Juan Luis Ruiz: “S’ha de deixar enrere el govern del fracàs i obrir una nova etapa”

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts

Entrevistem a Juan Luis Ruiz, líder del PSC a Vilanova i la Geltrú. En les últimes eleccions van treure els mateixos regidors que ERC, però més vots. Té càrrec electe a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú des de juny de 1995.
Ha estat regidor al govern i a l’oposició. Ha tingut responsabilitats de govern en àrees de Formació i Ocupació, Educació i Via Pública i entre 2015 i fins a l’abril de 2018, sent Primer tinent d’Alcaldia i regidor de Promoció Econòmica, Nova Governança i Comunicació. També ha estat president del Consell Comarcal del Garraf (2011-2015).
En aquesta entrevista a La Ciutat, ens explica com veu Vilanova ara mateix, amb Olga Arnau d’alcaldessa.

Quin balanç fa d’aquesta legislatura?
A Vilanova la gestió del govern municipal no la podem valorar positivament. No ho diem només nosaltres, ho diu també la ciutadania. Fa uns mesos es va publicar una llista de satisfacció on ens posàvem amb la segona nota més baixa de tota la província, un 4,6, no havia passat mai. Inclús la ciutadania suspenia al govern en 7 dels 10 punts que preguntaven.

En què creu que ha fallat llavors?
Aquest govern s’ha caracteritzat per quatre elements. El primer la manca de capacitat i la improvització constant, com la mobilitat i la gestió de residus. Aquí van apostar pel porta a porta, i després van tirar la licitació enrere. El segon element és la manca de transparència i de participació, ha imposat més que ha consensuat. S’ha donat una situació sense precedents, on 17 de les 19 associacions de veïns i altres gremis, fessin un comunicat qüestionant la manera d’actuar del govern i fessin una manifestació. El tercer element és la manca de cohesió interna dins del propi govern. Aquí els tres partits han gestionat per separat, no hi ha hagut cap projecte de ciutat compartit, l’únic objectiu que tenien era que el PSC no governés. I el quart element és que hi ha hagut una manca de lideratge per qui ha de liderar, com és l’alcaldessa, ni ha liderat internament ni tampoc ha tingut un lideratge social, que és el mínim que es requereix.

Alguna cosa positiva per al poble que hagi fet l’actual govern?
Que la Cup marxés del govern municipal i que es formés la majoria absoluta. El fet que marxés la Cup i perdre la majoria, els altres dos partits han hagut de rectificar la seva actitud, les polítiques no perquè ja estaven aprovades. Nosaltres hem facilitat l’aprovació del pressupost, se’ns havia negat durant els tres anys de majoria absoluta. Nosaltres sempre hem fet propostes i sempre se’ns havia negat tot, amb actitud prepotent. Ells han rectificat i nosaltres hem continuat igual. La cosa positiva, la pèrdua de majoria absoluta en el darrer tram de la legislatura.

Va dir fa dies que la ciutat està deixada a nivell escombraries i espai públic
Tenim empresa de neteja, el que no hi ha es contracte. Això respon a la mala gestió del govern. El 2018 va acabar el contracte, el que calia era fer una nova licitació. Els partits que estaven en aquell moment a l’oposició que eren ERC i la Cup, van votar en contra. Després un cop al govern, van ser incapaços de donar resposta al problema que ells van generar. El govern va apostar tot al porta a porta, pensant que seria el problema del no contracte, es van gastar 200000 euros en estudis i altres, ho aproven i ningú del poble està d’acord. El mateix govern una setmana abans de signar, retira la licitació sense cap pla b. Per això ara està tot deixat.

La neteja viaria també és un problema oi?
El govern ho municipalitza a través de la companyia d’aigües, però no subroga tot el personal, deixa 16 persones fora. Per tant te menys plantilla ara que abans quan estava externalitzat. Hi ha treballadors que no van ser subrogats que han denunciat a l’ajuntament, i per tant guanyaran. La conseqüència és que ara hi ha menys persones en la neteja viària.

Un altre tema que s’ha criticat és la mobilitat
No només afecta els que ens desplacem en cotxe, sinó també a les activitats econòmiques, al comerç, a la restauració… han passat del pla de mobilitat aprovat el 2018, prenent decisions que contradiuen al mateix planejament urbanístic que tenim a la ciutat. Algunes mesures que són perilloses, que la pròpia policia ja ha fet un informe negatiu respecte a aquestes mesures sense cap mena de consens. Han tirat pel dret, i això te conseqüències.

Fer qualsevol canvi ara implica deixar-ho al següent govern
Ells defensen molt que han pacificat el centre, però no és cert. No hi ha hagut cap pla, el que han fet és el cap de setmana canvien el sentit de 40 carrers de la ciutat. Han augmentat el volum als altres carrers, generant més retencions, més temps de conducció, més contaminació. Això va en contra de la normativa de baixes emissions, que no permet fer-ho. Nosaltres reclamem el pla integral de mobilitat sostenible. També apostem que el centre sigui peatonal però augmentant places d’aparcament. Ara ho han fet al revés. Els comerciants estan cansats.

Per tant, no han escoltat en res a l’oposició
En tema de gestió d’espai públic i mobilitat ha estat un desastre absolut. Ho diu tothom, a les enquestes i a les xarxes socials és un drama. En altres temes potser no ha suspès, però tampoc ha brillat. En tema de projecció de ciutat, és veritat que ara el setembre ve la Copa Amèrica, nosaltres ho celebrem i donem suport. Ara s’ha de saber gestionar i aprofitar-ho, però la gent té dubtes de com es farà. El govern municipal tampoc té massa clar com poder-ho fer. Ara també han anunciat, a dos mesos de les eleccions, que com a govern municipal invertirà 1 milió i mig d’euros en el comerç en el pròxims quatre anys, és una mica estrany. Quan parles amb els comerciants són molt crítics, diuen que el govern va per una banda i ells per altres.

En les últimes eleccions van treure mateixos regidors però més vots que ERC, com afronta el partit les següents eleccions?
Nosaltres amb tota la il·lusió, aspirem a tornar a guanyar les eleccions i poder liderar una nova etapa a la ciutat. També tenim molt clar que si ERC, Cup i Junts tornen a sumar tornaran a pactar, per molt que la Cup hagi marxat del govern. Hem d’intentar que no sumin, apel·lo a la ciutadania a què ho vegin i no votin al govern del fracàs. Ens han de donar la seva confiança i que apostin pel nostre govern.

En cas que hagin de fer aliança estarien disposats a fer-la?
Nosaltres aspirem a treure un resultat el suficientment ampli com per poder governar en solitari. I de manera puntual arribar a acords amb altres formacions polítiques, amb l’extrema dreta de cap de les maneres això si, i espero que no tingui representació al consistori. Amb la resta si tots pensen amb Vilanova cap problema.

Què li diria a la ciutadania per a què confiés amb vosaltres?
El que li diria és que és el moment de passar pàgina. L’experiment no ha funcionat, per tant, la única solució possible i viable som nosaltres. Deixar enrere el govern del fracàs i que s’obri una nova etapa.