Èxit de l’Obert del Centre Històric que aconsella continuar fent propostes la resta de l’any

  La Seu Vella torna a omplir-se de gom a gom amb motiu de la recreació de les Noces Reals de Peronella i Ramon Berenguer IV, l’acte més populós de l’Obert

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Les noces reals tornen a omplir la Seu Vella. Foto: Ajuntament de Lleida

  La tinent d’alcalde i regidora del Centre Històric, Montse Pifarré, ha qualificat d’exitosa la desena edició de l’Obert, el cap de setmana d’activitats, organitzades per més de 60 entitats, associacions i institucions, amb el propòsit d’atansar la ciutadania al barri antic, per tal de donar-lo a conèixer i assaborir la seva essència.

  Montse Pifarré ha manifestat que, malgrat les inquietants previsions meteorològiques, enguany ha estat l’edició que ha aconseguit sumar més gent a les activitats programades. Una circumstància que atribueix a la iniciativa d’ubicar el Mercat d’Artesans al carrer Cavallers, que ha acabat fent de connexió amb el centre comercial i li ha donat una continuïtat, convidant instintivament el vianant a entrar en el barri. “La finalitat és aquesta –ha dit la regidora del Centre Històric-, la integració amb la ciutat, perquè el ciutadà que s’hi passegi trobi racons que no coneix o que havia oblidat, i entengui el barri com una zona de lleure, de comerç, d’activitats diverses o simplement de pas”.

  L’èxit d’aquesta edició obre noves perspectives, ja que segons la regidora del barri, “l’Obert no ha de ser només una cosa d’un cap de setmana a l’any. Hem de continuar fent propostes i actuacions en molts àmbits, per aconseguir que el Centre Històric ocupi el lloc que li pertoca en la ciutat”.

  Pifarré ha fet aquesta valoració a primera hora de la tarda, després de participar en diverses activitats que s’han desenvolupat durant el matí, entre els quals cal destacar la cursa Trotacentrehistòric, una original forma de gaudir de l’esport i conèixer els llocs més emblemàtics del barri, que ha comptat amb un centenar de participants.

  Les noces reals tornen a omplir la Seu Vella

  La recreació de les noces entre Peronella d’Aragó i el comte Ramon Berenguer IV ha estat l’acte més popular de tots els que formen part de l’Obert, ja que un any més s’ha tornat a omplir de gom a gom la Seu Vella. Entre els assistents hi havia els tinents d’alcalde Jaume Rutllant i Paco Cerdà, i els regidors Regina Cairol i Ignasi Amor.

  Un centenar d’actors, tots ells membres de sis comparses festeres de l’Associació de Moros i Cristians, han donat vida als personatges històrics que el 1150 van protagonitzar aquests mateixos fets al Turó de la Seu Vella de Lleida i que van comportar la creació de la Corona d’Aragó.

  Una història explicada en quatre escenes. La primera s’ha situat als accessos a l’esplanada de la Porta dels Apòstols i ha recreat la vida quotidiana dels lleidatans d’aquella època. La segona escena, davant la Porta dels Apòstols, ha recordat la Batalla de Fraga. La tercera ha escenificat al claustre els capítols matrimonials, que han donat pas a la solemne cerimònia del casament reial a la nau central de la Seu Vella. Finalment, la darrera escena, ha rememorat els Homenatges.