Els hotelers de les Terres de l’Ebre tenen bones vibracions per la Setmana Santa

  L'endarreriment de les vacances de Setmana Santa fins a mitjan mes d'abril i l'acumulació de diferents esdeveniments esportius al voltant d'aquestes dates són unes de les causes

  temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts
  L’endarreriment de les vacances de Setmana Santa fins a mitjan mes d’abril i l’acumulació de diferents esdeveniments esportius al voltant d’aquestes dates permet els hotelers de la Costa Daurada albirar amb optimisme l’ocupació turística durant aquest període festiu i esbossar una projecció positiva per a la pròxima temporada d’estiu. La setantena d’establiments de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda que obriran portes aquesta Setmana Santa tenen ja un 75% de les places reservades entre Dijous Sant i Diumenge de Pasqua. Segons el president dels hotelers, Xavier Roig, la previsió és arribar al ple gairebé total durant aquests dies si el bon temps acompanya. Amb les reserves registrades per l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), les cases de pagès del delta de l’Ebre –i pràcticament també les de l’interior- podran penjar el cartell de complert entre dijous sant i dilluns de Pasqua. La primera part de la setmana, però, només preveuen omplir la meitat de les places.
  “Quan la Setmana Santa cau a mitjans d’abril acostuma a ser millor que quan és anticipada, al mes de març”, reconeix Roig. Aquesta circumstància, variable d’un any a l’altre però capaç de condicionar el comportament dels turistes que busquen una major bonança i estabilitat climàtica, ha permès reforçar amb èxit l’estratègia oberta pels hotelers els últims anys de captar esportistes als seus establiments durant aquestes dates, en coordinació amb organitzadors i gràcies a la millora dels equipaments esportius. El campionat Mare Nostrum de futbol, una competició de bàsquet a Tarragona, un campionat d’Espanya benjamí de futbol sala i un “mundialet” a Cambrils amb equips dels cinc continents coincidiran a la zona aquesta Setmana Santa. “Entre esportistes i acompanyants podran arribar a venir unes 16.000 o 16.500 persones en tres o quatre dies”, ha subratllat.

  Són esdeveniments programats amb antelació, destinats a atreure un públic juvenil que viatja per practicar activitats esportives, que permeten generar un important coixí d’ocupació, preveure les necessitats de serveis amb antelació i reduir de forma considerable el risc per als empresaris en temporada baixa: entre un 75 i un 80% de les places entre Dijous Sant i Diumenge de Pasqua ja estan reservades per clubs i esportistes. Tot plegat, segons Roig, ha possibilitat que dels entre 35 i 40 hotels oberts l’any passat durant aquest període es passi als entre 65 i 70 d’enguany, tres quartes parts dels establiments associats. Si, a més, el temps acaba acompanyant, els hotelers confien acabar ocupant les 7.000 places diàries que encara tenen a la venda. “Segurament divendres i dissabte sant fregarem la plena ocupació en la majoria de locals. Dijous i diumenge quedarà algun llit buit a les nostres contrades”, preveu el responsable de l’entitat.

  Aquest escenari de notable ocupació amb la majoria d’establiments oberts permet als hotelers preveure una milloria de l’ocupació de cara els mesos forts de calor. “Això fa que obrim la temporada estiuenca amb un optimisme que no era així durant les últimes èpoques. Venim d’un 2015 complicat per tot el que va portar la guerra d’Ucraïna i Rússia, la paritat del ruble amb l’euro, perquè teníem molts turistes d’aquell origen i, a dia d’avui, hem pogut diversificar més amb turisme nacional com dels països britànics, Irlanda, Bèlgica, França i també petits grups d’Àustria i Grècia, que han vingut ara en temporada baixa en petits vols xàrter a l’aeroport de Reus”, exposa Roig. A aquestes captacions per al pròxim estiu han contribuït també els preus, així com les ofertes de descomptes i promocions impulsades.

  A més, el sector també es veu encara afavorit en l’àmbit internacional –especialment pel que fa als turistes britànics i irlandesos, que reserven amb molta antelació i experimenten un creixement notable- per la inestabilitat i la situació geopolítica al nord d’Àfrica, Turquia, Tunísia o Egipte, fet que ha portat els touroperadors europeus a tornar a mirar amb interès els mercats català i espanyol. L’obertura de Ferrari Land, segons Roig, ha de suposar un “bon semàfor” per fer més visible l’oferta turística de la Costa Daurada, “no només a l’Estat espanyol sinó també a Europa”. Recorda que Ferrari és “una de les cinc marques més ben considerades al món”, circumstància que ha de permetre millorar les prestacions i la imatge del sector turístic, amb l’objectiu d’aprofitar el ganxo per “fidelitzar” els turistes que arribin atrets pel nou equipament i per la “locomotora” del sector que ha esdevingut Port Aventura.

  Ple de quatre dies a les cases rurals ebrenques
  Aliens a aquests càlculs i previsions, els allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre mantenen oberta la seva batalla particular per trencar la profunda estacionalitat i irregularitat de la seva activitat al llarg de l’any. També dins d’un període d’ocupació turística amb una dualitat molt pronunciada dins de la mateixa setmana i amb una clientela habitual formada essencialment per famílies catalanes i, en menor mesura, de zones pròximes com el País Valencià. Pràcticament la totalitat dels 45 allotjaments –amb unes 300 places- que integren Aturebre estan reservats i penjaran el cartell de complert entre Dijous Sant i Dilluns de Pasqua. “És molt semblant a l’any passat: el primer tram és més fluix i a partir de dijous s’incrementa gairebé fins el 100%”, apunta Juanjo Bel, portaveu de l’associació. Durant aquest cap de setmana previ i fins dimecres, calcula, l’ocupació rondarà un el 50%.

  Bel reconeix també que per al sector del turisme rural ebrenc és preferible una Setmana Santa tardana com la d’aquest 2017, si bé aquesta circumstància pot no resultar decisiva en el percentatge final d’ocupació. “Gairebé és el mateix. Si és el març, es reserva molt més a última hora perquè el temps és molt més inestable. L’abril et garanteix que les reserves es facin amb més temps”, apunta. Enguany la demanda ha tingut aquest comportament, especialment, pel que fa als allotjaments situats al delta de l’Ebre, que han estat els primers a omplir de forma destacada. Però no ha estat ben bé així en el cas de les cases situades a la plana interior, que han hagut d’esperar gairebé fins al final per tancar les reserves. “Esperem que s’omplirà igual, en queda una de buida encara”, admet.