Jordi Sànchez diu al Suprem que deixarà l’escó si s’incorre en la via unilateral

  L'expresident de l'ANC demana la seva llibertat provisional

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  L’expresident de l’ANC Jordi Sànchez ha declarat davant del magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena durant prop de dues hores i mitja, i ha afirmat que no és partidari de la via unilateral cap a la independència. Si el Parlament i el Govern escollissin aquesta via, Sànchez s’ha compromès a deixar l’escó de diputat a la cambra catalana. Fonts jurídiques han explicat que Sànchez hauria reconegut que el referèndum de l’1-O no va seguir la legalitat espanyola i que tot i que no hi va haver actes violents aquells dies, sí que hi hauria hagut incidents de vandalisme. També ha explicat que des del febrer del 2015 hi havia un full de ruta compartit per ANC, Òmnium, ERC i CDC. Preguntat sobre la declaració unilateral d’independència ha dit que opina el mateix de sempre.
  Tal i com també han fet Cuixart i Forn, Sànchez s’ha desmarcat de la via unilateral i, segons ha explicat el seu advocat, Jordi Pina, ha manifestat que ja era contrari a la DUI molt abans que es plantegés. “Ha explicat amb detall intervencions radiofòniques i articles de premsa on abans ja havia manifestat que la DUI no era la correcta”, ha destacat el seu lletrat. A més, Sànchez ha justificat que ha concorregut a les eleccions amb la llista de Junts per Catalunya perquè, a diferència de Junts per Sí, descarta la via unilateral al seu programa.

  Així mateix, Sànchez s’ha autodefinit com “un home de pau” i ha assegurat que ni ANC ni Òmnium “mai van fer cap crida a la violència” i que sempre han promogut mobilitzacions cíviques. En referència al 20 de setembre, ha afirmat que l’actuació judicial ordenant registres va ser “un atac”. Tanmateix, ha tornat a condemnat els “actes vandàlics protagonitzats per uns brètols” però ha afegit que l’ANC i Òmnium no estaven al darrera ni els ‘escraches’ ni els impediments que alguns ciutadans “de manera espontània” van protagonitzar per oposar-se a d’altres registres i actuacions de la policia judicial. Per això, la defensa incorporarà documents a l’escrit demanant la llibertat per argumentar aquesta posició.

  A més, i en aquesta línia, ha volgut fixar el seu compromís en contra de la via unilateral amb una promesa: si la seva formació s’allunya de la via negociada deixarà l’escó al Parlament. A més, en referència al compliment de la Constitució, Pina ha afegit que Sànchez ha explicat al jutge que ja ha signat des de la presó uns papers on jura o promet la Constitució i l’Estatut d’Autonomia, en previsió si el 17 de gener no pot assistir al ple de constitució del Parlament. Per al seu lletrat, aquest pas ja explicita un acatament de la Constitució.

  Relació amb ‘Enfocats’

  La declaració de Sànchez també ha servit, segons Pina, per “aclarir alguna mala interpretació” i perquè el líder d’ANC pogués donar detalls d’alguns dels documents que estan dins la causa. Per exemple, el document ‘Enfocats’ que, segons la Guàrdia Civil, era el “full de ruta” de l’independentisme, juntament amb les anotacions trobades –també- a casa del número 2 d’Economia, Josep Maria Jové.

  Pina ha explicat que en les anotacions de l’agenda personal de Jové només apareix una única reunió amb els líders d’ANC i Òmnium. Concretament, el 7 de gener de 2016, quan la investidura d’Artur Mas estava bloquejada per la CUP. Per tant, Pina ha argumentat que ni ANC ni Òmnium poden formar part del “comitè estratègic” que recull l’Enfocats ja que només van mantenir una reunió amb la resta de líders sobiranistes.

  Petició de llibertat

  Al final de la vista, Sànchez s’ha adreçat al jutge Llarena per demanar-li directament la llibertat. Segons ha explicat l’advocat de la defensa, ha justificat que vol demostrar que no hi haurà risc de reiteració delictiva des del seu escó del Parlament. “És molt complicat poder demostrar que no reiterarà des de Soto del Real”, ha manifestat.

  El lletrat acabarà aquesta tarda de redactar un escrit per presentar-lo, com a molta tard, divendres al matí al Suprem per demanar i argumentar la llibertat de Sànchez.