Els lleidatans i lleidatanes celebren el Diumenge de Rams amb la tradicional benedicció de palmes i palmons

El paer en cap, Fèlix Larrosa, assisteix a la processó matinal de la Somereta a Pardinyes, que recorre els carrers del barri

Imatge cedida

Milers de lleidatans, sobretot nens i nenes, han assistit aquest matí a les parròquies de la ciutat a la benedicció de palmes i palmons del Diumenge de Rams, seguint la tradició festiva i religiosa. El paer en cap, Fèlix Larrosa, també hi ha participat, assistint a la processó de La Somereta, que té lloc des de fa vint anys al barri de Pardinyes.

L’Associació Cultural de la Sagrada Família i Sant Cristòfol, coneguda per ‘La Somereta’ i presidida per Francisco Seijó, organitza la primera de les processons de Setmana Santa a la ciutat. Larrosa, que ha estat investit confrare d’honor abans de l’inici de la processó, ha estat acompanyat pel tinent d’alcalde i regidor de barri, Rafael Peris; els regidors Antoni Postius, Paco Cerdà i Dolors López, i el president d’Orvepard, Rafael Fernández. També han estat presents l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, i el subdelegat del Govern central, José Crespín.

Un cop finalitzada la benedicció de les palmes i palmons, que ha estat a càrrec del bisbe Salvador Giménez, la processó ha recorregut els carrers de Pardinyes, amb els veïns del barri i de la ciutat que s’hi han volgut afegir. La sortida i l’arribada del recorregut ha estat la parròquia del Santíssim Salvador, on mossèn Joan Jové ha oficiat després la missa.

El pas de la Somereta es caracteritza perquè es porta sobre les espatlles pels germans confrares a la processó dels Dolors, encara que en aquest recorregut matinal desfila empès sobre rodes. El pas de La Fugida a Egipte, conegut com La Somereta, fou obra de l’escultor Joan Dalmau, que havia participat a principis del segle passat a la processó de la Congregació dels Dolors i que sucumbí a les flames de la Guerra Civil el 1936. L’escultor lleidatà Jaume Gort va fer possible la recuperació del pas l’any 1952, a encàrrec de la Confraria dels Xofers anomenada Associació de la Sagrada Família. La Somereta ha tingut diverses seus i desapareguda l’entitat, la família La-Rosa se’n va cuidar. Així va néixer la “confraria familiar”, creant-se l’any 1995 l’actual associació, ara presidida per Francisco Seijó, que, alhora, va recuperar aquesta processó a Pardinyes (1999).

El Diumenge de Rams se celebra cinc dies abans de la mort de Jesús, qui muntant una somera va entrar a Jerusalem aclamat com a “Messies” esperat per al poble d’Israel. Al seu pas, la gent agitava els rams d’olivera.