ERC guanya les eleccions a Girona però amb un diputat menys que el 28-A i es queda amb dos

  JxCat obté dos escons, el PSC el manté i ECP torna a tenir-ne un mentre que la CUP, PP i Cs no treuen representació

  temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
  L'equip d'ERC a Girona celebra els resultats del 10-N. Foto: ERC Girona.
  ERC ha guanyat les eleccions a Girona però amb un diputat menys que el 28-A. En els comicis de fa sis mesos va aconseguir un resultat històric amb tres dels sis escons en joc a la demarcació i ara n’ha obtingut dos. Malgrat tot, els republicans han pogut mantenir-se com a primera força com ja va passar el 2016 quan van desbancar Convergència. JxCat segueix com a segona força amb dos escons i el PSC manté el que tenia. En Comú Podem (ECP) ha pogut recuperar l’escó que va perdre el 28-A i torna a tenir representació a la demarcació. Per contra, la CUP, que era el primer cop que es presentava a unes eleccions espanyoles, Cs i el PP s’han quedat fora. La participació d’aquests comicis ha estat del 70,5%, tres punts menys que el 28-A.
  ERC ha tornat a guanyar les eleccions a Girona aquest 10-N però s’ha quedat amb dos escons, un menys que el 28-A quan va aconseguir un resultat històric. Era el primer cop que aconseguia tres dels sis diputats en joc a la demarcació. Sis mesos més tard, però, la llista que tornava a encapçalar la germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, no ha pogut mantenir els mateixos resultats i entrarà de nou al Congrés amb Joan Margall mentre que Laia Cañigueral s’ha quedat fora.

  Els republicans han aconseguit 91.389 vots (el 25,84% del total), 22.642 vots menys que el 28-A. A la demarcació, el partit va entrar per primer cop a escena en unes eleccions espanyoles l’any 2004. Aleshores va aconseguir dos diputats però no els van tornar a recuperar fins als comicis del desembre de 2015 i els van mantenir el 2016. El 2008 i 2011, en canvi, es van quedar amb només un escó.

  Amb el 100% escrutat, a la demarcació hi ha hagut 355.760 gironins que han votat en alguna de les 834 meses distribuïdes pels diferents municipis. La participació s’ha situat en un 70,5% (en espera que s’hi afegeixi el vot per correu i l’estranger). Aquesta xifra és tres punts per sota de la participació del 28-A, quan va ser del 73,53%, i se situa a un nivell similar a l’any 2008 (68,7%).

  Mateixos escons però menys vots

  Per darrere d’Esquerra, la segona força continua essent JxCat que ha mantingut els dos escons malgrat haver aconseguit menys vots. N’ha obtingut 87.642 (el 24,78%% del total), 1.779 vots menys que el 28-A. Aquesta representació d’escons és la mateixa que Convergència va aconseguir el 2016 i 2015. La candidatura liderada per Mariona Illamola (inicialment es va presentar l’exconseller empresonat Quim Forn però la Junta Electoral Central va ordenar que quedessin exclosos de les llistes els polítics condemnats pel TS), substituint Jaume-Alonso Cuevillas que encapçalava la llista el 28-A. Illamola compartirà la representació al Congrés amb Sergi Miquel, que repeteix.

  Per la seva banda, el PSC ha mantingut la tercera posició amb 52.387 vots (el 14,81% del total) tot i també obtenir menys suports. Concretament, 13.035 vots menys que en els anteriors comicis. L’any 2016 va quedar en quarta posició i el 28-A va millorar els resultats i va recuperar el tercer lloc, podent mantenir el diputat. Marc Lamuà tornarà a representar els socialistes per Girona al Congrés.

  ECP recupera l’escó i torna a tenir representació

  El darrer escó en joc de la demarcació se l’ha emportat En Comú Podem (ECP). La formació, liderada per Laura López en substitució de Joan Luengo que fou el candidat del 28-A, ha aconseguit 33.535 vots (el 9,48% del total), 3.412 menys que en els anteriors comicis. Malgrat tot, ha aconseguit tornar a tenir representació. En els anteriors comicis van perdre l’escó i van quedar escombrats. ECP va entrar per primer cop amb aquesta marca a les eleccions del 2015 amb un escó i el va poder mantenir el 2016.

  En canvi, qui no ha aconseguit representació ha estat la CUP, que ha quedat en cinquena posició en el que era la primera vegada que es presentava a unes eleccions espanyoles. Als anticapitalistes, amb Non Casadevall al capdavant, els han faltat 2.053 vots per poder aconseguir l’escó. Amb els cupaires, el front independentista concentra el 59,52 % del total de vots, un percentatge que el 28-A era del 52,29% del total de vots.

  Per últim, el PPC s’ha quedat de nou sense representació i ha vist com en uns nous comicis no ha aconseguit recuperar l’escó que va guanyar el 2000 i 2011. I això que aquest cop la formació ha millorat el suport rebut respecte el 28-A. Aquest comicis ha aconseguit 17.315 vots, 4.938 vots més que en les anteriors. Tampoc Vox ha obtingut representació, tot i situar-se en sisena posició amb 18.425 vots i adelantant el PP. Ciutadans s’ha quedat en vuitena posició amb 13.764 vots.