Fèlix Larrosa: ”No sóc Àngel Ros, tinc altres valor”

Els partits independentistes reclamen al nou alcalde de Lleida el trencament amb el bloc del 155 mentre que C's i PPC que mantingui la ''neutralitat''

El nou alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha remarcat que ell no és Àngel Ros i que haurà de ser la ciutadania que trobi les diferències ja que ell té ”altres valors”. En el discurs que ha ofert després de ser investit en un Ple extraordinari, Larrosa ha insistit en oferir ”mà estesa” a tots els partits a l’oposició i ha anunciat que farà canvis en la configuració de l’equip de govern. D’entrada ha assegurat que la seva rival fins ara a les primàries socialistes, Montse Mínguez, es convertirà en la seva mà dreta i portaveu del PSC. Així mateix, ha dit que ell com alcalde continuarà assumint bona part de les responsabilitats de la cartera que tenia fins ara, la d’Urbanisme. Al seu torn, els portaveus de les forces independentistes, PDeCAT, ERC i Crida-CUP, ha reclamat al nou paer en cap que trenqui amb el bloc del 155 mentre que C’s ha apostat per mantenir la ”neutralitat” en la simbologia a la ciutat i el PPC a continuar estant oberts al ”diàleg i consens”.

Larrosa ha arrencat el seu discurs com a nou paer en cap de Lleida agraint la tasca d’Àngel Ros en els darrers 14 anys al capdavant de la ciutat. Això no obstant, ha volgut deixar clar que ell no és Àngel Ros i ha avançat que en els 9 mesos que manquen per a les eleccions municipals ”hi haurà canvis”. D’entrada ha insistit en oferir a tots els grups ”mà estesa i col·laboració”, agraint en primer lloc als partits que han garantit l’estabilitat al govern municipal (C’s i PPC) tot i que ha dit que té clar que el mandat actual s’ha caracteritzat per la ”geometria variable” que ha permès tirar endavant projectes importants per la ciutat.

Larossa ha alertat als membres de l’equip de govern que ”treballarem de valent els propers dies” i ha anunciat que Montse Mínguez es convertirà a partir d’avui en la seva mà dreta i portaveu dels socialistes. Larrosa ha assegurat que ”canviaran persones, polítiques i maneres de fer” i ha apostat pel ”diàleg per recuperar el projecte, però també els valors”, ja que això ”és el que ens exigeixen els ciutadans”. En aquesta línia ha desgranat els quatre eixos del seu programa de govern: un primer enfocat a les persones, sobretot la gent gran i els joves, amb la proposa d’un Pla transversal que ofereixi garanties als ancians que vol presentar els 100 propers dies; un segon basat en els barris i les seves necessitats; un tercer sobre el talent i la tecnologia; i un quart sobre la capitalitat de Lleida i les necessitats que té, sobretot en infraestructures, que preveu reclamar tant al govern espanyol com al Govern.

Debat centrat en l’herència de Ros i la situació política del país

Al torn de les intervencions dels grups, el cap de l’oposició i portaveu del PDeCAT, Toni Postius, ha remarcat que el mandat d’Àngel Ros no ha deixat ningú indiferent a la ciutat i ha assegurat que ”n’hem vist de molts colors”, des de la ”subhasta” de l’ús de català, els carrers franquistes el vot socialista a les mocions pels ”presos polítics” i els exiliats. També el rebuig a la condemna a la violència policial de l’1-O, o el paper que va jugar l’equip de govern durant el trasllat de les obres de Sixena i el cas de la regidora trànsfuga que va tenir lloc fa uns mesos. Postius ha acusat a Larrosa de ser ”corresponsable” de tot això perquè en cap moment es va desmarcar públicament de les votacions que es van produir. És per això, que ha dit que el PDeCAT ”no espera grans canvis” i ha confiat que el ”divorci” de la societat lleidatana amb el govern de la ciutat acabarà properament amb les eleccions municipals de 2019.

