Els usuaris de 14 entitats i residències lleidatanes gaudeixen dels beneficis de la música amb ‘Un Matí d’Orquestra’

  L'activitat, que consta de tallers i audicions amb músics de l'OJC, s'adreça a persones amb discapacitat intel·lectual i amb Alzheimer

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
  Uns 300 usuaris de catorze entitats socials, centres i residències de sis municipis lleidatans han pogut gaudir enguany de l’activitat ‘Un Matí d’Orquestra’, que s’adreça a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb Alzheimer i als seus acompanyants. A través d’aquesta iniciativa, promoguda per Apropa Cultura i que s’ha dut a terme enguany per primer cop a la demarcació, s’ofereixen tres cops a l’any tallers de música coordinats per un musicoterapeuta en cadascuna de les ciutats que hi participen, que es complementen amb audicions musicals a càrrec d’agrupacions de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida. ‘Un Matí d’Orquestra’ cerca la participació, l’atenció i la recerca de noves sensacions i emocions en aquestes persones en escoltar l’orquestra i fent servir els seus instruments.
  Sis ciutats lleidatanes han participat enguany en la iniciativa impulsada per Apropa Cultura i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’Obra Social ‘la Caixa’. Durant aquest any, Solsona, Balaguer, Cervera, Mollerussa, Juneda i la Seu d’Urgell han acollit l’activitat ‘Un Matí d’Orquestra’ als seus teatres per afavorir l’accés a la cultura dels col·lectius més vulnerables i en risc d’exclusió social. En concret, la iniciativa s’adreça a persones amb discapacitat intel·lectual i a persones amb Alzheimer i als seus acompanyants.

  L’activitat va ser creada fa set anys a l’Auditori de Barcelona, en col·laboració amb l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i Apropa Cultura. Aquest 2019, també s’ha dut a terme a les comarques lleidatanes de la mà de l’OJC, segons ha explicat Sònia Gaínza, directora del programa Apropa Cultura. En total s’han dut a terme 36 tallers en les sis ciutats en els quals han participat els usuaris de catorze entitats socials, centres o residències. L’activitat s’ha dut a terme tres cops durant el 2019 en cadascun dels sis municipis.

  Sonia Gaínza ha posat en valor els beneficis que aporta la música a les persones que participen als tallers i a les audicions de l’OJC. En el cas de les persones amb Alzheimer, “els familiars ens comenten que gràcies a la música poden reviure el record i, sobretot, passen uns moments maquíssims de connexió que havien perdut”. “També ens diuen que són moments d’alegria i de gran impacte, perquè quan tornen els músics, se’n recorden”, ha explicat la directora d’Apropa Cultura.

  Pel que fa als grups de persones amb discapacitat intel·lectual, tenen l’oportunitat de viure sensacions, viure la música, poder treballar la comunicació, poder sortir dels centres, comunicar-se amb els músics, sentir-se important i ser protagonistes”. Però Gaínza destaca que és més important és que “els educadors s’adonen de la importància de la música i decideixen començar a fer activitats de música i de participació dins el centre i, això, és el que realment és transformador”.

  Per la seva banda, el director de l’OJC, Alfons Reverté, ha remarcat l’aposta de l’orquestra per arribar arreu del territori i, en relació, amb l’activitat, ha posat en valor que es tracta d’una “eina cultural i social” per arribar a persones amb discapacitat intel·lectual i que pateixen Alzheimer a les quals aporta un “benefici des del punt de vista terapèutic”. ‘Un Matí d’Orquestra’ busca “convertir-los en protagonistes de la mà d’una musicoterapeuta i dels músics de l’OJC”.