Es compleix un any dels Jocs Mediterranis a Tarragona

  Es van inaugurar amb un espectacle al Nou Estadi el 22 de juny de 2018

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  Aquest dissabte 22 de juny de 2019 se celebra el primer aniversari de la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Un esdeveniment marcat per la polèmica ja abans de començar, amb l’endarreriment un any de la cita esportiva per uns problemes econòmics i polítics que, fins i tot, van arribar a posar en dubte la seva celebració. Malgrat tot, els nous equipaments van quedar enllestits a temps i Tarragona, juntament amb 15 subseus, va poder donar inici a l’esdeveniment esportiu de major envergadura que hagi acollit mai la ciutat, amb 4.000 esportistes de 26 països competint en 33 modalitats.

  Els Jocs van donar el seu tret de sortida tal dia com avui en un acte d’inauguració al Nou Estadi que encara avui segueix rebent crítiques. Per una banda, una part de la societat va lamentar que tingués poca presència d’elements de la cultura popular tarragonina i catalana com, per exemple, els castells. A més, la meitat de seients de la graderia estaven buits i es va acusar l’organització d’haver repartit entrades gratuïtes, quelcom negat per l’aleshores alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

  A partir de l’endemà, les competicions esportives van agafar el protagonisme de l’esdeveniment, però la polèmica en lloc de disminuir seguia creixent. Graderies pràcticament buides, àrbitres de judo en vaga per no cobrar, Mireia Belmonte posant medalles a les rivals per la falta de les autoritats encarregades de fer-ho, partits de bàsquet parats perquè s’havia enfonsat la pista o l’equip femení francès de bàdminton cantant el seu himne a cappella perquè no funcionava la megafonia van ser algunes de les pífies més cridaneres dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Una mala imatge que no va millorar gaire quan un cotxe oficial de la competició va atropellar un nen de 5 anys.

  Més enllà de les anècdotes negatives, Itàlia va ser la gran guanyadora dels Jocs Mediterranis 2018 amb 156 medalles, 56 d’elles d’or. Espanya va quedar en segon lloc al medaller assolint un total de 122 medalles de les quals 38 van ser d’or, 40 d’argent i 44 de bronze. Turquia (95 medalles) va completar el podi per davant de França (99 medalles), ja que la delegació turca va aconseguir 3 medalles d’or més que la delegació francesa (31 a 28).

  Van ser nou dies de competició d’esforç i lluita dels esportistes i amb jornades maratonianes per part dels organitzadors i els milers de voluntaris que van fer que els Jocs Mediterranis fossin possibles. L’esdeveniment va passar en gairebé un obrir i tancar d’ulls i l’1 de juliol el Nou Estadi tornava a ser el centre d’atenció per posar-hi el punt final amb un acte de cloenda molt diferent del d’inauguració, amb les graderies plenes i una important presència de la cultura tarragonina.

  Un any després, els Jocs Mediterranis han quedat en la memòria dels tarragonins i tarragonines sigui en bons o mal records, però el seu llegat va més enllà. Tarragona compta amb diversos equipaments pràcticament nous i de primer nivell com l’Anella Mediterrània, el Palau d’Esports Catalunya, la Piscina Olímpica Sílvia Fontana o la Pista d’Atletisme de Camp Clar Natàlia Rodríguez als quals ara només se’ls hi ha de buscar una utilitat de cara al futur.