La portaveu de C’s, Ángeles Ribes, ha destacat que en els darrers tres anys i gràcies als acords amb el PSC a Lleida s’ha mantingut la ”neutralitat” enmig d’una ”guerra de símbols” que hi ha per tot Catalunya. En aquest sentit ha remarcat que per respectar la llibertat d’expressió ”no es pot imposar simbologia als llocs públics” i ha reiterat l’oferta de seguir col·laborant amb l’equip de govern ”pel bé de les persones de la nostra ciutat”.

El portaveu d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha justificat el seu vot per dos de les polítiques independentistes preses, Forcadell i Bassa, i l’exconsellera Serret, exiliada a Brussel·les com a denúncia contra la ”injustícia que pateixen tots ells”. Vega ha dit que Ros ha protagonitzat tres anys i mig amb ”desinversió i polítiques d’aparador” i espera que hi hagi un canvi amb Larrosa ja que no té ”tics autoritaris com el nou ambaixador a Andorra”. El republicà ha reconegut el clima de diàleg i l’oportunitat de fer gestos reals que demostrin el canvi de tarannà al nou paer en cap i li ha demanat que aturi el procés del POUM i es torni a la casella inicial. Així mateix, també li ha demanat la retirada dels carrers franquistes perquè ”és senzill, barat i té una gran càrrega simbòlica”.

De la seva banda, el Francesc Gabarrell, de la Crida-CUP, ha alertat que fins ara Àngel Ros havia comptat amb el suport del seu govern i que cap regidor havia ”aixecat la veu” contra aspectes, com per exemple el que suposen la ”misèria” de l’exili i la ”vergonya” dels presos polítics”. En aquest sentit, ha demanat a Larrosa un gir de la ciutat cap a l’esquerra i ha remarcat que en 10 mesos, Lleida tindrà l’oportunitat de fer un canvi des del feminisme, el socialisme de base i combatent el feixisme. Per això, ha estès la mà a totes les forces republicanes que s’hi vulguin sumar.

La portaveu del PPC, Dolors López, ha demanat al nou alcalde que respecti els acords amb el seu grup i que continuï amb la defensa de la ”legalitat i l’estat de dret”. En aquest sentit, ha assenyalat que ha estat un mandat difícil per la pluralitat dels grups municipals però també pel ”desafiament separatista que afortunadament no ha aconseguit trencar segles d’història però si la convivència social creant una fractura entre catalans”.

Per part del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha assegurat que Larrosa ”personifica la cara més fosca del PSC” i que representa una ”xarxa clientelar i d’especulació sobre la ciutat” després d’estar al costat d’Àngel Ros en totes les decisions més transcendents que han conduit a ”l’endeutament de la ciutat”. És per això que ha dit que no confien que hi hagi un canvi però ha matisat que si deixen de banda ”la dreta i les seves polítiques” estaran disposats a treballa conjuntament.

Expectació al Ple

El Ple s’ha seguit amb molta expectació, i hi ha assistit nombroses autoritats com la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, diputats al Parlament, o el secretari general del PSC, Miquel Iceta, entre d’altres. A més a més de la família del nou alcalde s’han pogut veure representants dels sindicats CCOO i UGT, autoritats policials i eclesiàstiques així com de l’exèrcit espanyol. La sessió ha tingut moments destacats però s’ha seguit amb especial interès el moment de la votació del candidat. El regidors d’ERC portaven fulls grossos amb els noms de Forcadell, Bassa i Serret, mentre que el regidor de la CUP, Pau Juvillà, ha mostrat el seu paper amb el nom escrit d’Anna Gabriel.

Després del recompte s’ha proclamat Larrosa alcalde, que ha promès el càrrec i ha rebut la vara de la mà de la regidora Montse Mínguez. Després del Ple s’ha fet les fotografies de rigor, amb tota la corporació municipal i finalment amb familiars i amics. A la sessió no hi ha assistit Àngel Ros, que precisament aquest dimecres ha lliurat les credencials com ambaixador espanyol a Andorra al copríncep i bisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Les bonificacions pel desviament obligatori de camions de l’N-340 i l’N-240 entraran en vigor diumenge

Notícia següent

Desmantellen més de 1.200 plantes de marihuana en una casa del Catllar

Notícies relacionades