Els Comuns denuncien vincles de la promotora de Torre Salses amb paradisos fiscals

Exigeixen a l’alcalde Fèlix Larrosa que rebutgi el conveni urbanístic entre la Paeria i l’empresa Eurofund per al complex comercial i que “no cobreixi l’entramat empresarial que hi ha al darrera”

El diputat d’En Comú Podem, Jaume Moya, i el regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, denuncien que el projecte comercial de Torre Salses amaga “una trama empresarial destinada als màxims beneficis eludint el màxim d’impostos”. La suma de dues institucions públiques com són la Paeria i la SAREB (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) fa possible el projecte i, segons ells, aquest “només reportarà beneficis a una empresa multinacional que té seu i vinculacions amb paradisos fiscals”.

Jaume Moya explica que els terrenys on tindrà lloc el complex comercial són propietat de la SAREB després de ser traspassats des de Catalunya Caixa i aquestes parcel·les compten amb “compromisos privats de compra-venda de l’ens públic a l’empresa Eurofund Parc Lleida”. Es tracta d’una societat instrumental creada al 2006, amb domicili a Madrid i amb un capital social de 3.000 euros -el mínim permès per crear una societat limitada-, però que en realitat és propietat d’Eurofund Investments Luxembourg, amb domicili a aquesta ciutat. En aquest sentit, Moya concreta que recentment, la Unió Europeu ha deixat de considerar Luxemburg com a paradís fiscal, però que sí hi constava com a tal l’any que es va fundar l’empresa en qüestió. Seguint aquesta trama, explica que Eurofund té com a màxim accionista l’empresa Pallister Holdings Limited, una assessoria fiscal especialitzada en inversions a paradisos fiscals, domiciliada a les Illes Verges britàniques i administrada per Andrew Sandford, responsable també de la gestió d’Eurofund Parc Lleida. Altrament, Pallister comparteix operacions amb Maitland Luxembourg, societat investigada per la UDEF (Unitat de Delictes Fiscals) en relació a la coneguda trama de corrupció dels “papers de Panamà”.

Moya considera “especialment greu” l’entramat d’empreses vinculades al projecte de Torre Salses i, per aquesta raó, ha enregistrat una sèrie de preguntes davant el Congrés dels Diputats en relació a aquests vincles de l’empresa promotora de Torre Salses amb paradisos fiscals. El diputat també fa incís al codi ètic de la banca pública de la SAREB, el qual compromet l’entitat a “impedir la utilització d’estructures de caràcter opaques amb finalitats tributàries”.

Per la seva part, el regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, recorda que el Ple de la Paeria va aprovar el passat mes de juny la moció d’Oxfam Intermón que instava a declarar Lleida com a ciutat lliure de paradisos fiscals. Considera que aquest compromís s’està incomplint “de forma gravíssima”, ja que l’empresa promotora de Torre Salses pertany a una altra que té seu a Luxemburg i que alhora és propietat d’una entitat amb seu a les Illes Verges britàniques. Talamonte afirma que l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, intenta deslligar les relacions de l’empresa Eurofund amb paradisos fiscals i que “sap coneix perfectament quins entramats societari hi ha darrera”. En aquest sentit, el regidor rebutja el conveni urbanístic de la Paeria amb Eurofund Parc Lleida i insta al paer en cap a “trencar aquest acord i no tapar l’entramat que hi ha darrera”.