El Reus Ocult arriba a la 5a edició i es farà els dies 5 i 6 d’octubre

Avatar photo

El Reus Ocult, l’activitat més emblemàtica de l’associació Espais Ocults, arriba a la 5a edició i es farà els propers dies 5 i 6 d’octubre. Espais Ocults és una associació sense ànim de lucre, que té per objecte la divulgació i reivindicació del patrimoni cultural de la ciutat, en totes les seves manifestacions, i què sovint no ha re but el reconeixement que li pertocaria.

Aquest any se celebrarà la cinquena edició del Reus Ocult, que ens brinda l’oportunitat d’accedir a espais que normalment no són fàcilment accessibles, oferint visites guiades gratuïtes, que facin que els assistents mirin, però també que vegin. Perquè massa sovint es mira, però per motius diversos, cada cop veiem menys. I si no veiem, no coneixem, i allò que no es coneix, no es pot estimar ni convertir en patrimoni personal. D’aquí el lema d’aquesta cinquena edició: “Mires o Veus”.

El Reus Ocult 2019 es du a terme aquest cap de setmana, 5 i 6 d’octubre, i es posaran a disposició del públic visites guiades, de forma gratuïta, de dotze espais diferents i de caire molt heterogeni, de la ciutat, un increment significatiu respecte a l’edició de l’any passat. L’edició d’enguany, és especial, donat que es la cinquena. Per aquest motiu, s’introduiran actes que posin de manifest l’assoliment d’aquesta fita.

Continuant amb el mateix format que en les passades edicions, el Reus Ocult 2019 ofereix visitar els següents espais:

Dipòsit d’aigua de l’Institut Pere Mata
Xalet Serra
Columbari i exterior de l’església de Sant Joan
Pati de la Casa March
El Círcol
Refugi antiaeri de la Plaça Mercadal
Terrat de l’Ajuntament
Sala Noble de la Reial Congregació de la Puríssima Sang
Mas dels Canonges (Centre cívic Llevant)
Mas Pintat
Mas de Tallapedra
Bòbila Sugranyes
Ruta de portes de resistència
La selecció respon a una voluntat de continuar descobrint espais de Reus que encara no s’havien inclòs en edicions anteriors i tornant a posar a disposició aquells que han tingut molt d’èxit en edicions anteriors.

El Reus Ocult esdevé una jornada festiva, pensada per a grans i petits i que es un trencaclosques format per cinc peces fonamentals. Per una banda, l’associació i els seus socis. Per altra, els patrocinadors, Simon Grup, el Col·legi d’Arquitectes i la Diputació de Tarragona i diverses empreses, que donen suport material a la jornada, així com l’Ajuntament de Reus, des de diferents regidories i amb la coordinació de l’Agència Reus Promoció, que han facilitat la preparació i el desenvolupament de la jornada.

Els propietaris i propietàries, privats o institucionals, que en un acte de confiança i de voluntat de divulgació, cedeixen els espais són l’altre peça fonamental.

Cal destacar el paper dels voluntaris, disposats a donar servei durant un cap de setmana per tal que des de diferents posicions, la jornada sigui un èxit, i que aquest any han superat totes les previsions d’inscripció, superant de llarg els 150 inscrits i finalment, la ciutadania, receptora última del Reus Ocult, que any rere any, no deixa de sorprendre’ns gratament amb uns nivells d’assistència en les últimes edicions que va entre les 6.000 i 9.000 visites.

Funcionament
Per dur a terme les visites es segueix la mateixa dinàmica aplicada en les anteriors edicions, visites gratuïtes sense necessitat d’inscripció prèvia.

El cap de setmana previ s’ha dut a terme una tasca de divulgació, que seguirà al llarg d’aquesta setmana, facilitant el plànol on apareixen tots els espais , la seva ubicació i els horaris d’obertura i tancament de cada espai. Aquests plànols informatius es poden trobar en diferents punts de la ciutat, comerços, dependències municipals, l’Oficina de Turisme de la ciutat i els dies 5 i 6, en els mateixos espais que es podran visitar.

Per realitzar la visita només cal anar als espais i allà hi haurà els voluntaris de l’Associació que organitzaran als assistents en grups. Les visites es fan continuades, amb una duració aproximada de 20-30 minuts.

