Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Emma Vilarasau, Ramon Madaula i Jordi Bosch reciten Màrius Torres a Lleida, en el 75è aniversari de la seva mort

Avatar photo

En un espectacle teatral a la Llotja, amb l'acompanyament musical de corda del Quartet Sound Boulevard

Ramon Madaula, Emma Vilarasau i Jordi Bosch han protagonitzat aquest dimarts a la nit a la Llotja de Lleida l’espectacle teatral ‘Màrius Torres, un poeta líric’, amb motiu dels 75è aniversari de la mort del poeta lleidatà. Els coneguts actors catalans han recitat poemes de Màrius Torres acompanyats del Quartet Sound Boulevard de corda format per Oriol i Sergi Claret (violins), Joaquim Badia (viola) i Manolo M. del Fresno (violoncel). Aquest espectacle és una coproducció del Festival Tocats de Lletra de Manresa i el Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat. L’espectacle a la Llotja es fa en el marc del Festival Internacional de Poesia de Lleida que fins divendres acollirà més espectacles arreu de la ciutat i en què hi participaran una trentena de poetes. D’entre els actes per commemorar el 75è aniversari de la mort de Màrius Torres, també destaca l’exposició que es pot visitar al pati del palau de la Paeria a càrrec de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida.
El 29 de desembre de 1942 Màrius Torres va morir al sanatori de Puig d’Olena, on havia ingressat a finals de 1935. Tenia 32 anys. El dia a dia al sanatori li va permetre cultivar les seves aficions: llegir, escriure, tocar el piano i passejar. Va ser allà quan la trajectòria literària de Torres, iniciada com a distracció mentre cursava els estudis de Medicina, va passar a ocupar el primer pla de la seva vida. En aquest període l’autor s’autodefinia com “un metge que fa versos” i confessava que és “aquesta cosa absurda: un poeta líric”, una frase que ha servit per posar nom a aquest espectacle.

Al sanatori també va conèixer Mercè Figueres, malalta com ell, que esdevindria la seva amistat més íntima. Ella li va inspirar tota la sèrie ‘Cançons a Mahalta’, poema escrit el 1937, i li va presentar l’escriptor i editor Joan Sales, qui li va publicar la primera edició de la seva poesia des del seu exili mexicà. Als seus poemes, dominats per la seguretat i la maduresa malgrat la seva joventut, hi prevalen dos temes: el de la música o de l’art en general i el del món natural (el cicle de les estacions, flors, jardí…) que potencien una meditació sobre la realitat profunda de la vida humana. Una meditació que neix sovint del record, amarat de sentiment, i que té, com a tema central, la mort.

A més de ‘Cançons a Mahalta’, ‘entre la breu obra de Màrius Torres destaquen els poemes ‘Dolç Àngel de la Mort…’ i ‘La ciutat llunyana’. Al costat de Bartomeu Rosselló-Pòrcel o Salvador Espriu, se l’inclou dins la generació del 36.

Més enllà dels actes organitzats per commemorar aquesta efemèride, al poeta lleidatà se’l recorda anualment a la ciutat perquè dona nom als Premis Literaris de Lleida, en l’apartat de poesia, que enguany han arribat a la seva 22a edició. Màrius Torres també ha inspirat la cantautora Meritxell Gené, qui li va dedicar el disc homenatge ‘Així t’escau la melangia’ (Autoeditat, 2013).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Neix un projecte per impulsar la “instal·lació massiva” de panells solars a dotze pobles gironins

Notícia següent

Detenen un veí de Cubelles per provocar un xoc múltiple a Cunit

Notícies relacionades