Els premis Ciutat de Gavà reconeixen entitats i col·lectius del municipi

A la present edició, el premi d’Honor ha estat per Jaume Amigó, ànima del Festival Internacional de Titelles de Gavà.

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

L’Espai Maragall de Gavà va acollir ahir al vespre el lliurament dels VII Premis  Ciutat de Gavà, uns guardons que es convoquen cada dos anys i que volen  reconèixer a persones i col·lectius que han destacat per la seva tasca en  diferents vessants a la promoció i prestigi de la ciutat. 

En total els premis es divideixen en sis categories que reflecteixen el que és la  ciutat de Gavà. Aquestes categories són: Sostenibilitat i Ecologia, Economia i  Comerç, Solidaritat i Acció Cívica, Esports i Salut, Cultura i Educació, i el Premi  d’Honor.  

L’alcaldessa Gemma Badia ha destacat la importància d’aquests Premis  que “posen en valor i reconeixen el treball de persones, col·lectius i  entitats. Un treball indispensable i que demostra el gran teixit associatiu  que tenim i que Gavà és una ciutat viva. Una ciutat que lluita per la  inclusió, que dona suport a les entitats, a la pagesia, al comerç i a tot allò  que ens uneix. Hem de seguir construint i donant vida a la ciutat”. “Els  Premis Ciutat de Gavà són un exemple d’aquesta unió i dels valors que  transmeten els i les guardonades”, va afegir.

Premi d’Honor a Jaume Amigó 

El jurat, presidit per l’alcaldessa i integrat per persones destacades de la vida  social, cultural i econòmica de la ciutat, ha atorgat el Premi d’Honor a Jaume  Amigó. Ells és l’alma màter del Festival Internacional de Titelles, un  esdeveniment que projecta Gavà més enllà de les nostres fronteres. Amigó va  ser-ne el fundador i ha dedicat bona part de la seva vida al teatre familiar i els  titelles. Primer va ser amb Rialles i després amb la Fundació Xarxa. El jurat  també l’ha fet mereixedor del guardó perquè tot i no haver nascut a Gavà, se  sent gavanenc de mena, havent treballat també per la defensa dels drets dels  seus veïns i veïnes des de la Sindicatura Municipal de Greuges. 

Altres reconeixements 

Els Premis Ciutat de Gavà estan distingits amb una peça impresa en 3D amb  elements emblemàtics de Gavà, obra de l’empresa gavanenca IMES3D. A banda  del Premi d’Honor, inclouen altres cinc categories:  

El Premi Cultura i Educació ha recaigut en la Companyia General del Foc.  Es tracta d’una entitat molt arrelada a la ciutat, amb una trajectòria de més de 40  anys. Durant aquest temps han apropat la cultura del foc i els diables a la  ciutadania en els diferents actes on han participat com ara les Festes Majors 

d’estiu i d’hivern, i al Nadal. A partir de l’any 2006 va passar a formar part de la  comissió Xerinolis, amb l’objectiu de recuperar, innovar i consolidar elements de  la cultura local. A més, són els principals responsables de la recuperació del  bestiari de la ciutat de Gavà. 

El Premi Ciutat de Gavà d’Esport i Salut ha estat per FAGA. L’Associació de  Familiars de Malalts d’Alzheimer de Gavà (FAGA) porta 25 anys ajudant les  persones que pateixen aquesta malaltia i les seves famílies. El jurat també ha  destacat la seva contribució en l’atenció i acompanyament a les persones més  vulnerables de la ciutat en els pitjors moments de la pandèmia, i la seva ajuda  per combatre la soledat no desitjada en les persones grans de Gavà, formant, de  manera altruista, les persones voluntaris del Servei d’Acompanyament. 

També van ser guardonats els Voluntaris de la Comissió d’Inclusió amb el  Premi Ciutat de Gavà de Solidaritat i Acció Cívica. Aquest guardó és un  reconeixement a la seva dedicació i la seva sensibilitat per fer de Gavà una ciutat  més inclusiva, consolidat un espai de trobada d’entitats, institucions, empreses i  ciutadania perquè Gavà sigui una ciutat per a totes i tots. També a la seva capacitat de promoure i posar en marxa accions i programes per millorar la  qualitat de vida dels veïns i veïnes de Gavà amb discapacitat física, psíquica o  sensorial. 

El Premi Ciutat de Gavà de Sostenibilitat i Ecologia ha recaigut en els  Paradistes dels Mercat de Pagès. Actualment, Gavà compta amb dos mercats  del pagès setmanals: el de la Torre Lluc dels dimarts, i el dels dissabtes als  voltants de la plaça Major-Mercat del Centre. En el seu veredicte, el jurat ha posat  en relleu que hagin consolidat la seva oferta, incrementant no només la  periodicitat sinó també l’afluència de públic. També la seva contribució a fer del  Parc Agrari un motor econòmic i social i un referent de respecte pel medi ambient  i el paisatge, demostrant el valor dels cultius tradicionals i la capacitat d’innovar. 

El Premi Ciutat de Gavà d’Economia i Comerç ha estat per a WOW Gavà, Associació de comerciants de Gavà creada el 2020 a partir de la fusió de dues  antigues associacions: la Unió de de Botiguers i l’Illa del Centre de Gavà. Des de  les hores ha sumat esforços i han enfortit l’entitat amb l’objectiu de dinamitzar el  sector comercial del municipi. Actualment, compta amb més de 120 socis i és un  dels agents més significatius del teixit socioeconòmic de la ciutat. 

El jurat també va decidir fer una menció a títol pòstum a Joan Bordas, un  empresari apassionat de la jardineria i la floristeria, hereu d’una de les sagues  més importants de jardiners a Catalunya. Bordas, que va morir en 2021, era una  persona molt estimada pel seu caràcter obert, la implicació amb Gavà i la seva  gran sensibilitat per preserva la natura. Artífex de les zones naturals de les  primeres edicions del Trial Indoor Solo Moto de Barcelona, Joan Bordas també  serà recordat pel seu passat com a pilot oficial Montesa. 

La gala va cloure amb la presentació d’un vídeo centrat en Gavà, en allò que  uneix als seus veïns i veïnes com és la natura, el patrimoni, les festes i tradicions,  els carrers i places. Un vídeo, produït per Gavà TV, i amb la cançó “Molt de  Gavà”, composada expressament pel grup local Soulmates que ahir la va  interpretar en directe mentre es projectaven les imatges. A l’acte també van tenir  lloc les actuacions del Club Rítmica Gavà i del cantant gavanenc Jordi Ortega.