El Síndic de Greuges investiga les cues de l’aeroport del Prat

  Rafael Ribó recorda a les administracions implicades que l’aeroport és un servei públic i demana que assumeixin responsabilitats

  temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
   El Síndic de Gregues de Catalunya ha obert una investigació d’ofici per la situació que està vivint aquests darrers dies l’aeroport del Prat. Rafael Ribó està supervisant l’actuació de les diferents administracions implicades i el greuge que ha suposat als viatges, tan turistes com altres passatges, ja que considera que es poden estar vulnerat drets de la col·lectivitat. De moment, el Síndic ha demanat informació al govern espanyol, als ministeris de Foment i Interior, al departament de Treball i s’ha adreçat al president Carles Puigdemont per insistir en què cal que les administracions implicades assumeixin responsabilitats. Amb la documentació, el Síndic elaborarà un informe i una resolució.
  El Síndic vol esbrinar quina responsabilitat té el govern espanyol pel que fa a la possible mala administració i afectació de drets. Per Ribó és un exemple de ‘’mala administració i de governança’’ ja que un conflicte laboral relacionat amb un servei públic està afectat els drets col·lectius. Per això, s’ha adreçat a Foment per a què li aclareixi quines mesures hi ha previstes per afavorir el diàleg entre l’empresa concessionària i els treballadors.

  Ribó també vol analitzar les condicions de seguretat a l’aeroport ja que considera un fet ‘’contradictori i molt greu’’ que les cues al voltant dels controls de seguretat establerts per estàndards internacionals del transport aeri, posin en risc la seguretat dels passatgers acumulats. Per això, ha demanat al Ministeri d’Interior quines mesures prendrà per evitar els col·lapses.

  Al Departament de Treball, Ribó ha demanat informació sobre les condicions laborals que denuncien com ‘’abusives’’ els treballadors de l’empresa de control de seguretat i sobre les actuacions que s’han engegat per garantir el seu dret de vaga sense vulnerar els drets dels passatgers a viatjar.

  Pel Síndic, i referint-se a la reclamació del 2007 de representants de la societat catalana que reivindicaven la importància de l’aeroport com ainfraestrctura clau per a l’economia catalana, cal tenir clar en qui recau la responsabilitat de la gestió de l’aeroport i decidir si és oportú un canvi en aquest sentit.

  El Síndic ja va investigar el control de passatgers i un incident amb Vueling i l’acumulació de maletes als aeroports que va protagonitzar l’estiu passat a la mateixa companyia i per això, denuncia que cada vegada més les actuacions que ha d’emprendre per defensar els drets del transport aeri.