Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

EXCLUSIVA: La veritat oculta de l’Hospital del Vendrell

Avatar photo

El comitè d’empresa trenca el seu silenci davant les injustícies de la Xarxa Santa Tecla

Fa molt de temps que cap treballador ha aixecat la veu sobre les injustícies de l’Hospital del Vendrell, però després d’anys aguantant han decidit fer públic la precarietat laboral així com la manca d’atenció als usuaris i malalts que són atesos a l’hospital.

Gestió privada amb diners públics

El comitè d’empresa de l’Hospital del Vendrell mostra el seu malestar davant la diferenciació entre els pacients que van per la via de la Seguretat Social o bé, per la de mútua o fins i tot, pagant en efectiu. El problema que va sorgir fa uns anys davant la denúncia d’una pacient que per evitar la llista d’espera va haver de pagar per que li posessin una pròtesis, continua succeint. I no només en les intervencions quirúrgiques, sinó fins i tot, per fer una prova diagnòstica o per que et visitin. Les llistes d’espera van canviant en base si una persona va per l’àmbit públic o pel privat.

Això és el que denuncia el comitè d’empresa, que no vol ser còmplice d’aquestes irregularitats i on clarament el perjudici és per als pacients de la Seguretat Social. De fet, no entenen que sent un hospital gestionat amb diners públics hi hagi una discriminació entre l’usuari de la sanitat públic i de la privada, és a dir, entre el que pot i el que no pot pagar.

La precarietat laboral

Un dels altres punts que han volgut posar de manifest, és la precarietat laboral així com la no conciliació laboral que pateixen constantment. No només hi ha persones que porten 10 anys treballant i que no són indefinits, sinó que a més, hi ha treballadors que, presumptament, han patit coaccions.

El problema real de no ser indefinit després de tant de temps, no és en si el fet, sinó que tenen unes desavantatges importants, com el fet de no tenir antiguitat, la denegació de formació i d’ajudes per a màsters o cursos. Segons apunta el comitè d’empresa, la majoria de treballadors que porten des de l’any 2007 o el 2008, es troba en aquesta situació.

A més, l’esgotament del personal és molt alt, ja que estan suportant una sobrecàrrega de feina sostinguda en el temps.

Fa dos mesos, l’Hospital de Reus també va denunciar irregularitats en la situació laboral dels treballadors, i a l’Hospital del Vendrell, podria succeir el mateix, ja que suposadament, també s’està incomplint.

La precarietat laboral també està fent que serveis com la clínica del dolor, és a dir, unitats especialitzades en la prevenció, diagnòstic i tractament del dolor, es vegin en situació de “perill” ja que en poc temps, han marxat molts anestesistes. Actualment i malgrat que la Direcció de l’Hospital nega que aquest servei es deixi de realitzar al Vendrell, pacients que fins ara havien estat atesos al municipi, estan sent derivats a l’Hospital de la Xarxa de Santa Tecla de Tarragona. Alguns pacients han explicat a La Ciutat del Baix Penedès que aquest canvi és molt negatiu per a la seva salut, ja que després del tractament es troben molt dèbils i més encara si han de fer trasllats de llarga distància. S’ha de tenir en compte que aquest tipus de malalts s’han de moure pel seus propis mitjans amb el sobre cost que això suposa. Un altre cop, la deixadesa i la manca de recursos la tornen a pagar els usuaris de l’hospital.  També, en les darreres setmanes s’han tancat quiròfans davant d’aquesta situació.

Les urgències i les hores d’espera

El tema per excel·lència del que més habitualment es queixen els usuaris, són les llargues hores d’espera a urgències. Des del comitè d’empresa denuncien que les hores d’espera a urgències és per una qüestió de manca de personal i d’espai físic, i més si tenim en compte que a l’estiu i a Setmana Santa, passant de 40.000 a 150.000 persones al Vendrell. Pel que fa a l’espai físic, només hi ha 16 boxes, 1 sala de reanimació, 1 sala de tractament i 7 consultes de triatge. Això comporta que davant un flux important de persones, es col·lapsi el servei, cosa que succeeix de forma habitual.

A expenses d’obrir les urgències del CAP I que anaven a servir com a suport a  l’Hospital del Vendrell, pel moment no hi ha data d’obertura i segons s’està indicant és per manca de personal. Igualment, el CAP del Botafoc, malgrat que inicialment aquest any semblava que s’anaven a començar les obres, a aquestes alçades encara no hi ha cap moviment.

El pàrquing, fidel reflex de la realitat de l’hospital

Si fem memòria, quan va obrir l’Hospital del Vendrell al pàrquing es podia aparcar sense gaires problemes, avui dia, el col·lapse de cotxes tant al pàrquing asfaltat com a les zones de terra s’està convertint en un problema que és un fidel reflex del que succeeix a l’interior. Malgrat l’ajuntament del Vendrell ha fet la petició de l’ampliació, encara està per veure si aquesta es farà o no.

La Direcció de l’Hospital del Vendrell

La Ciutat del Baix Penedès ha tingut dues reunions amb el director de l’Hospital del Vendrell, el Dr. Mercadé, el qual només porta tres mesos a la direcció i moltes qüestions que li vam preguntar en aquest respecte, no ha sabut respondre satisfactòriament o directament, no li constava que aquests fets es produïssin a l’hospital.

Pel que fa a la problemàtica amb la clínica del dolor, el Dr. Mercadé ha indicat que hi ha molts problemes amb els anestesistes, però també ha negat rotundament que es tanqui. Com  a casualitat, després d’exposar-li el malestar d’alguns pacients als quals des de l’hospital se’ls havia indicat que serien traslladats a Tarragona, al dia següent van ser trucats per atendre’ls.

Pel que fa a les esperes a urgències, el Dr. Mercadé ha indicat que segons els ratis que es tenen, enguany han baixat el número d’urgències, cosa que no coincideix amb el que diu el comitè d’empresa. De fet, no coincideixen les hores d’espera reals amb les dades oficials que ofereix la Tecla, ja que les mitjanes diàries fan baixar les ràtios d’espera.

També des de la Direcció s’ha explicat a aquest mitjà que s’estan mirant d’introduir canvis pel que fa al circuit intern d’urgències, així com la possible ampliació de l’espai a la sala d’espera, per tal de minimitzar els temps d’espera. Malgrat les bones intencions, a dia d’avui i en plena època estival no s’han portat a terme aquestes mesures.

Pel que fa a l’activitat pública i privada de l’hospital, la direcció ha indicat que segons els seus números, l’activitat de les mútues és molt poca, tan sols d’un 3%.

Així mateix, pel que fa a la capacitat total de l’hospital, ha explicat que CATSALUT només paga pels 106 llits que tenen contractats i que són els que estan oberts. De fet, a hores d’ara l’hospital del Vendrell té 14 llits tancats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

PDeCAT Penedès valora positivament les solucions de la N340

Notícia següent

L’Hotel Le Meridien Ra dóna 2.000 euros a Càritas del Vendrell

Notícies relacionades