Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Josep Manel Sabaté: “La Festa Major incorporarà actuacions castelleres a la plaça”

Avatar photo

Castellvell del Camp és una localitat de la comarca del Baix Camp que a partir d’aquest estiu ha superat els 3.000 habitants. Marcada per la presència de dues zones, la del nucli i les urbanitzacions, l’administració es posa com a objectiu cohesionar tot el poble. El seu alcalde, Josep Manel Sabaté, explica en aquesta entrevista a La Ciutat els projectes encetats per mantenir actiu cada racó del municipi.

Com heu gestionat la pandèmia en un municipi tan petit on l’atenció és més personalitzada?

Ha estat complicat. Estem contents perquè vam crear un grup de voluntaris en els primers moments per arribar a tot el poble quan encara no teníem molt material. Em va marcar molt i va ser molt bonic veure la solidaritat de la gent del poble. Al cap i a la fi, ha sigut una experiència que ens ha ensenyat moltes coses, sempre intento extreure les positives. Per exemple, ha fet que poguéssim treballar des de casa. Quan es necessita, es fa teletreball. A més, estic molt satisfet de l‘equip de govern que tenim. Hem treballat d’una manera molt intensa i s’ha pogut arribar a fer molta part dels programes que portàvem.

Tot i la pandèmia, sembla que han tirat endavant les propostes que plantejaven.

Hem tingut molts problemes perquè al començament de la pandèmia va marxar un tècnic de l’Ajuntament i vam estar 9 mesos sense cap. Després, dins de la pandèmia, va marxar el secretari, una peça fonamental. Tot i els entrebancs, ho hem pogut desplegar perquè l’equip de govern s’hi implica molt. Tota la gent que està treballant a l’Ajuntament també està ‘pencant’ molt. L’única cosa que va quedar pendent van ser les festes. Així i tot, al començament de la pandèmia vam començar el festival Castelllvell MusicFest, que va agafar una empenta molt forta amb artistes importants.

Aquest juliol sembla que tornarem a tenir la Festa Major amb normalitat.

Enguany serà més plena i hem fet un canvi rellevant, les actuacions castelleres. A Castellvell tenim molts castellers de les colles reusenques i ens feia especial il·lusió portar a la plaça del poble actuacions castelleres. La festa tocarà a tots els segments del poble, volem que tothom pugui participar. Santa Anna s’enllaça amb el Castellvell MusicFest i així seran algunes setmanes amb espectacles i música. A més, al setembre ja tenim a Fira Medieval preparada per fer sortir la gent al carrer, que feia molta falta.

A més, Castellvell té una població molt jove, oberta a tota aquesta mena d’activitats.

Quan vam començar, la nostra idea era que participés el poble sencer i no només els del nucli. Es parla molt del centre i les urbanitzacions. Ens agradaria integrar-ho tot. De fet, estem fent un vial per comunicar Castellvell amb Castellmoster. A més, després de molts anys d’abandonament d’unes pistes de tenis, les hem recuperat i hi farem unes pistes de pàdel. Juntament amb un parc infantil, farà que la gent del poble pugi fins allà i estigui tot més cohesionat.

La biblioteca, on se celebren moltes activitats, és un altre vector important per atendre a aquest sector de la població amb fills, oi? 

Teníem una biblioteca que no estava a la xarxa pública de biblioteques. Es feia servir molt de guarderia. El que hem fet és integrar-la entre setmana a la Xarxa Pública de Biblioteques de Catalunya i hem buscat dinamitzadores. Ara tenim una persona que és bibliotecària de carrera i, a part, unes persones joves que dinamitzen tot el grup de nens, fan mercats de segona mà, exposicions de reciclatge i treballen per una taula d’igualtat amb les dones. És un nivell molt alt d’activitats.

Es construirà un carril bici que enllaci Castellvell amb Reus. En quin estat es troba la connexió dins del poble i amb els municipis propers?

La comunicació entre les urbanitzacions és bona. La més complicada que teníem era Castellmoster perquè ens trobàvem que els nens de les urbanitzacions de Castellmoster, Arboceres i Flor del Camp quan anaven al col·legi havien de baixar per la carretera.

A banda, la carretera que puja des de Reus es farà un carril bici i serà una mica més estreta. La gent sap que esta zona és com una avinguda i actualment has d’anar per darrere del patinet fins que pots avançar-lo. D’esta manera, hi ha un carril bici per les bicicletes i els patinets. No obstant, l’altre dia la gent em deia que hi hauria més cues. N’hi haurà les de sempre. Fa molts anys que en hores puntes la carretera es fa una mica de retenció en estes entrades. No hi haurà ni més ni menys. La gent ho veurà positivament.

Teniu dues subvencions anunciades. La primera és la de les plaques solars a l’Ajuntament. Teniu algun projecte per incentivar-ho als habitatges o perquè aprofitin l’energia sobrant?

En estos moments, des de gener funcionen les plaques de l’Ajuntament. Tenim un projecte licitat de plaques dalt de la pista polideportiva, on es genera bastant energia. Podem abastir tot el que és edificis municipals del contorn, però no tindrem tanta energia perquè la pugui aprofitar la gent particular. La idea era parlar amb empreses per poder fer una mena de cooperativa a escala de municipi i ficar diverses plaques solars en diferents punts i cases. Encara és un projecte que està verd. També fa aproximadament un parell d’anys que tenim una bonificació del 50% de l’IBI per ficar plaques solars.

A més, ara tenim aprovades dues subvencions per a col·locar dos carregadors elèctrics: a l’entrada del poble i al costat del forn de pa. Més endavant, ens obligaran a ficar-los als pàrquings grans i sortiria una subvenció per ficar un tercer.

L’altra subvenció és el de recollida selectiva. Quin model volen implementar?

Tenim pràcticament tancat amb l’empresa del Consell Comarcal començar el porta a porta. La idea era iniciar-lo al novembre, però amb la guerra d’Ucraïna el subministrament de ferro no arriba i no sabem si tindrem els camions. Per implementar el porta a porta necessitarem uns 30.000 € i aquesta subvenció que comentes serien uns 10.000 € que ens ajudaran.

El porta a porta és el més efectiu. Per a la gent que recicla no tindrà un gran problema i per a la gent que no recicla serà complicat i s’enfadaran. No fem res més que el que recordo des de petit, quan venien a buscar la brossa. Amb aquest model podem passar del 40% de reciclatge fins al 70%. És el que ens demanen des d’Europa.

A banda d’aquest, quins altres projectes queden pendents per aquest últim any?

En estos moments estem a punt d’obrir la porta del refugi, que vam trobar al principi del mandat. Hem estat estudiant com ho havíem de fer i tenim una empresa que en un mes començarà a obrir la porta del refugi. La nostra idea també era fer un museu d’interpretació de la guerra civil que aniria a l’obertura d’aquest refugi.

D’altra banda, si ens donen l’autorització, volem començar la segona fase del vial. A més, també comptem amb la pista de pàdel o la compra del celler de la cooperativa. Potser serà més complicat, però ens agradaria començar l’obra més gran que teníem prevista: el teatre auditori. Ja tenim els terrenys i segurament s’haurà de fer en diferents trams. Des del govern, estem contents perquè hem pogut fer moltes coses aquest mandat malgrat la pandèmia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

VÍDEO: Colpeja fortament a un treballador d’un restaurant

Notícia següent

Incendi amb flames en un autobús amb 20 passatgers a Salou

Notícies relacionades