La Junta de Personal del Verge de la Cinta denuncia la manca de reforços reals a l’hospital durant l’epidèmia de grip

  Critiquen la gestió de les instal•lacions i exigeixen més recursos i transparència

  El passat 22 de gener, la Direcció de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta va declarar que havia reforçat el personal del centre per fer front a l’epidèmia de grip. La Junta de Personal del mateix centre, havent consultat els professionals directament implicats en l’atenció, gestió i tractament dels pacients, ha emès un comunicat on qualifica de falsa aquesta informació.

  Segons la Junta, “Els reforços a què fa referència la direcció de l’hospital són a la pràctica només una infermera. De la resta de categories professionals, exceptuant els facultatius que sempre estan sota mínims,  el que es considerava reforç correspon en realitat al personal imprescindible per desenvolupar una tasca de qualitat. Reforç seria, doncs, si s’hagués augmentat durant aquest període de grip, cosa que no ha succeït”.

  Els autors del comunicat critiquen el fet que “el col·lapse al servei d’urgències ha provocat esperes que molts dies han superat les 5 hores. Pràcticament des del dia de Nadal, l’ocupació dels passadissos i els problemes per ubicar pacients en l’Àrea d’urgències han estat diaris”.

  La Junta subratlla que “les substitucions i els contractes de reforç per a determinades categories estant fent-se amb comptagotes” i que en les especialitats mèdiques aquestes reforços es redueixen a zero. De fet, “la plantilla de facultatius d’urgències s’ha  reduït en aquestes dates, ja que la majoria d’ells encara tenen pendents vacances del 2017”. La situació ha arribat al punt que “algun cap de setmana  el nombre de metges adjunts s’ha reduït del nombre habitual de 3 a 2”.

  Com a conseqüència, “la pràctica totalitat dels metges d’Urgències consultats mostren clars símptomes d’esgotament, despersonalització i indignació amb el negativisme dels gestors. Molts d’ells tenen símptomes d’ansietat, burn out, alteracions del son i evidents dificultats per conciliar vida laboral i familiar”.

  Atesos els fets, la Junta de Personal “reclama més pressupost per a contractacions de personal, reclama també les inversions necessàries per ampliar els espais demostrats del tot insuficients i, sobretot, reivindica un llenguatge sense trampes. No és el mateix reubicar que externalitzar. El primer terme fa referència a canvi de lloc, no de gestió. El segon fa referència a privatitzar, canvi de titular i gestió i no necessàriament ha d’estar situat fora de l’hospital (cuina, magatzem, bugaderia, informàtica). Es pot privatitzar sense treure el servei de l’hospital i es pot treure un servei de l’hospital sense privatitzar-lo”.

  Els autors del comunicat acaben sumant-se a les reivindicacions de la jornada del proper 25 de gener, convocada per Marea Blanca Catalunya i la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat, sota el lema “Les llistes d’espera maten”.

  MARTA MILIAN ARIÑO