ha llençat la pregunta a l’aire Carles Pellicer.

Aquest matí, davant de la seu d’Aigües de Reus, l’alcalde Carles Pellicer acompanyat de Montse Vilella, Mariluz Caballero, Hipòlit Monseny i Joaquim Enrech ha presentat les línies mestres en matèria de medi ambient: creació d’una elèctrica, promoure la generació i consum d’energia renovable i potenciar l’eficiència energètica.

 

Reus Energia, una elèctrica 100% municipal
Junts per Reus és conscient que no és la primera ciutat en plantejar-ho, de fet, ciutats
com Cadis, Pamplona o Barcelona ja ho han fet. Pellicer avala la iniciativa remetent-se a “l’àmplia experiència en la gestió dels serveis públics que té l’ajuntament en diferents sectors com l’aigua, el transport, la funerària, etc.”

L’idea inicial és que sigui una elèctrica que comenci només comercialitzant l’electricitat
i tingui una clara política de responsabilitat social. Per tant, el model tracta en comercialitzar l’electricitat generada pel propi Ajuntament, per fonts renovables de tercers o comprada al mercat, i vendre-la a un preu més just.

Pellicer ha volgut deixar palès que “creiem que hi ha prou marge com per oferir preus més baixos.” No obstant, es tracta d’un projecte “que tindrà vàries fases i que requerirà de consens.” Junts per Reus es mostra convençut que és una proposta atractiva, però sobretot necessària, i no descarten que la idea pugui ser replicable a nivell territorial.

 

Promoure la generació i el consum d’energia renovable

Una proposta que vol respondre tant a criteris interns dels equipaments municipals com a incentivar a la ciutadania a fer-ho. El nou canvi normatiu, amb una legislació més favorable, és l’oportunitat idònia per apostar per instal·lacions noves, generadores d’energia i amb plaques solars.

Potenciar l’eficiència energètica
Junts per Reus proposa aprofitar els serveis d’assessorament municipal per “facilitar a
la ciutadania conèixer quina és la potència necessària a casa seva, si està ben
contractada i com ajustar-la.”

Paral·lelament, en l’àmbit de l’ajuntament, s’implementarien mesures tecnològiques que permetin ser més eficients amb el consum energètic. Tot això va en sintonia amb les mesures que l’Ajuntament ja ha anat aplicant aquest mandat. Alguns exemples són la renovació de la flota de vehicles municipals per nous vehicles híbrids i elèctrics, les estacions de recàrrega i bonificacions fiscals, la compra d’autobusos un 70% menys contaminants o polítiques d’estalvi dutes a terme per l’empresa Aigües de Reus.