El govern de Súria i tres tècnics citats a declarar per una llicència d’obres d’Iberpotash

  La CUP veu culpable l'alcalde i quatre regidors, però la fiscalia limita l'acusació de prevaricació urbanística als treballadors municipals

  L’alcalde de Súria, Josep Maria Canudas (CDC), i tres regidors del govern municipal, juntament amb un exedil d’ERC seran jutjats aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona per una presumpta llicència d’obres irregular concedida a Iberpotash el 2012. A més, també seuran al banc dels acusats tres tècnics municipals –l’arquitecte i dos secretaris-. De fet, la fiscalia només acusa els tècnics municipals d’un presumpte delicte de prevaricació urbanística, però la CUP, que actua com a acusació popular, considera també culpables als polítics pels qui arriba a demanar penes de fins a set anys de presó. La llicència va permetre a Iberpotash construir una pista forestal per facilitar l’accés a les obres de construcció de la nova rampa d’extracció subterrània del pou de Cabanasses.
  El jutge titular del jutjat d’instrucció número 2 de Manresa va arxivar la causa contra el consistori i els tècnics el 2013, però un recurs de la CUP al sobreseïment, a finals d’aquell mateix any, va reobrir el cas, que finalment aquest dilluns arribarà a judici a l’Audiència de Barcelona.

  El cas arrenca el juliol de 2011 quan Iberpotash va demanar a l’Ajuntament de Súria una llicència d’obres per tal de construir una pista forestal de 750 metres de llargada i 4 metres d’amplada que facilités l’accés de la maquinària a les obres de construcció de la nova rampa d’extracció subterrània del pou de Cabanasses.

  Segons el ministeri fiscal, la llicència, que va ser aprovada pels polítics encausats en la junta de govern local l’any 2012, vulnerava la normativa urbanística i de protecció forestal. Així doncs, el fiscal demana per als dos secretaris municipals dos anys i deu mesos de presó per un presumpte delicte de prevaricació urbanística, mentre que per a l’arquitecte municipal –acusat del mateix delicte-, li demana una pena d’un any i sis mesos de presó.

  La CUP culpa al govern, mentre que la fiscalia creu que no van ser alertats

  La fiscalia exonera a l’alcalde i els regidors en considerar que van donar llum verda a la llicència perquè no van ser advertits pels tècnics municipals que l’obra vulnerava la normativa urbanística. La CUP, però, considera, tot el contrari. “No ens passa pel cap que un alcalde o regidor d’urbanisme no sàpiga què signa, els tècnics estan sota les ordres dels polítics”, ha afirmat en declaracions a l’ACN el regidor de la CUP a Sallent, Albert Junyent.

  En l’escrit d’acusació, la CUP sí que manté les acusacions als polítics. Junyent qualifica de “molt greu” que es permetessin “començar les obres sense permisos en regla”. A més, recorda que un dels regidors era propietari de “part dels terrenys i, a més, els tenia arrendats a Iberpotash per 300.000 euros”. Per aquesta raó, el grup municipal afegeix a aquest regidor el delicte de negociacions prohibides amb funcionaris, i demana per a ell set anys de presó. Per a l’alcalde, els tres regidors restants i els tres tècnics municipals, la petició és de cinc anys de presó.

  No obstant això, les penes sol·licitades, segons avança Junyent, podrien patir modificacions. A l’inici del judici la CUP podria fer una rebaixa i, al final, després de les declaracions, no descarten acabar retirar alguna de les acusacions.