Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La Festa de l’Arbre de Tàrrega commemora els 125 anys de la portada de l’aigua des del Canal d’Urgell

Avatar photo

També s’han presentat les noves reixes de forja situades a les arcades de l’ermita, subvencionades per la Diputació de Lleida

Aquest 2018 es compleixen 125 anys des que arribà a Tàrrega l’aigua de boca captada des del Canal d’Urgell. El turó de Sant Eloi ha albergat durant tot aquest temps els dipòsits que emmagatzemen l’aigua i des d’on s’abasteix la població. Un vincle històric que ha quedat plasmat en un gran mural realitzat per l’artista targarí Josep Castellana Niubó en una de les façanes de la caseta dels dipòsits, al Parc de Sant Eloi. Tàrrega ha inaugurat avui diumenge aquesta singular obra, un trencadís d’inspiració “gaudiniana”, en el marc de la Festa de l’Arbre. Convocada per l’Associació dels Amics de l’Arbre, la celebració convida cada any a enaltir el patrimoni natural de la serra targarina, de titularitat municipal. Als actes han assistit l’alcaldessa Rosa Maria Perelló; el president dels Amics de l’Arbre, Jaume Aligué; i el gerent territorial de Sorea, empresa concessionària de la xarxa d’aigua de boca a Tàrrega; juntament amb altres regidors i membres de l’entitat.

El Mural de l’Aigua, tal i com es coneix el trencadís, s’ha materialitzat gràcies a un acord de mecenatge amb Sorea. L’obra ocupa una superfície de 12,5 m2 i evoca l’aigua com a element de la natura. Es dona la circumstància que el pare de l’autor del mural, Josep Castellana Sangrà, ja s’encarregà l’any 1985 d’ornamentar la façana oposada de la caseta. El nou mural, a més, integra la placa inaugurada l’any 1986 (quan es van cobrir els dipòsits) on es detallen totes les obres efectuades al Parc de Sant Eloi en relació al subministrament d’aigua a Tàrrega. Ramon Sala Butxaca també ha contribuït en la realització del mural. La commemoració de l’efemèride abans esmentada també s’ha plasmat amb la plantada d’un teix i el descobriment d’una placa a la plaça de la Sardana. Fou en aquest indret del turó de Sant Eloi on es construí un primer dipòsit l’any 1893, ja desaparegut. Temps després, el 1922, es construïren els actuals tres dipòsits a la part alta del parc.

Durant la Festa de l’Arbre d’avui també s’han inaugurat les reixes de forja de l’atri de l’ermita de Sant Eloi, realitzades per Josep Castellana Niubó amb subvenció de la Diputació de Lleida. La intervenció és un avançament de les millores que es faran al temple per a commemorar els 50 anys de la troballa de la imatge gòtica de Sant Eloi i de la finalització de la restauració de l’ermita. El projecte preveu sumar properament uns nous vitralls i una pintura mural de l’artista local Josep Minguell Cardenyes. La matinal ha culminat amb un recorregut per les últimes plantacions efectuades al Parc de Sant Eloi: 95 nous arbres, 60 plantes arbustives i 142 plantes de flor.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Miquel Casellas: “Democratitzem els partits”

Notícia següent

Anna Flores, de l’Institut Torredembarra, guanya el XIII Premi de Recerca de Batxillerat Sinibald de Mas

Notícies relacionades