‘Gracias tierra’ i ‘Mountaineering to Yushan’, premiats al festival de cinema terres Catalunya

  El certamen, amb 98 produccions de 12 països diferents, s'ha celebrat a Tortosa

  L’espot televisiu ‘Gracias tierra’ de l’agència de publicitat DEC BBDO i el documental ‘Mountaineering to Yushan’, del director taiwanès Seanwen Yang, han estat els dos grans guanyadors de la primera edició del festival terres Catalunya – International Eco&Tourism Film Festival. El certamen s’ha celebrat a Tortosa (Baix Ebre) des del 31 de maig i el lliurament de premis es va fer divendres al vespre a l’Hotel Villa Retiro de Xerta, amb l’assistència del conseller d’Empresa, Jordi Baiget. Al festival han participat 98 produccions de 12 països diferents. Els films premiats es projectaran aquest dissabte a l’Auditori Felip Pedrell a partir de les sis de la tarda.

  El director del festival, Santi Valldepérez, de la productora ebrenca impulsora del projecte -Filmsnòmades-, creu que el certamen ha superat les expectatives previstes “tant pel que fa al nombre de pel·lícules inscrites com de la qualitat tècnica i artística”. Valldepérez creu que “les Terres de l’Ebre poden ser un referent tant pel que fa al turisme sostenible com a la creació audiovisual vinculada al turisme”.

  ‘Gracias tierra’ és un anunci de poc menys d’un minut rodat a les Illes Canàries que rendeix tribut al planeta terra a través d’imatges espectaculars que “fan que les paraules es quedin curtes” i que s’ha emportat el Gran Premi de Comunicació Turística. El documental ‘Mountaineering to Yushan’, filmat al Parc Nacional de Taroko a Taiwan, mostra el punt de vista d’un guia de muntanya aborigen sobre les activitats que es poden fer a la també coneguda muntanya de Jade de prop de 4.000 metres d’altitud, i ha estat premiat amb el Premi a la Sostenibilitat per saber transmetre els valors de la relació de l’home amb el seu entorn. El jurat ha valorat de les dues pel·lícules la seva qualitat tècnica i també el missatge.

  Pel que fa a les produccions ebrenques que han estat premiades cal destacar ‘Olea Europaea’, de Vlad Pop sobre les oliveres mil·lenàries d’Ulldecona, segon premi de Turisme rural; ‘Migratoebre’, de la Fundació Catalunya la Pedrera; primer premi de Comunicació Corporativa; ‘Desertores’, del senienc Mar Ortiz, que uneix la filosofia del kendo amb la filosofia gastronòmica del xef Vicent Guimerà de l’Antic Molí, on la tradició i ‘slow food’ es fusionen perfectament amb l’alta cuina. O ‘Deltebre, natural attraction’, d’Albert Vidal, millor espot turístic de Catalunya.

  Entre els premiats destaca DEC BBDO, que a banda del Gran Premi de Comunicació Turística per ‘Gracias tierra’ s’ha emportat set guardons més per altres com ‘Canary’s fog taggers’ o ‘Charcos’. També destaca ‘Once upon a time in Cappadocia’ de Rob Whitworth, que s’ha endut el primer premi en Destins turístics, primer premi en Rutes, expedicions i viatges i primer premi d’animació. O ‘Water’, de Jim Wilmer, que s’ha emportat el premi a la millor fotografia; ‘Tuna, Farofa and Spaghetti’, del brasiler Ricardo P. Rossi, primer premi al millor llargmetratge; o ‘Cozumel, un paraíso al Caribe Maya’, de Karlos Simón que ha guanyat el primer premi al millor Migmetratge.

  Tots els guardonats s’han emportat un trofeu que representa una oliva feta amb pauma i dissenyada per la dissenyadora rapitenca Anna Reverté i el col·lectiu Art Pauma del Mas de Barberans.