Un cop s’acaba una visita comença la següent, i en el cas de molta afluència està previst fer dues visites simultànies en els espais que ho permetin.

Els socis gaudiran de la polsera que els acredita com a tals, per tenir accés preferent en els espais. Es compta novament amb la col·laboració d’ANS Educació i de la Coordinadora Bici Camp per elaborar activitats complementàries.

A més a més, es manté l’activitat “T’imPORTA? T’acompanyo”, amb una de les quatre rutes de portes que es va iniciar en l’edició passada amb un èxit notable d’assistència . Hi haurà 4 torns el dissabte (10 i 12 hores, 17 i 18 hores) i 4 el diumenge, amb el mateix horari.

Petits exploradors
Petits exploradors seran dos activitats pensades per a a nens i joves d’entre 3 i 15 anys. Són activitats dinàmiques que es desenvoluparan a les dependències del Círcol i a la Bòbila Sugranyes.

Per participar cal realitzar una inscripció Les activitats, amb una durada aproximada entre 20 i 30 minuts, agruparan de 15 a 20 nens. Al mateix espai un voluntari indicarà el temps d’espera per realitzar l’activitat i on s’ha de fer la cua.

Totes les activitats familiars es faran acompanyades dels tutors legals o amb el seu consentiment i els socis gaudiran d’un descompte.

Totes les activitats han estat dissenyades sota caires pedagògics per Ans Educació, i busquen ser dinàmiques, educatives i participatives.

Horaris de les activitats:

El Círcol: Dissabte 10:30 h a12:30 h i 17:15 h a 18:15 h. Diumenge 10:30 h a 11:30 h
Bòbila Sugranyes: Dissabte 10:30 h, 11:30 h i 12:30 h i 17:15 h i 18:15 h Diumenge 10.30 i 11.30
Pedaleja el Reus Ocult
Una altra manera de viure el Reus Ocult ve de la mà de l’Associació Bicicamp, que proposa fer un recorregut en bicicleta .

Les rutes en bici són de 9 kilòmetres. Per recorregut urbà. Se sortirà del Refugi del Mercadal, Dipòsit de les aigües, Bòbila Sugranyes i Pati de la Casa March.

Per realitzar aquesta ruta cal reservar plaça, ja que els grups són limitats i es demanarà un donatiu de tres euros. La ruta es farà dissabte i diumenge en torn de matí, començant a les 10:00 h.

L’any passat l’experiència va ser fantàstica i aquest any estem segurs que de nou la opció de la bici serà una bona manera diferent i divertida de recórrer Reus Ocult.

T’importa t’acompanyo
Les portes són un element arquitectònic, però també psicològic. La porta, des de la més sumptuosa a la més modesta, és la frontera que ens protegeix, ens aïlla, ens allunya o ens permet acollir quan s’obre de bat a bat. Quan l’obrim a algú, fem un acte que va més enllà d’una operació mecànica ja que comporta confiança; per contra, quan no l’obrim o la tanquem, enviem un missatge contundent, que pot ser fins i tot d’una gran violència implícita, a aquell que rebutgem. No obstant, tots aquests sentits que li donem es dilueixen si ens centrem en l’aspecte arquitectònic. La porta, la seva funcionalitat, un cop flanquejada d’una gambada, deixa d’existir perquè ens ha donat pas a una estança, un recinte… Però és la porta que ho ha permès!

Fetes aquestes reflexions, després de l’èxit de l’edició anterior de les rutes de portes, es va acordar que en aquesta edició del REUS OCULT 2019, es mantingui una d’elles, la de “Portes de Resistència” i s’afegirà a la visita d’edificis i d’altres construccions (columbari, refugis, dipòsits, patis…), per reivindicar les portes, la seva presència necessària i tants cops, tret de les monumentals, desapercebuda.

Òmnium Cultural
En aquesta edició, l’Associació Espais Ocults i Òmnium Cultural Baix Camp, que comparteixen la seva vocació cultural col·laboraran en el programa “Quedem” que Òmnium organitza periòdicament, participant específicament en la ruta de portes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Més d’un miler de persones al Vendrell commemoren el segon aniversari de l’1-O

Notícia següent

Arriba una edició més de la Fira de Santa Teresa potenciant el seu vessant inclusiu i solidari

Notícies relacionades