La Festa de l’Arbre de Tàrrega commemorarà els 125 anys de l’arribada de l’aigua de boca a través del Canal d’Urgell

    Al Parc de Sant Eloi, amb la inauguració del Mural de l’Aigua de l’artista Josep Castellana Niubó

    temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

    Tàrrega celebrarà aquest diumenge 22 d’abril la tradicional Festa de l’Arbre al Parc de Sant Eloi, el gran pulmó verd de la capital de l’Urgell. Es tracta d’una trobada de l’Associació dels Amics de l’Arbre en què es convida la ciutadania a gaudir de la riquesa natural de la serra targarina, de titularitat municipal. La celebració havia de tenir lloc el passat 8 d’abril però es cancel·là a causa de la pluja, fixant la nova data per al proper dia 22. La Festa de l’Arbre 2018 es dedicarà a la commemoració dels 125 anys de l’arribada de l’aigua de boca a Tàrrega des del Canal d’Urgell. El turó de Sant Eloi albergà el primer dipòsit de Tàrrega que emmagatzemà aigua captada des del Canal d’Urgell. Fou l’any 1893. Més endavant, el 1922, es construïren els actuals tres dipòsits a la part alta del parc, indret des d’on encara se subministra l’aigua potable al nucli urbà.

    L’efemèride del proveïment d’aigua a Tàrrega es plasmarà primer amb la plantada d’un teix i el descobriment d’una placa a les 11 del matí a la plaça de la Sardana (Parc de Sant Eloi). Després, a 2/4 de 12 del migdia, tindrà lloc la inauguració de l’anomenat Mural de l’Aigua realitzat per l’artista targarí Josep Castellana Niubó en una de les façanes de la caseta dels dipòsits. L’obra és un trencadís d’inspiració “gaudiniana” que ha comptat amb la col·laboració de Ramon Sala Butxaca. El mural ha estat finançat per Sorea, empresa concessionària del manteniment de la xarxa d’aigua de boca a Tàrrega. Ocupa 12,5 metres quadrats de superfície i plasma elements de la natura vinculats a l’aigua. En aquests actes és prevista l’assistència de representants de Sorea; el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué; i l’alcaldessa Rosa Maria Perelló.

    La matinal festiva s’arrodonirà a 1/4 d’1 del migdia amb la inauguració de les reixes de forja situades a les arcades de l’atri de l’ermita, realitzades per Josep Castellana Niubó amb subvenció de la Diputació de Lleida. Tot seguit, també es presentarà la campanya per les obres de millora de l’ermita, les quals commemoraran els 50 anys de la troballa de la imatge de Sant Eloi i els de la inauguració de la restauració de l’ermita. Després es farà una visita pels indrets on s’han fet enguany noves plantacions d’arbres.