José Luis Martín, Primer Tinent d’Alcalde a l’Aj. de Tarragona: “És important tenir una figura externa de control de Transparència”

  Des del 2007 ha entrat al consistori. Ara, és primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament. Que sent veient la seva evolució?
  M’ha tocat una part de fer oposició, fins a l’any passat. Ara formo part de l’equip de govern de l’Ajuntament i crec que, amb el pacte que tenim amb el PSC i Unió, s’està realitzant una bona feina per millorar la ciutat.

  Quin és el canvi més gran –des de quan feia oposició fins ara que està a l’equip de govern— que ha patit?
  La marxa de l’Alejandro Fernández ha estat un dels moments de major canvi, ja que vaig haver de substituir-lo com a primer tinent d’alcalde i portaveu del grup municipal del Partit Popular. Igualment, considero que s’està fent una bona feina tot i la seva marxa.

  Tot i així, vostè és un home que no és gaire mediàtic. Ens podries fer 5 cèntims sobre les seves responsabilitats al consistori?
  Primer de tot, cal dir que estic a la disposició de tots els mitjans per tot el que necessitin. Actualment, estic a càrrec de les carteres de Contractació; Parcs i Espais públics; i la nova cartera de Transparència i Govern obert de l’Ajuntament de Tarragona.

  Com afronta aquesta responsabilitat?
  Amb molta il·lusió.

  Hi ha alguna de les vostres carteres que porta comporta un major volum de feina?
  Actualment la cartera dels Espais públics i Parcs és la que porta més feina. Ara, estem gestionant contractes molt importants: com ara el de la Brigada d’Intervenció Ràpida Municipal o l’enllumenat a la ciutat. D’altra banda, les carteres de Transparència i Contractació també requereixen una important dedicació.

  Canviant de tema, la Brigada d’Intervenció Ràpida de Tarragona ha fet gairebé 25.000 intervencions a la via pública des de la seva creació. Com valora aquesta xifra?
  És una feina molt important i considero positiva la tasca que s’està duent a terme en aquest cos municipal. Diàriament hi ha cinc professionals que estan fent feines de manteniment, les quals es materialitzen en un total de 15 intervencions diàries que es realitzen a la ciutat.

  L’APP per poder informar sobre les deficiències del carrer és la principal forma que els ciutadans utilitzen per contactar amb nosaltres. Si les deficiències al carrer es consideren urgents, en 24 hores ho intentem arreglar. Igualment, intentem reparar totes les peticions entre 10 i 15 dies. A banda de la Brigada, també comptem amb els serveis tècnics de l’Ajuntament que realitzen inspeccions per informar sobre les actuacions o interversions en els espais de la ciutat que es necessiten fer.

  Hi ha alguna zona o algun barri de la ciutat que requereixi més atenció que d’altres?
  No. La Brigada actua segons les deficiències i necessitats de totes les zones de la ciutat.

  Canviant de tema, hi ha alguna millora que s’està duent a terme en els país públics tarragonins?
  En referència als parcs infantils, s’estan renovant diversos parcs. En el primer cas, el parc Saavedra s’està fent una intervenció integral de tancament del parc i de renovació de les zones on els nens poden jugar i l’enllumenat. En segon lloc, la intervenció del parc Salvador Urpí, per reparar l’espai que existeix actualment i crear una zona de jocs infantils.

  Per realitzar aquestes actuacions s’estan destinant aproximadament uns 50.000 euros. Anteriorment, es van reformar els parcs de La Granja, Cala Romana i el parc infantil de Vidal i Barraquer.

  Parlem de transparència. El consistori de Tarragona és transparent?
  Si, tenim un portal de transparència –una seu electrònica– que facilita l’accés a les dades del consistori a tots els ciutadans que vulguin consultar-les. A més, el consistori tarragoní té el segell de transparència que dóna cada any l’UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), amb un 70% de transparència sobre 100.

  Quins objectius de transparència es volen aconseguir? Quins deures ha de fer el consistori?
  El que es vol aconseguir és regular-se per l’Auditoria externa, tant a escala municipal com al cos del propi Ajuntament. Crec que aquesta figura és molt important, ja que es tracta d’una figura externa que vetlla pel compliment dels aspectes normatius i econòmics que necessita el consistori.

  Ens podria fer una valoració del pacte de Govern en qual esteu participant?
  Crec que s’està fent una bona feina, s’han solucionat temes que estaven pendents i la ciutat està tirant endavant en totes les àrees de l’Ajuntament.

  Parlem de política. Històricament, els portaveus del PP de Tarragona al final també eren candidats a l’alcaldia. Li faria il·lusió aquest càrrec?
  A mi em faria il·lusió ser alcaldable i alcalde. Evidentment, al moment estaré a favor del que el partit i els seus afiliats decideixin.

  Després de la renúncia d’Alejandro Fernández. Com es troben les relacions al partit?
  La marxa d’Alejandro Fernández va ser un fer important, però crec que actualment el grup municipal del Partit Popular està fent una bona feina i col·laborant per millorar Tarragona. Tot i la marxa de l’Alejandro, crec que hem aconseguit que no es noti tant el canvi.