Els alcaldes de les Borges Blanques i Juneda compareixen davant policia judicial per l’1-O

  Enric Mir i Antoni Villas s'han acollit també al dret a no declarar

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

  L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i el de Juneda i president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, han hagut de comparèixer davant policia judicial, davant l’absència d’un representant de la fiscalia de Lleida, arran de la citació que van rebre per haver-se compromès a col·laborar amb el referèndum de l’1 d’octubre. Tot i això, i de la mateixa manera que la resta de responsables municipals citats pel 1-O, Mir i Villas, s’han acollit al dret a no declarar.

  En sortir, Mir ha defensat que els alcaldes citats per col·laborar amb el referèndum “no hem comès cap delicte”, mentre Villas ha firmat que “la llei ens empara i ens protegeix i per això ens hem acollit al dret a no declarar”. Ambdós alcaldes garriguencs han rebut el suport de prop d’un centenar de veïns dels respectius municipis i de membres del seu partit, el PDeCAT, així com d’altres forces polítiques i entitats sobiranistes. Aquest dijous la fiscalia de Lleida també ha citat a declarar l’alcalde de Torregrossa, el republicà Josep Maria Puig.

  Enric Mir i Antoni Villas també s’han acollit al dret a no declarar, després de comparèixer davant policia judicial arran de la citació que els havia fet arribar la fiscalia de Lleida per haver signat el decret d’alcaldia de suport al referèndum. Els alcaldes garriguencs han rebut el suport de prop d’un centenar de persones, que els han traslladat el seu suport a l’exterior dels jutjats de Lleida, sobretot veïns de les Borges i Juneda. Els de la capital de les Garrigues han desplegat una gran pancarta amb el lema ‘Tots amb el nostre alcalde. Democràcia. Les Borges Blanques’.

  També han estat acompanyats pel president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ja va comparèixer aquest dimecres com a alcalde de Fondarella (Pla d’Urgell), per la vicepresidenta de la Mesa del Parlament, Ramona Barrufet, així com per altres membres del PDeCAT, d’altres formacions polítiques i representants d’entitats sobiranistes.

  Després de la seva compareixença, l’alcalde de les Borges Blanques i diputat a la Diputació de Lleida ha manifestat que les diligencies iniciades per la fiscalia “no procedeixen, perquè en cap moment tots els alcaldes que defensem els drets de la seva ciutadania estan avui aquí sense necessitat i sense haver comès cap delicte”. “Estem parlant d’un Estat de Dret i, per tant, un Estat ha de respectar el dret que tenen els seus ciutadans i els seus representants al capdavant dels ajuntaments”. Per la seva banda, Antoni Villas ha afirmat que “la llei ens empara i ens protegeix i, per això, ens hem acollit al dret a no declarar”. L’alcalde de Juneda i president del Consell Comarcal de les Garrigues, ha explicat que des la policia judicial davant la qual han hagut de comparèixer “ens han dit que el nostre poble no té dret al referèndum, que no podem ajudar al nostre poble amb el referèndum i que si ho fèiem entràvem en un delicte penal”, en concret els de prevaricació i desobediència.

  A més de Mir i Villas, la fiscalia de Lleida també ha citat aquest dijous a declarar per col·laborar amb l’1-O l’alcalde de Torregrossa, Josep Maria Puig (ERC).