El secretari de l’Ajuntament de Tarragona veu com “una amenaça” la carta de l’Estat als funcionaris

  L'AMI posa la resposta del consistori tarragoní com un model a seguir per la resta de municipis

  El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona, Joan Anton Font, ha respost la carta que l’Estat està enviant als funcionaris municipals alertant que la seva participació en l’1-O pot tenir conseqüències. En la missiva, dirigida al secretari d’Estat per les Administracions Territorials, Font assenyala que la carta als funcionaris “s’assembla més a una amenaça que a una oferta col·laborativa”. També demana “que no sotmetin a pressió l’actuació de secretaris i interventors”, ja que això “només pot afectar negativament” a l’exercici de les seves funcions amb l’objectivitat, neutralitat i imparcialitat. L’AMI ha fet pública la carta de Font i ha apuntat que pot servir de model perquè els ajuntaments articulin la seva resposta a l’Estat.

  En la carta, el secretari general de Tarragona manifesta la seva “sorpresa” per una carta que inclou “una interpretació d’una norma inexistent”. A més, lamenta que es posa en dubte la correcta actuació del col·lectiu de secretaris i interventors, i que, en lloc de tranquil·litzar-los o intentar-los protegir, se’ls posa en el centre d’atenció. “Crea una sensació que en res beneficia a una actuació imparcial i neutral”, apunta.

  Font també veu que en la carta signada pel secretari d’Estat per les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, s’atorga als treballadors unes funcions que no els corresponen, des de la formació del cens a la designació de seccions, locals i meses electorals. “Escàs o nul paper tenim en aquestes decisions”, explica Font.

  En un altre punt, respon sobre la col·laboració que l’Estat demana als funcionaris per assegurar el compliment de la legalitat constitucional i preservar els fons públics: “en el nostre ordenament jurídic no existeix l’advertència d’il·legalitat i, en el dubtós cas que participem en alguna actuació relacionada amb un futurible referèndum, com a molt tenim l’opció d’informar sobre la legalitat de l’actuació, en cas que així se’ns requereixi per part dels òrgans municipals competents”.

  Font rebutja que els secretaris actuïn en dependència a l’Administració General de l’Estat i recorda que actuen sota criteris d’independència jeràrquica i funcional en l’exercici de les seves funcions. En aquesta línia, repassa el codi ètic professional del col·lectiu, on destaca la defensa dels valors democràtics, el compliment de la legalitat o la neutralitat i imparcialitat política. El secretari general de l’Ajuntament de Tarragona tanca la carta dient que actuarà d’acord amb aquests principis.