
L’Ajuntament de Girona invertirà més de 100.000 euros per posar en valor el castell de Montjuïc i hi farà un espai escènic obert a la zona l’antiga cisterna. El consistori ha presentat aquest divendres als veïns el projecte, que també preveu adaptar els camins d’accés per crear un itinerari a l’entorn de la fortificació. Per això, consolidarà el recorregut que uneix l’aparcament i la zona verda amb l’accés sud de la fortalesa, amb la intenció de potenciar el circuit que connecta el Barri Vell amb el de Montjuïc a peu. A més, es preservarà la vegetació existent i se’n plantarà de nova de baixa alçada en una zona de 2.222 metres quadrats. També s’actuarà al pati d’armes (on hi haurà l’escenari d’uns 240 metres quadrats) i al fossar, que incorporarà unes grades.
La voluntat és conservar “l’atmosfera natural de la fortalesa” però, alhora, promoure-hi nous usos. Per això, el projecte contempla adequar la zona del fossar i el pati d’armes. El primer es planteja com una àrea de benvinguda i s’hi instal·laran unes grades que connectaran l’itinerari per l’espai i serviran de zona de descans.
Al pati d’armes, amb una superfície de més de 6.000 metres quadrats, s’hi habilitarà un escenari d’uns 240 metres quadrats a la zona de l’antiga cisterna. La voluntat és que l’espai es converteixi en un punt cultural per al barri i que s’hi puguin fer activitats i esdeveniments diversos.
A més, s’adaptaran els camins d’accés per definir un itinerari a l’entorn de la fortalesa. Per això, es consolidarà el recorregut que uneix l’aparcament i la zona verda del nord-est amb l’accés sud del castell, amb l’objectiu de potenciar el circuit que connecta el Barri Vell amb el de Montjuïc a peu.
La reforma, que està valorada en 109.967,97 euros (sense IVA), preveu que el castell es pugui utilitzar tant de dia com de nit gràcies a la instal·lació d’enllumenat públic al pati d’armes, els punts d’accés i en tot el recorregut.
L’actuació també preveu preservar al màxim la vegetació existent i plantar-se de nova amb vegetació de baixa alçada en una superfície de més de 2.000 metres quadrats. Aquest espai, a més, jugarà amb les alçades de l’arbrat per definir els diferents usos que tindrà la fortificació i aconseguir diverses atmosferes en funció de les necessitats de cada època de l’any.
D’altra banda, el projecte, encarregat a l’arquitecta Olga Felip, preservarà els murs de la muralla i els baluards, que estan catalogats com a BCIN, però sí que es restauraran i s’estabilitzaran altres elements patrimonials que estiguin en mal estat i trobin dins l’àmbit de l’actuació.
“Montjuïc no disposa de cap espai preparat per fer-hi activitats a l’aire lliure i teníem clar que havíem d’aprofitar el castell per dissenyar un espai que dinamitzi el barri i la ciutat”, ha insistit Madrenas.