José M. Chavarria, president de la Cambra de Comerç de Tortosa: “Empreses del nostre territori s’han iniciat en l’exportació a l’estranger gràcies als programes de la Cambra”

Esteu a punt de celebrar una nova edició de ATortosa DTapes. Podem parlar ja d’una ruta de tapes consolidada a la ciutat?
Segur que sí. Cada any hem anat millorant i incrementant els restaurants i les visites a aquests. La bona predisposició, any rere any, per part de restauradors, patrocinadors i col·laboradors del sector, ens demostra que aquesta ruta de tapes està més que consolidada.

Quan serà i quines novetats inclourà?
La ruta serà del 6 al 23 d’octubre 2016. La principal novetat serà la d’incorporar les noves tecnologies a la ruta. Estem treballant en una APP exclusiva de ATortosa DTapes que permetrà tenir tota la informació de la ruta, quina és la tapa de cada establiment, les adreces dels establiments, les zones on es realitza, etc. I permetrà poder interactuar, per exemple, amb la gent que vulgui participar al concurs d’escollir les millors tapes.

Quants establiments hi participen enguany?
En total són 38 establiments els que participaran enguany, distribuïts de la següent manera: 10 establiments a la zona Centre, 8 a la zona de Ferreries, 10 a la zona Temple i 10 a la zona del Casc Antic.

Quantes tapes us heu marcat servir com a objectiu?
No ens marquem cap xifra en concret, però tenint les referències de les anteriors edicions amb més de 50.000 tapes servides en cada edició, igualar-ho ja seria una bona xifra. Tot i que estem convençuts que enguany estarem més a prop de les 60.000 tapes. Per l’increment de nombre d’establiments respecte a les anteriors edicions, i pel gran nivell de les tapes que s’oferiran, que un any més han estat supervisades per Fran López, xef del restaurant El Torreó de l’Indià de Xerta amb una estrella Michelin.

També a l’octubre, feu una altra missió empresarial a Guinea Equatorial. Quantes empreses hi anireu?
La missió d’aquest octubre serà conjunta a Guinea Equatorial i Camerun. De moment ja hi ha confirmades catorze empreses, de les quals quatre són ebrenques. Cal destacar que aquestes missions són obertes a tot l’estat, i en funció de l’interès comercial que pugui tenir cada empresa.

L’any 2016 des de la Cambra fareu un total de 5 missions empresarials a l’Àfrica. De moment heu estat a Guinea Equatorial, Aràbia Saudita i Costa d’Ivori. Quina valoració en fa d’aquests viatges per prospectar oportunitats de negoci per les empreses d’aquí?
La millor valoració és que cada cop hi ha més empreses interessades a rebre formació en aquest tipus d’accions, i posteriorment participant en les missions. Podem dir que la Cambra de Comerç de Tortosa s’ha especialitzat en la consultoria per a la internacionalització de les petites i mitjanes empreses de les Terres de l’Ebre. Algunes de les empreses del nostre territori s’han iniciat en l’exportació a l’estranger gràcies als programes “d’acompanyament a la internacionalització a l’empresa”, dirigits i gestionats per la cambra de Comerç de Tortosa.

Aràbia Saudita, per exemple, era la primera vegada que hi anàveu. Quins contactes vau trobar allí?
L’economia saudita és la més gran de la regió del Golf. Tot i que el consum intern està en creixement, tenen foça interès pels productes europeus. És un país obert a noves implantacions d’empreses espanyoles. Des de la Cambra hem ajudat a diverses empreses a trobar el soci idoni per poder-hi invertir destacant el sector de l’alimentació i, sobretot, empreses interessades a exportar productes gurmet.

La Memòria Econòmica de Catalunya 2015 confirma que la marxa dels negocis del territori ha millorat a tots els sectors en comparació a l’any anterior, excepte a la construcció. Estem ja en el camí real de la recuperació?
Evidentment estem millor que el passat any i molt millor que fa dos anys, però és una recuperació molt dèbil i cal estar molt atent a no trencar-la. A les Terres de l’Ebre tenim el problema de l’atur juvenil i la falta de llocs de treball de qualitat, dos aspectes cal anar millorant.

Passant ja a una altra faceta seva, com a president del Club de Rem de Tortosa, què suposa pel territori la inauguració del Centre de Tecnificació del Rem?
El temps ho dirà però crec que és positiu, ja que no sols els remers de Tortosa podran fer els entrenaments a terra i a l’aigua en el mateix lloc, sinó que també podrem acollir i compartir aquest Centre amb equips de tot l’estat que vulguin venir a Tortosa a entrenar, o a fer estades esportives de llarga durada. A més, ens permetrà fer regates nacionals o internacionals i això sempre és bo per la ciutat.

A més, en un moment en què el rem tortosí i ebrenc ha demostrat la seva vàlua portant a 3 joves de les Terres de l’Ebre als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Què se sent com a president del club en aquests moments?
Pel Club de Rem Tortosa és un orgull presentar aquest any 5 remers al Campionat del Món a Amsterdam i 3 remers als JJOO a Brasil. Cap club en l’àmbit nacional té aquesta targeta de presentació, lo que demostra la feina seria i de rigor de l’equip tècnic del Club de Rem.

Parlant de rem i Olimpíades. L’any vinent Tarragona acull els Jocs del Mediterrani, però malgrat els bons resultats dels remers ebrencs i de tenir instal·lacions homologades per als Jocs, aquesta disciplina es farà a Castelldefels. Perquè no ha estat possible fer-ho aquí?
Este tema es va decidir fa anys, quan Tarragona era una “Candidatura” i no la seu oficial. Possiblement Castelldefels va veure una oportunitat “esponsoritzant” la Candidatura de Tarragona i els nostres polítics no van poder, o no van veure-ho com una oportunitat. Crec que es va cometre un error estratègic. Estic segur que els nostres polítics hauran pres nota.

Un altre tema que afecta la nostra demarcació és el Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou. El Govern ha manifestat que la seva construcció influenciaria turísticament a les Terres de l’Ebre. Com veieu aquest projecte?
Qualsevol empresa que es pugui instal·lar al Camp o a Terres de l’Ebre és positiva pel nostre territori. Estic segur que el sector del turisme sabrà trobar una nova font d’ingressos amb aquest Centre Recreatiu si s’arriba a construir, clar.

Quant a infraestructures, us heu manifestat en moltes ocasions exigint l’A7 per desdoblar l’N-340 i la gratuïtat de l’AP7 mentre no es faci. Confia que això serà possible?
No ho veig a curt termini. És preocupant que tinguem el govern espanyol paralitzat perquè per executar aquesta obra cal tenir pressupost. Crec que per les Terres de l’Ebre és clau tenir el desdoblament de la N-340 i que la N-420 també estigui desdoblada per tal que des d’Alcanyís per Gandesa, fins a Sant Carles, puguem tenir una via ràpida de sortida al mar.

Acaba de ser pregoner de les festes de La Cinta 2016. Què ens pot explicar d’aquesta experiència?
Com a tortosí, és un honor tenir l’oportunitat de fer el pregó en representació del Club de Rem. He tingut, amb el pregó, l’oportunitat de poder explicar el com, quan i perquè existís aquesta entitat que aquest any ha complert el seu 70 aniversari i que tants d’èxits esportius ha tingut en els darrers anys.