Jordi Martí: “Volem incentivar les vendes dels comerços locals durant el Nadal”

  Entrevista al president de l’Associació de Comerciants i Empresaris de Vila-seca

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

  -Com es presenta la campanya de Nadal d’enguany?
  La campanya de Nadal a l’Associació de Comerciants i Empresaris de Vila-seca (ACEV) consta amb diverses accions per potenciar el comerç de proximitat i recompensar al client habitual dels locals de Vila-seca. Una activitat que serveix molt bé per aconseguir aquests objectius és la campanya del Rasca i Guanya, en la que cada comerç reparteix unes butlletes als seus clients més fidels i entren en el sorteig de diverses cistelles amb productes nadalencs i de la terra.

  -Quines activitats s’organitzen des de fa anys i són ben rebudes per la població?
  Des de fa 3 anys, realitzem el mercat de Santa Llúcia, on el que es pretén és avançar-nos a les compres nadalenques i oferir expositors fora al carrer de diferents sectors: alimentació, roba, fotografia, productes artesans… Una altra vegada, l’objectiu principal és incentivar les vendes a les botigues del poble.

  També una acció que realitzem des de fa molts anys col·laborant amb l’Ajuntament de Vila-seca és el repartiment del típic brou nadalenc i d’un tros de torró per donar la benvinguda a aquestes festes, on l’important és la família i les tradicions. El torró aquest que repartim és el Torró més llarg de Catalunya, que aquest any mesurarà 20 m i 19 cm per donar un inici al Nadal d’allò més dolç.

  -Com es treballa des de l’associació per no baixar el nivell durant aquestes festes any rere any?
  Des de l’associació es treballa en accions puntuals i continuades durant tot l’any. Per exemple, a l’octubre vam tancar la IV edició del Vila-tapes i ara hem iniciat la campanya de Nadal, que com he comentat hi ha diverses activitats planejades pels ciutadans. Quan acabi la campanya nadalenca, continuarem treballant amb micro campanyes on l’objectiu principal és afavorir el comerç del poble i identificar el lema “Jo compro a Vila-seca”.

  -Creu que el nivell de venda durant l’època nadalenca és bo a Vila-seca?
  Personalment, crec que el nivell de vendes a Nadal s’incrementa sempre, tot i que és difícil. El comerç del poble ha de fer un bon treball de forma diària per diverses raons. La primera és que Vila-seca té al voltant nuclis comercials molt potents com són Tarragona i Reus i els consumidors canvien molt de costums a l’hora de comprar. Després també comptem amb l’aspecte de les noves grans campanyes de descomptes i de la compra per Internet. Per aquests motius, el comerç local ha de tindre un tracte personalitzat i ha d’oferir un producte específic amb un assessorament personal; això fa que la feina dels comerços locals es vegi recompensada amb les vendes.

  -Quin tipus de comerç té el municipi de Vila-seca durant el Nadal?
  Actualment, Vila-seca és una població en creixement i, per això, el comerç està molt dispers i no hi ha un eix comercial clar. Però, des de l’associació, podem dir que el comerç al municipi és ampli. Per posar alguns exemples, tenim un polígon amb una activitat industrial important, el sector de la restauració està ben representat i s’estan incrementant les botigues de roba. A més, des de fa 1 any tenim la Fàbrica Ona de cervesa artesana i comptem amb comerços de tota mena: alimentació, fotografia, elements per a la llar, bellesa i salut, etc.

  Podem dir que els diferents sectors comercials estan visibles a Vila-seca, però si és cert que des de l’associació ens agradaria continuar creixent. Per tant, els nostres reptes en l’actualitat són fer créixer el comerç local i consolidar-lo. Hem de potenciar el nostre comerç, el de proximitat.

  -En quina situació estan els empresaris vila-secans en l’actualitat?
  Des de l’associació no podem parlar per tot el teixit empresarial, però en línies generals les expectatives comercials a curt termini són bones. El comerç i les empreses a Vila-seca estan en creixement i es van obrint negocis nous. El cert és que esperem que de cara al 2019 aquesta tendència vagi en augment. Però encara queda camí per recórrer però la indústria aquí té un pes important i això es reflecteix al tèxtil empresarial de Vila-seca.

  -Pensa que l’Ajuntament us ajuda als empresaris i als comerciants?
  L’activitat econòmica i comercial d’un municipi està influenciada per moltes variables, i està clar que les institucions públiques tenen un pes important en la promoció del comerç. Aquest any, com a novetat, l’Ajuntament de Vila-seca va fer unes jornades relacionades amb les Viles Florides i va deixar un espai perquè el comerç de Vila-seca estigues representat. Accions d’aquest tipus no poden ser puntuals, han de ser una pràctica continuada de promoció i dinamització del comerç local.

  -Què opines de la construcció del Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca ajudarà al comerç de Vila-seca?
  Totes aquelles accions que van destinades a millorar l’ocupació i l’emprenedoria són una bona opció. La creació d’un centre recreatiu i d’oci no només representa un atractiu turístic, sinó que fomenta i millora l’oferta comercial, incrementa els llocs de treballs i, per tant, milloren els fluxos econòmics.