Els lleidatans surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi

Avatar photo

Els llibres de gènere negre són dels més venuts entre els autors de Ponent

El bon temps ha animat els lleidatans a sortir al carrer per celebrar un Sant Jordi una mica atípic pel fet de celebrar-se en diumenge. Als carrers hi ha molt bon ambient però força menys parades que altres anys. La Paeria ha concedit 142 llicències per vendre al carrer roses, llibres i altres productes, un 25% menys que al 2016, quan van ser 190. Al 2015 van ser 235. Aquesta coincidència fa que els floristes lleidatans hagin previst que les vendes de roses es quedin a la meitat de les que es registren quan Sant Jordi és un dia laborable ja que moltes empreses deixaran de regalar-ne als treballadors i clients.

El Gremi de Llibreters de Lleida és més optimista i confia almenys mantenir unes vendes similars a les de l’any passat. Aquest any els autors de Ponent ofereixen una trentena de novetats i de moment les de gènere negre estan a les travesses dels títols que poden ser els més venuts de la jornada, com ara ‘Seixanta-vuit’ de Ramon Usall, ‘Tan Tuyo como tu muerte’ d’Emili Bayo o el llibre de relats de diversos autors ‘Assassins de Ponent’. ‘Lo diccionari lleidatà’ també està entre els més buscats. Durant tota la setmana ja s’han avançat molts actes literaris i culturals relacionats amb la diada però aquest diumenge es mantenen les cites clàssiques de Sant Jordi a la capital del Segrià. La jornada ha començat amb el tradicional esmorzar literari amb autors organitzat per Pagès editors a la seu de la firma al barri de Pardinyes. Al migdia, la recepció a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el vermut literari organitzat per la llibreria Punt de Llibre també són espais de trobada per als escriptors lleidatans.

La majoria de parades es concentren al centre de la ciutat, entre la Rambla d’Aragó i l’Eix Comercial, que aquest diumenge al migdia ja estava ple a vessar. L’oferta de roses continua sent molt gran pel que fa a colors, textures i elements decoratius, i també tenen molta sortida els rosers, però la reina de la jornada continua sent la rosa vermella, tal com ha explicat Cristina Ermengol, que té una de les parades en ple carrer Major de la capital del Segrià.

El president del Gremi de Llibreters de Lleida, Jordi Caselles, confia que les xifres de vendes al final de la jornada seran positives perquè el temps acompanya, i quan això passa “en una diada tan arrelada l’èxit està assegurat”. A més, s’ha mostrat molt satisfet del “pre-Sant Jordi” ja que aquest any molts lectors ja han avançat les seves compres, sobretot ahir dissabte.

Caselles també ha avançat alguns dels títols que es preveu que estaran al capdavant de la llista dels més venuts: ‘Nosaltres dos’, de Xavier Bosch; ‘Quan arriba la penombra’, de Jaume Cabré; ‘La senyora Stendhal’, de Rafel Nadal o ‘Rosa de Cendra’, de Pilar Rahola. Pel que fa a llibres locals, el president del Gremi remarca que enguany hi ha molta varietat, però tornen a tenir molta tirada els llibres de gènere negre i d’intriga com ara l’últim llibre d’Emili Bayo i l’estrena en castellà d’aquest autor, ‘Tan tuyo como tu muerte’, ‘Seixanta-vuit’, de Ramon Usall, ‘Ciutat fantasma’ de David Marín o el recull de relats curts d’una dotzena d’autors, ‘Assassins de Ponent’. Bayo ja va ser un dels autors més venuts el 2015 amb la seva anterior novel·la negra, ‘Puta Pasta’. Altres títols que despunten a les travesses són ‘Lo diccionari lleidatà’, de David Prenafeta, Ferran Montardit i Robert Masip o ‘El capità 47’ de Laura Bernis en literatura infantil.

Precisament els autors de ‘Lo diccionari lleidatà’ eren dels qui tenien més feina aquest migdia a signar exemplars a la parada de l’editorial Fonoll davant de la Paeria. Després de l’èxit de ‘Lo nou diccionari lleidatà-català’ i ‘Lo lleidatà és fàcil. Txarra’l, sisquere!’, aquest nou volum té un total de 3.500 entrades, amb 400 paraules noves i nous exemples i explicacions sobre la parla ponentina. Ferran Montardit ha explicat que “és una llibre que hem fet amb total la bona voluntat del món, ens hem dedicat a recollir com parla la gent dels nostres pobles i estem molt contents que tingui tanta acceptació”.

Sant Jordi a l’Institut d’Estudis Ilerdencs

L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha integrat Sant Jordi a la celebració del seu 75è aniversari. A la recepció que ha ofert aquest migdia el president de la Diputació, Joan Reñé, s’ha presentat i regalat una de les publicacions més destacades que la institució cultural ha editat per aquesta Diada. Es tracta del facsímil de la revista ‘Vida lleidatana’, un volum amb els primers 23 números d’aquesta publicació quinzenal, nascuda l’1 de maig del 1926 i que es considera un testimoni de la vida cultural tant a la ciutat de Lleida com a les comarques del territori durant el període prerepublicà. És aquesta època que ara es vol posar en relleu coincidint amb els 75 anys de l’IEI.

D’altra banda, des de les deu fins a les dues s’ha fet una jornada de portes obertes a la biblioteca, que acaba d’estrenar la seva restauració, i a les 11h s’ha representat l’espectacle ‘La Rateta’, a càrrec de la companyia Campi qui Pugui.

Concerts de Sant Jordi

L’Auditori Municipal Enric Granados commemora la Diada amb un clàssic de la música universal com és la Novena Simfonia de Beethoven, interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la batuta del mestre Víctor Pablo Pérez. El concert, que començarà a les 19h, comptarà amb les veus solistes de Raquel Lojendio (soprano), Anna Alàs i Jové (mezzosoprano), Juan Antonio Sanabria (tenor) i Sebastià Peris (baix), així com amb la participació del Cor de Cambra de l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, amb Xavier Puig de director, i el Cor Madrigal, dirigit per Mireia Barrera.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tarragona es dóna a conèixer internacionalment per atreure els turistes

Notícia següent

La Rambla Nova de Tarragona s’omple de gom a gom un any més per Sant Jordi

Notícies relacionades